ПЛАМЕН АТАНАСОВ:ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ ПЪРВО НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С БЕЛИ ЯКИЧКИ

Пламен Атанасов е роден през 1952 г. в София. Завършва история в СУ “Климент Охридски” през 1977 година. През 1979 г. е назначен на работа в Министерството на външните работи – служба “Културно наследство”. През същата година постъпва на работа във  Външното разузнаване на България.  Културно аташе в Посолството на Република България в Лондон. Подполковник от НРС. Автор е на книгите: “Рик или загадката на българското разузнаване”, “Капан за питони” и “Конспирация – дресьори”.

Г-н Атанасов какъв е политическият дневен ред днес?

Както гледам по възможност максимално бързо адаптиран или по-скоро приближаване към европейските стандарти с всички възможни средства. Имам предвид стандарта на живот, доходи и пенсии.

А престъпността?

Престъпността коренно няма да се промени. Просто трябва да се стеснят нейните рамки, като се обърне сериозно внимание на престъпниците с бели якички.

Защо?

Там са големите престъпления и далавери, които влизат в остри противоречия с европейските норми и стандарти.

Е, ние не сме измислилите тази престъпност. В Европа няма как да я няма?

Има я, но с две големи разлики. В Източна Европа този вид престъпност е един тип, поради младостта на демокрациите там. Тя е свързана с първоначалното натрупване на капитали и разпределението на сферите на влияние. В Западна Европа тези процеси отдавна са приключили. Правилата вече са установени и по тази причина само новопоявяващи се играчи, които нарушават тези правила биват санкционирани.

Все пак у нас уличната престъпност, кражбите и насилието тормозят хората. Това все още е по-голям проблем от престъпността на белите якички. Не сте ли съгласен?

Не, това е следствие от дейността на белите якички. Те акумулираха в себе си огромна финансова и политическа сила, които са свързани. След себе си оставиха едно огромно пространство на бедност, пораждащо тази улична и битова престъпност. Пряката връзка с това е и дългогодишните целенасочени процеси на разграждане на държавността. Спекулирайки не знам откъде подхвърлена теза, че държавата в демократични общества трябва да е слаба. Ето защо сме залети от съпътстващите демокрациите отрицателни явления като употреба и разпространение на дрога, бум на проституцията, трафик на хора, кражби на коли и т.н. Всичко това смазваше и обезверяваше хората до влизането ни в ЕС. Не случайно след 1 януари 2007 изведнъж започнаха гражданските протести и на различни съсловия. Те изведнъж почувствали се европейци се сблъскаха с огромната пропаст между тях и това към което се стремяха. Изведнъж на правителствено и политическо  ниво се почувства липса на конкретни идеи по какъв точно начин да съкратим тази огромна разлика.  За жалост продължава системата на полумерки, полуобещания и всякаква липса на отговорност.

С няколко думи какъв трябва да бъде дневния ред?

Трябва спешен план, за да намалим поне малко огромната разлика в стандарта на живот и условия на труд между българи и останалите европейци. За целта ще трябва да настъпят сериозни лишения и финансови ограничения в разходите на държавата за администрация, парламенти и всевъзможни други глезотии. Тук включвам и различните кражби и корупция на всички нива, което всъщност изисква тотална промяна на икономическия и политическия живот в България. А това става само с нови хора. Оставям ви да мислите, а после и да действате! Все повече ми се струва, че ще има нов народен съд. Не толкова жесток, като този през 1946 г., а по-скоро това ще бъде съда на историята, който ще изхвърли от историческата сцена компрометирания ни политически елит.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=616

Posted by on мар. 1 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.