ПОДТИКВАНЕ, ПОДТИКВАНЕ – ЕТО ГИ И ГЕРМАНЦИТЕ

О’кей, забравете за момент огромната глупост на Единната европейска валута, която на практика не е творение на германците. Тя им беше наложена от Митеран в замяна на френското „ДА” за Обединението. Вместо това обърнете внимание на социалната политика на Германия. Всички трябва да се учим от начина по който те решават проблемите. Да вземем за пример семейната политика и правилата за подкрепа на деца без бащи. Германският граждански кодекс въвежда принципа на „солидарност на поколенията”. Той постановява, че роднините по права линия (деца, родители, баби и дядовци) имат законово задължение да се подкрепят взаимно. Основното задължение да се обезпечават децата се пада на родителите, но ако те не могат да си го позволят или нямат желание да плащат, бабите и дядовците носят отговорност.
 

Докато нашите политици (британски, бел.ред.) повтарят клишето за подпомагане на семействата, германците разширяват границите на техните задължения. Преди данъкоплатците да бъдат помолени да отделят средства за отглеждането на чужди деца, немският закон настоява, че фамилията (всички по права линия) трябва да използва своите собствени ресурси.  Така че ако бащата не може да плаща за детето си, бабите и дядовците от двете страни са задължени да плащат. Те знаят, че са финансово отговорни за своите внуци и следователно правят всичко по силите си да са сигурни, че родителите правилно изпълняват своите отговорности. Гениално!

Друг пример за германската находчивост се отнася до образованието. Откакто Великобритания премахна държавните училиша, умните деца с беден произход са оставени, както позорно се изрази един министър на труда, „на клозетните стандарти на средното учлище”. В много части на Британия, единственият начин за получаване на добро образование е да си го платиш. Проблемът със старата система беше свързан с матурата 11 +, която определя дали детето отива в граматическо, техническо или общообразователно училище. Много деца от средната класа се проваляха на изпита и общественият натиск прекатури цялата система. А в Германия си я запазиха. Така че германските родители приемат селекцията на матурите.

Ключовият момент е, че на немските родители се предлага някакъв контрол върху процеса на селекция. Директорите в основните училища препоръчват на родителите какъв тип средно училище най-добре ще подхожда на тяхното дете. Ако родителят настоява на своето решение детето да отиде в граматическо училище в разрез със съвета на директора, това също е напълно приемливо. Когато такива деца изпитват затруднения (а повечето имат такива) те са премествани след година, разрушавайки връзката с образованието и новите приятели. Така че повечето родители се съобразяват с препоръките на училищните ръководства.

Много политически хамелеони от Великобритания, Австралия и Съединените щати, преди няколко години се заплениха от идеята за”подтикване” на хората да вършат правилните неща, но тези примери само показват, че германците „подтикват” от много отдавна.


Ако бащата не се справя със задълженията си да издържа детето, германците не изпращат бюрократите от Агенцията за защита на детето. Вместо това мобилизират цялата фамилия, която да го принуди да го прави.

И така германците не провокират враждебност у родителите, която да доведе до загуба на подкрепа за граматическите училища и да доведе до тяхното затваряне. Вместо това, те дават шанс на родителите да открият за себе си, че техните бавноразвиващи се деца наистина са бавноразвиващи се, което легитимира селекцията.

Проф. Питър Саундърс е британски социолог. Старши анализатор в Центъра за независими изследвания.
 


Последни публикации:

НИКОГА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ЧИСЛАТА ДАВАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТОДжон СТОСЕЛ
 

РУСИЯ ЗАЕМА ПОЗИЦИЯ ЗА БОРБА С АМЕРИКА В СИРИЯКон Коулин
  

КОЙ НИ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ОПРАВЯМЕ СВЕТА? – Патрик БЮКЯНЪН
  

ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ УСТРЕМИХА КЪМ ВЛАСТТА В ХОЛАНДИЯ – Вадим ТРУХАЧЕВ
 

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕКСПЕРТИЗИТЕ – Марко Марков

ЗАЩО БРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА УХАЖВА МЛАДИТЕ ТУРЦИ – Хари РЕЙД
  

УПРАВЛЯЕМИЯТ ХАОС – Пьотр ИСКЕНДЕРОВ
  

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ „УРБИ ЕТ ОРБИ” ЗА 2011 Г. НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

ХЕЛМУТ КОЛ: АКО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ УСПЕХ ЧОВЕК ИМА НУЖДА OT ХАРАКТЕР И ГОЛЕМИ РЕШЕНИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4337

Posted by on мар. 1 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.