ПИСНА НИ ОТ ИЗПОЛЗВАЧИ

Най-успешният съюз в историята”, бе наречен НАТО в края на Студената война, когато повече от 40 години задържаше Червената армия да залее Берлин и да се разбие през Западна Германия до Ламанша. А след като Студената война свърши, сенатор Ричърд Лугър произнесе знаменитата фраза: „Или НАТО отива на нов терен или в историята”. В Афганистан и Либия НАТО отиде на нов терен. И според тренда и в двата конфликта, скоро може да отиде в историята.

НАТО е изправен през „колективна военна несъстоятелност”, каза секретарят по отбраната Робърт Гейтс по време на своята прощална визита в Брюксел (10 юни 2011) – „Най-мощният военен съюз в историята само от 11 седмици участва в операция срещу лошо въоръжен режим в рядко населена страна, а много наши съюзници вече свършиха мунициите и искат Съединените щати, още веднъж, да оправя нещата”.

Търпението на Гейтс по отношение на европейците, очаквано, се изчерпа. Две десетилетия след рухването на Съветския съюз и прибирането на Червената армия вкъщи, САЩ все още дава 75 %  от ресурсите  за отбрана на Европа. Само 5 от 28 страни членки отделят за отбрана 2 % от БВП, каквото е изискването на правилата на НАТО. Основни членове като Холандия, Испания и Турция отказват да участват във въздушните удари над Либия. Франция и Великобритания толкова бързо изчерпиха ресурсите си във войната с пясъчната страна на африканското крайбрежие, че трябваше да заемат боеприпаси от Съединените щати. Германия и Полша са въздържали се.

Друга причина, освен европейските преструвки, НАТО да е в беда се крие във фискалната криза и морската промяна, която се извършва в САЩ.  Гейтс го намекна: „Реалностите се променят… Трябва да се направи избор за това, което е най-доброто за Съединените щати”.

Републиканците, които в Конгреса се присъединяват към Демократите, искат да се намалят разходите за войната в Либия. Джон Бохнер беше принуден да притисне президента, че е нарушил Военния акт. Той изиска Барак Обама да дойде в Конгреса и да получи разрешение да продължи участието на страната в Либийската война.

Ако американците се изтеглят, НАТО губи.

Първият републикански дебат в Ню Хемпшир беше огласен от анти-интервенционалистки възгласи. Мит Румни каза, че би послушал генералите за това кога е безопасно да се изтеглим от Афганистан и същевременно  говори срещу всякакви нови войни за освобождение на различни народи, освен ако не е от жизнена важност за Съединените щати.  Това е изцяло в традицията на Робърт Тафт, че Америка не се бие за други страни и не плаща чужди сметки.

Мишел Бахман, която е новата звезда на социал-консерваторите и на Чаеното парти, нарече Либия – стратегическа грешка. Никакви жизнени американски интереси не са нарушени там.  Дебатът беше пожарна аларма за неоконсерваторите. Дните в които републиканците ставаха на крака и приветстваха всеки  главнокомандващ, когато започваше да бомбандира някоя страна, изглежда свършиха. С Афганистан, Ирак, Пакистан и Либия, апетитът на Републиканската партия за военни интервенции се засити. Само сенатор Лидзи Граам подкрепя въздушни удари срещу Сирия с които да се свали президента Башар Асад.

Нещо повече, има други прични, основани на горчив опит, за тази нерешителност да се използва американска военна сила.


Едната е обратният удар, който ще неизбежно ще последва, дори операцията да е успешна. Когато Обама изпрати отряд Тюлени 6 на тайна мисия да убият Осама Бин Ладен, ние така унижихме пакистанската армия, че нейния про-американски командир, ген. Ашфак Парвез Каяни, едва не беше сменен от офицери враждено настроени към САЩ.

Второ, докато американските военни са в състояние да свалят режими, ние доказахме, че не сме способни да ги заменяме с правителства, които са силни, стабилни и про-американски. Независимо, че изливаме стотици милиарди долари за това.

Трето, на американците им дойде до гуша от местни и чужди използвачи. Те се умориха от политици, които реват за по-високи данъци. Умориха се от изпращане на чуждестранна помощ за страни, които получават милостиня, а после често гласуват срещу нас в ООН. Умориха се от съюзници, които харчат по-малко за собствената си сигурност, отколкото ние за тях. Писна им да субсидират новия световен ред, докато нации като Китай го експлоатират за собствена изгода.

Янки, вървете си вкъщи” – с години крещеше по-голяма част от света. Може би всички ще разберем какво се случва, когато янките се приберат вкъщи и не се връщат много, много дълго време.

 
 
 ––––––––––––
Мнението е публикувано на личната страница на автора

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Бюканън е изолационист по отношение на американската външна политика и е за строги мерки по отношение на емиграцията.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НЕЗДРАВИЯТ КУЛТ КЪМ СТАРОСТТА – Роджър БОЙС

КРИМСКИЯТ ВЕКТОР НА ТУРСКАТА ГЕОПОЛИТИКА – Кънчо АНГЕЛОВ

КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ- Момчил ДОЙЧЕВ

СКАНДАЛЪТ КАТО ПОЛИТТЕХНОЛОГИЯ – Момчил ДОЙЧЕВ

ВАСИЛ ПЕНЕВ: ЗАЛОГЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ Е ЕДНОВРЕМЕННО ЗНАЧИМ И ФАЛШИВ

ЗА ОСАМА БИН ЛАДЕН ИЛИ С ДОБРО, ИЛИ С НИЩО

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В ДЕСЕТИЛЕTИЯ НА НЕСТАБИЛНОСТ

ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО? – Патрик БЮКЯНЪН

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ –Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3967

Posted by on юли 3 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.