ПИРОВА ПОБЕДА ЗА КОСТОВ И ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА „ВТОРА СИНЯ ПИСТА”

Само седмица след триумфа на Костов над СДС, ползите от подписаната коалиция започват да изглеждат ефимерни. СДС е във фактически разкол, след като организациите във водещите градове се обявиха срещу политиката на лидера Мартин Димитров. Той от своя страна, напълно ги е игнорирал и си уговаря всичко с Костов и без тях. Слуховете са, че бил съблазнен с оферта да стане евродепутат от коалицията, и затова се борел основно за това, без оглед на цената, която ще трябва да платят съпартийците му по места. Само за сведение – евродепутатското място е доста сладка облага, измервана между 7 и 20 хиляди евро месечно, в зависимост от способността на съответното лице да усвоява. Уреждането на лидера с хиляди евра обаче никак не „сгрява” редовите седесари, и особено онези от тях, които имат шансове да станат депутати в българския парламент. Там се оформя мощна подсечка в полза на хора на Костов, както и на парашутисти от средите на бившите царисти (БНД), плюс партията на Стефан Софиянски. Доколкото избираемите места са ограничени, за „седесариата” ще остане доста недостатъчна бройка, за да успокои духовете. 

Това е причината и за бунта в сините редици, който може да доведе до неофициално отцепване на недоволните структури и подкрепа от тяхна страна на друга коалиция, добила в последните дни наименованието „втора синя писта”. Доколкото недоволни са именно най-мощните структури в големите градове, където са и основните избиратели на СДС, подобен сценарий ще ерозира сериозно избирателния потенциал на цялата коалиция. Риск пред съюза СДС-ДСБ представлява и аритметичния му характер, който предопределя невъзможност да се привлекат избиратели извън твърдите ядра. В момента аритметичният сбор от поддръжници на двете партии е малко над 4%. Организацията на двата избора тази година обаче изтегля първо евро-вота, където бариерата е 5,9%. Ако Костов и Димитров не успеят да я прескочат, това ще доведе до разочарование, което ще подкопае шанса за прескачане и на 4% на парламентарните избори. Ако възникне и „втората писта”, шансът за евродепутат става съвсем нищожен, а заедно с него и шансът за добро представяне после. Като се добави и фактът, че вторите избори ще са насред отпускарския сезон, вероятността сините да се провалят, въпреки уж спасителната коалиция с Костов, нараства мощно. Причина за всичко това е абсолютно ретроградния подход на новото ръководство на СДС, което превърна партията в спасител на старите муцуни в политиката. Това го лиши от обаяние и от силна кауза, с която да увлече нещо повече от твърдото ядро. Така всичко се сведе до отегчително познатата схема на коалиране само на твърди ядра и на липса на всякаква ангажираност към избирателя. Серията от груби грешки на СДС може да се окаже полезна за Българската Интернет Партия. Ако се оформи „втора синя писта” от партии, които да отговорят на онези очаквания на избирателя, на които СДС се отказа да отговаря, ако това стане, е възможно БИП да се включи активно още на тези избори. Това ще ускори значително развитието на проекта, планиран иначе за следващия избирателен цикъл.


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

КОНТРОЛЪТ НЯМА ДА ПОМОГНЕКалоян МЕТОДИЕВ
 
 

КАБИНЕТЪТ СТАНИШЕВ – ОПОЗИЦИЯ В 40-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 7:0 – Борислав АНГЕЛОВ

БЛОГЪРИ ЗАЩИТАВАТ ПРАВОТО ДА СЕ УРИНИРА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

АНТИКОРУПЦИОННИТЕ МЕРКИ НА БЪЛГАРИЯ СА НЕЗАДОВОЛИТЕЛНИ*Тони БАРБЕР (Брюксел)

ЗА НЯКОИ РЕАЛНОСТИ ПРЕД ОБУЧЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ В БЪЛГАРИЯ- ДАНИЕЛ ПАНЧЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2132

Posted by on мар. 18 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.