ПЛАМЕН АТАНАСОВ: РАЗБРАХ ОТ СЪВЕТСКИ КОЛЕГА, ЧЕ ЖИВКОВ ЩЕ ПАДНЕ

Вие сте бил разузнавач под прикритие в Лондон, където в българското посолство сте бил културнo аташе. Разкажете повече за работата си там?


Основната цел на разузнаването е придобиване на информация, полезна за интересите на държавата. Важен елемент  в този процес е умелото съчетание на работата по линия на прикритието и съчетанието и с разузнавателната дейност. Няма добър разузнавач, който да е слаб в официалната си дипломатическа дейност. Затова и натоварването е двойно за разлика от т.нар. чисти дипломати. Твърде много се знаеше за английската външна политика и специалните й отношения със САЩ, затова основният ни интерес не беше насочен към нея. Лондон  е световен център и там е съсредоточена много информация за тези, които умеят да я събират и използват. И това важи за всички  въпроси, свързани с глобалната политика.
Работата ми в Лондон започна с летящ старт. Още през първия месец трябваше да се завърши работата по организацията и откриването на една от най-големите изложби, представяща националната култура и бит на България. В интерес на истината работата по изложбата беше започната от моя предшественик, но както е известно винаги в последните седмици е най-тежко. Изложбата беше открита в националния музей в Ливърпул. А междувременно имах шанса да присъствам на лекция на един американски конгресмен, с когото успях да разменя и няколко думи накрая. В резултат на това стигнах до извода, че се очакват сериозни промени в страните от Източна Европа, за което своевременно уведомих центъра в София. Във връзка с честването на 7 ноември 1989 г. на един коктейл, три дни преди българския Десети ноември, съветският колега ми подсказа, че Тодор Живков ще бъде свален от власт. За това не успях да уведомя центъра.

Защо?

(смее се)… Нямаше начин  да се изпрати подобна шифрована телеграма. На въпросния коктейл имаше и един интересен момент, когато оркестърът на Иво Папазов посрещна съветския посланик със страхотна интерпретация на руския химн. По това време Иво и неговият оркестър жънеха успехи в най-известните клубове на Лондон и сащисваха английските джазмени с майсторството си. По това време техен мениджър беше Джо Бойд – бившия импресарио на великите Пинк Флойд. Тогава имаше една интересна случка. Ибряма ми се оплака, че той и хората му са зажаднели за българско ядене и ги поканих на боб у дома. От бобът липсваха традиционните свински ребърца, тъй като знаех, че те са мюсюлмани. Иво ме попита защо бобът е постен. Аз им обясних причините, но той отвърна, че въпреки, че са мюсюлмани, не са чак толкова ортодоксални. По това време в България имаше проблеми в международен план поради Възродителния процес, но това не пречеше на Иво Папазов и оркестъра му да славят родината си като българи. Този факт пмного учудваше англичаните.

Как ви помагаше прикритието, за да придобивате информация?

Постът на културно аташе създава възможност за осъществяването на изключително широки контакти. Те включваха висшите слоеве на британската интелигенция, политици, режисьори, шефове на международни фестивали, театрали, аристократи и прочие. Сред тях имаше и българи емигранти, като всепризнатия ерудит Петър Увалиев. На честването на 50-та годишнина от създаването на българската секция на ББС преподаватели от Лондонския университет ме представиха на Увалиев с думите: Това е най-културният от българските културни аташета. Малко нескромно звучи, но това им бяха думите. Сега, когато са минали почти 20 години оттогава, мога да го кажа.

Получавали ли сте важна информация от тези контакти?

Да. Ще дам и два примера. Българското правителство беше информирано, че до 10-12 месеца г-жа Маргарет Тачър няма повече да бъде премиер на Великобритания. Знаеше се и името на нейния заместник. Това за хора с перспективно мислене е изключително важна информация. Друг случай – в началото на април 1990 г. информирах центъра, че в близките 5-6 месеца се очаква военен конфликт в Близкия изток предизвикан от Ирак. Предложението ми беше по възможно най-бързия начин да се съберат, колкото се може повече от  иракските дългове към България. Поради политическия хаос тогава в България тази информация не беше използвана. Под външен натиск и с охотното съдействие на перестройчиците в ръководството на държавата беше започнал процес на разграждането и обезсилването на българското разузнаване и контраразузнаване.  В резултат на това започна прибирането на българските разузнавачи от САЩ и Западна Европа, с което тотално ги разконспирираха. Такова беше и желанието на американците и техните западни съюзници.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=611

Posted by on ное. 16 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.