ПОВЕДЕНИЕТО ГРАДИ КАРИЕРА

Професионалната компетентност и високата производителност често не са достатъчни, за да можете да убеждавате. За успех в кариерата, преди всичко е важен езика на жестовете. Думите могат да лъжат, но тялото винаги говори истината. Жестовете могат както да издават, така и да помагат, важно е да овладеете техните особености и въздействието им върху обкръжаващите.


Научните изследвания не престават да твърдят, че човекът е повърхностно същество. Ние започнахме да се доверяваме повече на движението на тялото, отколкото на излитащите думи. Професионалната компетентност и душевното богатство – изразени по различен начин – няма да са от полза дори и на най-добрия сътрудник, ако си влачи краката докато излиза на трибуната и изнася доклада си с треперещи ръце. Жестикулацията, мимиката и гласът образуват съюз, чрез който може да се въздейства на околните. Всички знаят, че хората не трябва да си чешат главата и да избягват жестове, разкриващи нервност. Също така на всички е известно, че по време на изложба не трябва да се стои с неподвижна продължителна усмивка или да се върти на стола по време на важна беседа. Впрочем тази комбинация от знания за съжаление не помагат в борбата с нервността, когато например вървят важни делови срещи, на които Ви се иска каквото и да става всичко да бъде на ниво. Много хора не знаят какво да да правят със собствените си ръце или крака. Някои по време на срещи трият ръце или удрят с юмруци, други седят с широко разкрачени крака. Тялото никога не мълчи. Дори да държим затворена устата си, тялото ни може да разкаже многа за състоянието на душата волно или неволно. Всеки човек непрекъснато изпраща сигнали със своето тяло и реагира на тях. При това всеки има своя честотна вълна. Езикът на тялото – при повечето случаи несъзнателно – важна роля във всички области на човешкото общуване, в това число и на работното място. С любезно изражение на лицето, усмивка и откритост още преди началото на вербалното общуване може да получите много важно предимство.

Всичко започва с това как човек влиза в помещението. Към свободния стол трябва да се върви с отмерена крачка – нито много бързо, нито бавно като на разходка. Спазвайте дистанция. Ако хора стоят наблизо, трябва да се знае мярката за близост и дистанция. Ако шефът Ви е само до рамото не стойте твърде близо до него, отсъпете крачка две. Експерти в етикета съветват, че разстоянието между хората трябва да бъде от 0,5  до 1,5 метра. Проблемът е в това, че ако се приближите много един към друг при съществуващ зрителен контакт може да възникне чувство за заплаха. По време на разговор спазвайте ясен и открит поглед. Ако общувате с няколко човека едновременно трябва да се погрижите лицето Ви да се вижда добре от всеки участник в разговора. Дългите коси крият лицето, затова в някои ситуации служат като заслон.

Доста добре действа неосъзнатата имитация на жестовете на седящия срещу Вас – изправянето с малко закъснение или едновременното отпиване от напитката. Това поведение психолозите наричат „отражение” и то може в някаква степен да управлява вашия събеседник. Този, който имитира движенията на друг преднамерено, бързо бива разкрит и излежда доста неприятен.

Съзнателното мисловно и физическо поведение е много важно. Преди всяка среща или обсъждане на работни моменти с колеги трябва да се задават въпросите – какво се очаква от мен, какво искам да постигна?


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

МЪЖЕTЕ ПО – УМНИ ОТ ЖЕНИТЕ?!?

СЛЕД ВАКАНЦИЯТА

ЛЕВИЧAРИТЕ – РОДЕНИ ЗА ВЕЛИКИ ЛИДЕРИ И ТВОРЦИ НА ИЗКУСТВОТО

СМЕХЪТ, ЗНАЕТЕ ЛИ ВСИЧКО ЗА НЕГО?

НАЙ – ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ В ЕВРОПА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1436

Posted by on сеп. 12 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.