ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ФИНАСОВИТЕ ИГРИ В ЕНЕРГЕТИКАТА СА НА ТРИ НИВА

Господин Христозов, в интервюто от 23-ти юни споделихте някои виждания, за това, какво ще направи премиера в бъдеще по проблемите на енергетиката и като, че ли донякъде познахте. Да не би да сте имали информация от кръговете около него, а защо не и от външен източник?
Никаква информация нямах нито отвътре, нито отвънка. Просто анализирам процесите. От една страна в икономиката и в частност в енергетиката, от друга в политическото пространство. Следя с интерес и развитието на политическия проект ГЕРБ.
 

Когато казахте, че вероятно Бойко Борисов ще се опита да отстрани паразитните обраствания в енергетиката, от които и Русия няма полза, да не би да имахте пред вид скандала, който се разрази по цените на природния газ и ролята на посредниците?
Не само това.

Не само това, още ли има? И защо Русия да няма полза от посредниците, които се оказват структури на “ГАЗПРОМ”?
Има много “още”. Тепърва дано стане ясно какви животинки са плували и са се хранили и в “гьола Белене”, в блатото “Мариците”, в паяжините на НЕК. А що се отнася до това, че и Русия няма полза от газовите посредници, то е точно защото са дъщерни структури на “ГАЗПРОМ”, но не са самия “ГАЗПРОМ”. Фирмата майка е регистрирана по руското законодателство и внася данъците си в Русия, в зависимост от финансовите си резултати. Когато е акционерно дружество, има определен законов механизъм и рамки в които се движи облагането с данъци и на печалбата, и на дивидентите на собствениците, има вноски във фиска преди облагането на печалбата, задължителни вноски в социалните фондове, местни данъци и такси и прочие. Дъщерните дружества са регистрирани по чужди законодателства. Те внасят полагаемите се подобни вноски в съответните чужди страни. В същото време отчитат, при печалба, дивидент на майката фирма, като акционер. Но тук има възможности за “законови” игри като капитализиране на част от печалбата, дебитни и кредитни игри с местни или с банки в трети страни, примерно в Швейцария, примерно казвам, или с банки в офшорни зони. В тези процеси има възможност да се скрият комисионни и на физически лица, в това число и на шефове на различни нива и от “ГАЗПРОМ”… Вероятно това е причината за неприятната изненада, която изрази господин Зубков, научавайки до какви размери е достигнала ножицата между доставна цена и цена за потребител… Както казват по нашия край, бива, бива, ама цял бивол само за мезе не бива…

Но премиерът, като, че ли не показа толкова голяма изненада, просто се възмути?
Не забравяйте, че преди да стане премиер, Бойко Борисов беше кмет на София, но преди това беше и главен секретар на МВР. Ние не знаем какви справки е чел на службите на МВР, на Финансовото разузнаване, което по закон при съмнение за нарушение и особено при подозрение за пране на пари, е длъжно да информира МВР. Отдавна си мисля, че на него му е пределно ясно и известно къде, кога и от кого се краде в България. Имам пред вид големите играчи.

Сега, както се казва, цялата изпълнителна власт е негова. Защо не ги удари?

Не е толкова просто. Мисля, че ще ги удари, но не изведнъж, а постепенно. В математиката, в диференциалното смятане, когато не може по известни алгоритми да се реши диференциално уравнение, се прилага методът диференциране по части. А държавата, в частност енергетиката може да се разглежда не просто като такова уравнение, а като система от уравнения с много неизвестни… Нивата на финасовите игри в тази сфера са на три нива. Средното ниво, примерно ни беше демонстрирано от Бойко Борисов с процеса срещу бившия директор на “Топлофикация – София” Валентин Димитров, станал известен чрез медиите, като “Вальо Топлото”. И виждате, колко време се точи делото… Помислете какви сривове, могат да настъпят, ако се подхване някой от високото ниво… Казват, че имало енергийна мафия, ако е така, ами тя е в състояние да вкара в резонанс електропреносната мрежа високо напрежение и буквално да я “взриви”, да я разруши… И никой експерт няма да може да докаже умисъл… Да изведе от експлоатация цели енергийни комплекси… Като остане България без ток дори само за едно денонощие, пада правителството… Върви доказвай после, че си бил прав, че си имал доброто намерение да накажеш крадците…

Значи, да не се надяваме, че ГЕРБ ще промени нещата? Дето е текло, пак ще тече…
Е, както е казано, надеждата крепи човека, в случая електората, който за това избра ГЕРБ да управлява.

