ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРУПЦИЯ Е ПРОПИЛА ОТВЪТРЕ МЕСТНАТА ВЛАСТ

Във всяка една предизборна кампания, без никакво значение за какво се отнася, темата за корупция заема едно от водещите места. Явление, което не може да бъде премахнато напълно, но може да бъде ограничено в допустими граници.

За съжаление заедно с мутризацията, чалгоманията, корупцията се възприема като нещо нормално и естествено,  колкото и да се осъзнава, че не е така, че не е правилно. Политическия елит води дебата за корупцията по угодна за тях плоскост, която не ги застрашава, прикрива същността на проблема, хвърля се пясък в очите на избирателя. Умело се смесва институционалната с политическата корупция. Изкарва се виновен обикновения чиновник, а не този, който е избрания да защитава, представлява  и служи на интересите на дадена община и нейните жители. Корупцията поражда бедност. Бедните стават все по-бедни, богатите все по-богати. Че става дума за неправомерно изразходване и управление на публични средства, на обществените блага. Болшинството експерти занимават обществото с някакви си индекси, класации, на кое място сме, сравняват ни с тези или онези. Тактика – блестящо включваща се в схемата на говоре на политиците. На привидните им публични отчети пред обществото.
Под политическа корупция трябва да разбираме избирателните органи, където се вземат решения, каквито са Общинските съвети. Зад прикритието на колектвивната отговорност, която напрактика е трудно наказуема, се вършат какви ли ни безчинства, беззакония, поразии и далавери. Всеки иска повече правомощия, но никой не иска повече отчетност и контрол. А това са два скачени съда, пряко и безприкословно свързани. Колкото един орган е с повече правомощия и с по-малка степен на контрол, толкова повече имаме възможностите за ненаказуемо прилагане на корупционни практики. Корупцията на ниските етажи на властта, там където се обслужват гражданите, не е основният проблем. Тя е лесно преодолима и решима, за нея има достатъчно механизми, за да се преодолее. В институциите същината на проблема е мястото, където се обсъждат бизнес проектите, където става въпрос за обществените поръчки и процедури. Как се печелят и как се изразходват средствата, там трябва да бъде акцента. Това са високите етажи. А обикновенно политиците говорят за дребните чиновници, но нивата, които ги касаят, пропускат умишлено.

Няма яснота защо даден общински съвет е приел едно решение, а не друго. Това поражда недоверие и ниска избирателна активност, от която полза имат само облагодетелстваните от политическата корупция. Корупцията се е пропила в местната власт, но това не означава, че няма механизми за нейното преодоляване като въвеждане на електроното обслужване, работата на едно гише, етичния кодекс, институцията на местния омбудсман, гражданския контрол, яснота и прозрачност на процедурите в общинските съвети. Изисква се особена политическа воля от една страна и от друга непримиримост и неприязън на обществото към нея. Бъдещите кметове и общински съвети трябва сами да инициират ревизия на извършените сделки в защита на обществения интерес. Воля за това, обаче, няма, на думи, приказки – колкото щеш, но дела и мерки почти никакви. Докато избирателната активност намалява и апатията сред народа се увеличава, желаещите да се докопат до кметското място и столът на общинския съветник растат главоломно. Факт, колкото и парадоксално да звучи. На политиката у нас продължава да се гледа като на средство за облагодетелстване и забогатяване, на разширяване на собствения бизнес и на хората около себе си. Колкото и жалко да е, истина е такава.
 Борислав Ангелов
Политолог

27 септември 2007 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=709

Posted by on сеп. 27 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.