ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ НЕ МОЖЕ ДА ОПЪНЕ ЕДНА ТЕЛЕНА ОГРАДА, А НИ ОБЛЪЧВА С ГЛУПОСТИ ЗА ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ, ИНОВАЦИИ…

DominoВ Украйна вече се избиват брутално по улиците. Протестира се, за да се убива. Едва ли при тази ситуация има връщане назад без радикална промяна. В измислената и несъществуваща реално държава Босна протестите не стихват. Косово и Черна гора бълбукат протестно. За Сирия е ясно.

Всички гореизброени са разположени в кръг през една държава около България. Ние сме в епицентъра на географията на гражданските войни и сблъсъците. Това е неумолим факт – просто вижте картата.

Въпросът не е дали-или, а кога ще пламне Македония, а евентуално и Турция.  И тогава влизаме в спиралата на нестабилността. Доминото около България тръгна!

При тази ситуация е от ключово значение да имаме граници и да ги контролираме. Да имаме армия, която да е боеспособна и да е на разположение вътре в страната. ЕС е военно джудже – и да иска не може да ни помогне. Ако пак трябва да се занимаваме с досадните факти се вижда една отчайваща картина.

Граници няма. Оградата по българо-турската граница трябваше да е готова до края на февруари, а още не са я започнали. Държава членка на Европейския съюз не може да опъне една телена ограда, а политическият й елит разправя по медиите за високи технологии, клъстери, чуждестранни инвестиции, иновации, устойчиво развитие…. Трагедия!

Армията, която трябваше да пази границите, докато се укрепи граничния контрол със съоръжения, остана по бараките и по съюзническите центрове по света. Изпратена беше да спасява афганистанския народ, докато той се придвижва насам. А на границата вместо нея натириха градски полицаи с летни униформи. Естествено, напливът си продължи. Трагедия!

С какво държавата и управляващите елити ще оправдават съществуването си? Може би с икономически успехи, ред, чистота, вдъхване на оптимизъм, перспектива?

Кръгът, който се върти около нас може да се окаже примка, и епидемията от нестабилност да пламне и в своя географски център. Кой проблем може да реши настоящия политически елит? Ако имах карти не бих ги сложил на него – те не могат да спасят страната. А ножът опира до кокала и от спасение вече има нужда. Голяма част от хората са отчаяни, озлобени и бавно, но сигурно се радикализират. Студени тръпки могат да полазят човек, когато си представи, че символът на политическата импотентност у нас в ХХI век е една несъстояла се обикновена ограда и армия от спасяващи се поединично граждани.

Kaloyan Metodiev 2005Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8824

Posted by on февр. 19 2014. Filed under Анализ, Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.