ПОГЛЕД КЪМ СОФИЯ

София е столица и най-голям град в България, 14-ти по големина в Европейския съюз. Разположена е в западната част на България, в полите на  Витоша. Също така е и основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. София носи името на раннохристиянския храм „Света София“ – „Премъдрост Божия“ (на старогръцки език).

Центърът на София, по известен като Ларгото, е център на държавния и икономически живот в страната. Бъдещ проект на Столична Община има за цел да го превърне в пешеходна зона. Планът предвижда зоната около ЦУМ и Министерския съвет да стане пешеходна със зелени площи. Движението на автомобили ще се премести само от страната на президентството и хотел "Шератон" и за да се разшири платното там, ще бъде стеснен тротоарът. Над кръстовището на бул. "Тодор Александров" и "Христо Ботев" ще има мост за пешеходци, който ще преминава в тераса със заведения по ул. "Стефан Стамболов".В целия район по план трябва да има общо 500 паркоместа на открито и 2500 под земята. Сегашният паркинг пред "Шератон" ще се премести под земята и ще е за около 1200 автомобила.

Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият и най-авторитетен театър в България след Освобождението. Сградата е изградена в близост до бившия княжески дворец в столицата, днес Национална художествена галерия, по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Сградата му е завършена в края на 1906 г. и е открита за представления на 3 януари 1907 г.

Борисовата градина е най-големият парк в рамките на град София. В него има множество детски площадки, алеи, пейки, езерца. Старото име на парка от близкото минало е "Паркът на свободата". Борисовата градина е разположена в централната част от столицата.

Националният дворец на културата (НДК) е сграда с няколко зали в центъра на София, която се използва основно за културни прояви. Най-голямата зала („Зала едно“) е с 5000 места. НДК е открит през 1981 г., а негов архитект е Александър Баров. Носещата конструкция е стоманена и е проектирана от екип от ВИАС, ръководен от проф. Милчо Брайнов и инж. Богдан Атанасов. Сградата е разположена на 123 000 кв. м. площ, разгъната на 8 етажа и 3 подземни нива, включващи 13 зали, 8000 места и възможност за настаняване от 100 до 400 участника. Сградата "НДК" посещават около 1 600 000 души годишно.ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КЕРАЛА – НЕЯСНОТО ПРИВЛИЧАНЕ

ВИТОША – КРАСОТАТА БЛИЗО ДО НАС

КАЛИНИНГРАД – МЯСТО ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

КИЛИМАНДЖАРО

ФРАНЦИЯ – ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1710

Posted by on ное. 22 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.