ПОЛИТИЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕНАПИСВАТ ИСТОРИЯТА ЧРЕЗ МЕМОАРИТЕ СИ

Истината ще ви направи свободни – така казва Исус в Евангелието от Св.Йоан, така каза и Род Благоевич в „Губернаторът”.  Изгоненията губернатор от Илинойс наскоро издаде нова книга с политическите си мемоари, която заля книжарниците из цяла Америка. Скоро тя ще си има голяма компания. На практика всеки член на администрацията на Джордж Буш в момента пише книга. Кондолиза Райс има договор за три. А последният том на Едуард Кенеди вече се настани на книжарските  витрини.

Политиците обичат да пишат мемоари поради много причини. Първо, книгите на известните носят пари. Бил Клинтън изкара 15 милиона долара от публикуваната през 2004 книга „Моят живот”. Но политиците пишат спомените си също, за да оставят наследство, което в някои случаи да преправя историята.  Критичните книги за управлението на Буш са в изобилие. Сега той разказава неговата част от историята: така наречената „Човекът, който взима решенията” в която разказва за най-важните решения, които е взел по време на мандата си. Бившия вицепрезидент Дик Чейни, който надраскал спомените си на жълто тефтерче, твърди, че книгата му ще помогне на внуците му да разберат неговите действия.

 

Междувпрочем има оскъдни доказателства, че автобиографиите променят общественото мнение. Мемоарите на президентите в частност изглеждат доста скучновати. Първата част на „Моят живот” на Клинтън е достатъчно интересна, но основните заключения от книгата я правят идеална подпирачка за врата. „Мечтите на баща ми” е очарователна с това, че Барак Обама я е писал много преди да стане президент. Вероятно последните спомени писани от бивш президент, които хвърлят светлина върху политиката са писаните преди 124 години от президента Грант.

Господин Благоевич постави ново начало в жанра, както и на повечето места на които се появява. През 2008 г. той беше обвинен в търговия с влияние, като се опита да продаде освободеното от Обама сенатско място.

Писането на книга не звучи като просто някакво действие – следователите могат да използват цитати от нея при разпитите. „Губернаторът” спечели на Благоевич, освен 6 цифрена сума и дълга поредица от интервюта. „Най-важното е да се запомни, че политиците искат да бъдат обичани. Те са на в политиката на първо място заради това”, казва Дик Симпсън от Университета на Илинойс в Чикаго.

По материали от сп. Икономист

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА ИЛИ ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЧЕТЕМ

БОЯН БОТEВ: ИНТЕРНЕТ НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ТОВА, КОЕТО ДАВА КНИГАТА

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: КОНГРЕСЪТ НА БСП ЩЕ ИМА РОЛЯТА НА КОМПРЕС ВЪРХУ ДЪРВЕН КРАК

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2527

Posted by on сеп. 22 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.