Поведение по правила – част от успеха

Замисляли ли сте се някога за нещата, които правим в ежедневието си и за сигналите, които изпращаме към околните, движейки се, хранейки се или просто поглеждайки по един или друг начин? Малко е плашещо, осъзнавайки факта, че всеки жест на невнимание от наша страна може да бъде изтълкуван от другите като ясно положително или отрицателно послание. Дори дрехите, които носим, цветовете и аксесоарите, носят определено послание и разкриват намеренията ни и страни от характера.

Колко от Вас могат да кажат, че никога не са изпадали в неловка ситуация, несъобразявайки се с горепосочените елементи? Едва ли ще има такива и това е напълно естествено. Логично – как бихме могли да спазваме правила, които не познаваме?! Ще се опитам да Ви помогна да се справяте с неудобни ситуации за в бъдеще, давайки Ви малко информация в тази насока.
            Трябва да знаете, че облеклото е от първостепенна важност. С подходящо облекло ще избегнете неудобни ситуации и гафове. Тук ще отбележа, че става дума за облекло при официални и делови случаи, където важат определени правила, защото само си представете да цъфнете с костюм и вратовръзка в кварталната кръчма с приятели на по чашка… Всички биха гледали на Вас като на паднал от високо пришълец. Облеклото е от изключително значение не само за формиране на първото впечатление. То подчертава личността и добрия стил на човека. Неправилно избрано облекло може да се тълкува като обида, провокация и неуважение /примерът, който посочих по-горе/.При избора на облекло винаги отчитайте и очакванията на другата страна, също така уважавайте твърдо установените правила на обличане при определени поводи, например погребения, посочени облекла в покани, официални мероприятия, балове. Какви са общите правила на обличане най-общо? За мъжете е най-подходящ прав панталон с ръб, риза с дълъг ръкав, сако и вратовръзка, като имайте предвид, че вратовръзката се избира според ризата, а не според сакото! За дамите дължината на полата или роклята варира от един пръст над до един пръст под коляното, в зависимост от повода. Задължително е да се избягва тясно бельо и твърде тесни дрехи, голо коремче и да не се прекалява с грима, за да не Ви предложат почасово заплащане срещу определени услуги.
            Важни са и цветовете на облеклото. Червеното се свързва с ярост, еротика, опасност, докато пастелните цветове са знак за слабост и беззащитност. Тъмно сиво, тъмно синьо и черно са цветовете за официално облекло. Кафявата гама пък в ежедневието е най-подходяща. Синьото излъчва спокойствие и доверие, с този цвят никога не се греши, а зеленото символизира хармония и уравновесеност, но и високо самочувствие. Черното е официално и стилно, но може да се тълкува и като бунт / пример- начинът на обличане на Волен Сидеров/, докато бялото излъчва чистота и невинност, но в някои култури е цвят на смъртта.
Не забравяйте, че неподходящото облекло може да блокира развитието на кариерата , а в други случаи да предизвика огорчение, затова внимавайте какво обличате!
Да не забравяме, че дрехите ни правят да изглеждаме стари, а не недостатъците ни. Неправилно избраната дреха подчертава именно недостатъците.
Преминаваме към зоните на общуване между хората. Те са четири на брой: интимна, лична, обществена и социална. Всеки от нас строго пази интимната си зона, там се влиза изключително с наше позволение. В тази зона се развива агресия в най-висока степен, ако се навлезе без разрешение. В личната зона работят всички сетива, там се установява първият контакт. В социалната зона човек развива определени рефлекси, когато е в непозната обстановка. Обществената зона пък е до безкрай.
Предполагам, ще се съгласите, че само който познава правилата на поведение в обществото, може да постигне жадувания успех!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=430

Posted by on юли 6 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.