ПИСАТЕЛ ПРАВИ СВОЯ ЛИТЕРАТУРЕН ДЕБЮТ НА 81 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Sikmur SanШРИКУМАР СЕН: ПИША НОВ РОМАН, КОЙТО СЕ НАДЯВАМ ДА ЗАВЪРША ДО 83 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ЗА ДА ЗАПОЧНА ТРЕТИЯ

Шрикумар Сен е роден в Калкута. През 1946 година заминава за Лондон, заедно с родителите си, които са журналисти и са командировани там. Завърша Оксфорд. През 1955 г. се връща се в Индия и работи като журналист за най-известните британски издания (Стейтмън, Таймс). През 1965 година заминава обратно за Англия и 30 години работи като спортен журналист в Таймс, където се и пенсионира. С тази статия Общество.нет иска да каже на читателите си, че никога не е късно да започнеш нещо ново.

Кажете ни нещо повече за вашата книга „Обеленото дърво“?

Книгата разказва как едно дете, Саби, което живее, във въобръжението си, в къщата на своята баба в Калкута, защото не е способно да се справи с реалността в училището интернат.

Първоначалната ви идея да пишете датира от 1964 година?

Да, но тя щеше да е просто приказка ако я бях написал тогава. Сега имам по-добър поглед. Например, накара ме да се замисля защо телесното наказание, или дори убийството на животни, беше приемливо по онова време.

Какво ви накара да я напишете сега?

През 2010 вече можех да видя как да сглобя цялата книга, за да изразя своята гледна точка: този срам е неспокоен спътник в живота. Мисля, че се отнася и за днешния ден.

Книгата разглежда болката на момчешките години..,

Споменът за моето детство, наказанията и болката все още съществува и аз осъзнах, че бих могъл да се впрегна и да пиша за страха и самотата, и трагедията, която можеше да бъде избегната.

Автобиографична ли е книгата?

Калкута, като фон, и къщата са истински, последвалите събития не са. Семейната история, училището, реалността и опитът бяха моделирани, за да се напаснат към моята история.

Колко време ви отне да я напишете?

Три години.

Вие пишете живо и описателно за Калкута през 40-те години.

Спомням си ясно Калкута от онова време, защото когато през 1965 се върнах, след като бях прекарал 9 години в Англия, открих, че градът не се е променил много. За моите 10 години там, имах добър повторен поглед.  

Как ви помогна журналистическата професия?

Петнадесет години писане за вестник Таймс кат кореспондент бяха невероятен опит. Така че, когато на 77 години започнах да пиша романа, не беше трудно да застана лице в лице с лаптопа.

Така че възрастта не работи срещу вас?

Понякога на моята възраст думите ми се изплъзват, но накрая все пак идват.

Пишете ли нов роман?

Да. Той е за индийската диаспора и как тя се отнася към Саби. Надявам се да я довърша на 83 години и тогава да започна работа над третата си книга.

Интервю на Неха Бхат за Outlook India.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5943

Posted by on ян. 12 2013. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.