ПЛАМЕН АТАНАСОВ: ОБВИНЕНИЯТА ЗА СМЪРТТА НА ЛИТВИНЕНКО СА СХОДНИ С ТЕЗИ, ОПРАВЕНИ КЪМ…

В ШКОЛАТА НА КГБ НАУЧИХ ПОВЕЧЕ ЗА СЛУЖБИТЕ, ОТКОЛКОТО ЗНАЕХА ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ ТАМ, КАЗВА ОЩЕ АТАНАСОВ

Как се ставаше разузнавач по времето, когато започнахте?


Едно от изискванията да бъдеш поканен за работа в Първо главно управление (днешното НРС – Бел. Ред) беше да си партиен член или активен комсомолски деятел. Също така да произхождаш от семейство, което не е обременено с буржоазно минало или връзки с роднини зад граница. Някой служител, който работи под прикритие в университета насочва вниманието на кадровиците на службата към определени студенти. Така се случи и с мен. След това разбрах, че подборът е бил изключително сериозен. Затова и тези, които работеха във външното разузнаване се считаха за привилегировани. Не оставайте с впечатление, че по мое време не е имало т.нар. връзкари. Имаше и такива, и то не малко. Това се отнасяше особено за тези, които произлизаха от семейства на активни борци или бяха синове и дъщери на хора от висшата партийна номенклатура. На практика се получаваше баланс между хора, които трябваше и можеше да работят и тези, които разчитаха на връзките си.

Какво обучение преминахте? На какво ви научиха?

Разузнаването е изкуство. Това се знае от времето на Китайската империя. И се оказа, че не всеки може да го върши, но всички трябваше да преминат през специално обучение, което се състоеше от 3 етапа. След назначаването и започване на работа се правеше т.нар. самоподготовка. Успоредно с началните стъпки в работата служителят трябваше да прочете поредица от лекции и документи, които даваха основите на разузнавателната дейност. След това с откъсване от пряката работа се провеждаше вътрешната школа, организирана в рамките на управлението за придобиване на теоритични и практически знания и умения. И последният най-висш етап от обучението беше едногодишната школа в Москва. Във връзка с този курс след 1990 година с помощта на братята американци бяха промити мозъците на българските “демократи”, които обявяваха завършилите в съюза – не само разузнавачи, дипломати, инженери, търговци и други за петата колона на руснаците. Ето, това е една от най-големите глупости, како анализ от страна на американските колеги. Както се забелязва, сега глупостите продължават – пример е кризата в Ирак.

Е, добре, защо точно в Съветския съюз, а не в ГДР например?

Защото КГБ  преди и сега, независимо, че се казва по друг начин, беше с най-голям опит и успехи в разузнаването. Школата се намираше в Подмосковието, където сега тренират нашите шампиони по фигурно пързаляне Албена и Максим.  Там бяхме с променени фамилии. На паспортите имахме специална отметка в случай на недоразумение с милицията. Условията, които ни бяха осигурили съответстваха на 4-звезден хотел. Лектори бяха съветски разузнавачи с доказани успехи в работата си. Те бяха работили предимно в Щатите, Англия, Франция и други страни. Благодарение на тях ние знаехме повече за ЦРУ, МИ6, СИСМИ, БНД, Дозием бюро и други  служби за цялостната им работа, отколкото самите им служители.  Там например книги и лекции няма. Преподаваше се на базата на събрани оперативни материали от информационния архив на КГБ. Водехме си записки, които накрая бяха унищожени. Имаше и много практически упражнения като се започнеше от отваряне на писма, боравене с фото и звукозаписна техника до умения как да се предпазваме от чуждите служби за проследяване. Това беше един от критериите за уменията на разузнавачите. Как да откриват външното наблюдение – проследяване. Дългогодишното обучение на един разузнавач по обем на знания се равняваше на едно ново висше образование. А благодарение на школата  в Москва българските разузавачи нямаха комплекси за малоценност, когато попаднеха в големите столици на разузнаванията и дипломацията, като Лондон, Ню Йорк, Париж, Брюксел, Рим, Женева.

Доколкото познавате работата на КГБ как ще коментирата смъртта на руснака Литвиненко в Лондон?

Когато бях на работа в Лондон  по същия начин обвиняваха българското разузнаване за  смъртта на Георги Марков, както сега руското. Тогава един изявен представител от българска емиграция ми каза, че Георги Марков е бил убит от ЦРУ, с което се поставя началото на дългогодишно провеждано мероприятие за дискридитиране на България, като един от най-близките съюзници на СССР. Вторият етап на това мероприятие беше случая със замесването на България в атентата срещу предишния  папа Йоан Павел ІІ. Съвсем наскоро се появи информация от бивша служителка на ЦРУ за участието на ЦРУ в атентата срещу папата под ръководството на бившия директор Гейтс, който сега е номиниран за военен министър на САЩ.
Намирам прилика между методите на работа тогава и сега. Така е, когато се гонят цели в голямата политика.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=612

Posted by on ное. 30 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.