ПИРОМАНИ ИЛИ ТЕРОРИСТИ-ПОДПАЛВАЧИ БРОДЯТ НОЩЕМ В СОФИЯ?

Интервю с писателя Петър Христозов

Под носа на Столичната полиция вече повече от месец горят автомобили на граждани, а началниците й вдигат безсилно рамене. Написахте знаменитата си книга "Живият Гешев" за царския полицай Никола Гешев, който с екип от двадесетина ченгета се справя успешно както с битовата престъпност, така и с политически провокации. Какво пречи на днешната полиция, която наброява 50 000 хиляди и получава 1 милиард от бюджета, да е ефективна?

Първо, да уточним – горят коли и в провинцията. Общият им брой надхвърля 240! И второ, според мен основният проблем на полицията е в качеството на кадрите й. Техника е необходима, но трябват умни хора, които да я ползват рационално. Навремето и Вермахтът и Гестапо са имали пеленгатори, но само Гешев успява да разкрие вражеските радиостанции и радисти, и то по прост и евтин начин – чрез гасене на електричеството. Първото ОФ правителство изгони от МВР професионалистите и панаирът в Пловдив беше ограбен от конекрадци. Тогава ген. Руси Христозов върна дългогодишните криминалисти на работа – крадецът действа по един и същ начин и при капитализма, и при социализма. След Тодор Живков демократите повториха грешката на шумкарите. Престъпници пак има, професионалистите са кът! Вече 22 години съскаме против бившата Държавна сигурност. Но без спецслужби, държава няма. Комунистическият изтърсак Николайчо Младенов днес е външен министър. Той и посоченият от Бойко Борисов за президент Плевнелиев ще гонят дипломатите, свързани с ДС. Ще ви посоча като пример само полковника от военното разузнаване Радион Попов. Той е професионалист с три езика, плюс арабски, а не доносник. Със знанията и връзките си в арабския свят може да бъде полезен и на Бойко Борисов, и на България.
В полицията проблемът е същият – липса на агентурна мрежа. Живият информатор е много по-евтин и ефективен от електронното подслушване. И в съда е свидетел, а СРС-тата – не. Ако тези, които палят колите на гражданите, са пиромани, то те се родеят с наркоманите. Това са болни хора, които досега щяха да се афишират – целта им в крайна сметка е обществото да научи за "подвизите" им. Значи, не са! Това са терористи-подпалвачи, а защо ни е НСБОП? Тя е създадена да се бори точно с такива хора, а не да арестува показно лекари и адвокати, които едва ли ще окажат съпротива, за да се налага използването на бронежилетки, маски и калашници. За две десетилетия в България са извършени 150 неразкрити убийства и над 500 целенасочени взрива, също потънали в папките на МВР.

Какво да се прави?
Да се търси и открие мотивацията за палежите, а не да слушаме версии от полицейските комисари. Явно те не разполагат с агентурна мрежа сред обществото, и в частност сред криминалния контингент. Налице е сянката на генерал Страх. Но страх не вече от властта, а от хората с пари, които се опитват да дестабилизират държавата.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

АКРОБАТИКА С ДАТИ ИЛИ КАК СИНЯТА КОАЛИЦИЯ САМА ИЗКОПА ГРОБА В КОЙТО Я БУТНА ГЕРБ

ДЮНЕРЪТ НЕ Е САМО ХРАНА, НО И ВИД КУЛТУРЕН СИМВОЛ

СТРАТЕГИЯ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА НЕВЕЖЕСТВОТОпроф. Емил ХОРОЗОВ
 
 

ЕЛИ ТОНЧЕВА: ПРЕДИМСТВАТА НА ОБУЧЕНИЕТО В ЧУЖБИНА СЕ ИЗМЕРВАТ НЕ САМО С ОСЕЗАЕМОТО

ВОЛОДЯ ПОПОВ: ОБЩЕСТВОТО НЕ СЕ УПРАВЛЯВА С ЖЕЛАНИЕ, А С ПОДГОТОВКА И ОПИТ

СЛУЧАЯТ С ГЕЙ БРАКОВЕТЕДжон СТОСЕЛ
  

ЩЕ СТАНАТ ЛИ СЪБИТИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК РЕКВИЕМ ЗА ЕДНА БИВША ООН?А.Б.Борисов
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4185

Posted by on дек. 14 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.