Казахте, че следите с интерес процесите на развитие в ГЕРБ? Напоследък се появиха критики, че ГЕРБ не била истинска партия, защото за разлика от другите партии, имала само две нива на управление – конгрес и изпълнителен комитет.

И председател, и заместник-председател, които се избират от конгреса.

Да, пропуснах, но нямала висш или национален съвет, каквито имат другите партии, т.е. не била демократична по този показател?

Мисля, че не е грешка. Просто в ГЕРБ няма колективна отговорност, а съответно и колективна безотговорност… Всичко е персонализирано, персонафицирано. Ето ви примера с грешката на Лъчезар Иванов. Персонална грешка – персонална отговорност. При такъв модел, Бойко, казвам го похвално, а не да го упреквам или иронизирам, е подходил наистина пожарникарски, професионално. Той постави ГЕРБ в средата на политическия огън, който както се видя не е какъв да е, тук там и с горски пожари го подхранват, но ресурсът за горене е в газа и в нефта… Такъв огън се гаси не с вода, когато е мощен, не може и с пяна. Такъв огън се гаси с два насрещни взрива, при което от сблъсъка на взривната вълна в огнището изчезва килорода, който поддържа горенето и огънят угасва…

Не схванах алегорията, какви насрещни взривове?
Единият от едната опозиция, формалната, другият от скритата, в т.ч. и от извънпарламентарната. За това и не пожела да прави коалиция с никого, предпочете правителство на малцинството, което постави в огъня, с риск да изгори и партията ГЕРБ, и самият той.

А ако опозициите не направят насрещните взривове?
Трябва да ги предизвика, да ги накара да ги направят. Дали ще успее?…


писателят Петър Христозов


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДА, ИМА ОКТОПОД! НО ТОЙ Е В ПАРИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ.
ЗАЩО ГО ТЪРСЯТ СРЕД КАЛМАРИТЕ?

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЩЕ ИМА СЪТРЕСЕНИЯ ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НА
ДОСЕГАШНИТЕ ИГРАЧИ В ЕНЕРГЕТИКАТА

СЛУЧАЯТ ИЛИ ЯВЛЕНИЕТО МАРГЕНИТЕ

ЛЕОН ПАНЕТА?

ЕСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

ВОДА ГАЗИМ, ЖАДНИ ХОДИМ

ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЗАЩО ГИ Е СТРАХ ОТ ГОЛАТА
ИСТИНА И
ПРЕДОЧИТАТ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНАТА ЛЪЖА

ПЕТЪР
ХРИСТОЗОВ: НАГЛИТЕ, ОКТОПОДИТЕ, МЕДУЗИТЕ СА САМО ГАДНАТА
МИРИЗМА ОТ РАЗЛАГАЩИ СЕ МЕКОТЕЛИ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ ЗА ОТНОШЕНИЯТА БОЙКО БОРИСОВ – АЛЕКСЕЙ
ПЕТРОВ

КУХАТА СЪЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИНАНСИ

РУСЕ ОСЪМНА С ДОНОСИ СРЕЩУ КМЕТА, ТОЙ МЪЛЧИ

ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: БРОЯТ НА РАЗОЧАРОВАНИТЕ ОТ
УПРАВЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧАВА

ЕВРОЗОНАТА ДА ПРЕОСМИСЛИ РОЛЯТА СИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ
ВАЛУТЕН ФОНД

ОТСВИРИХА АНТИПОД НА МИТНИЧАРЯ-ОКТОПОД

ДВА ВЪПРОСА, КОИТО ЧАКАТ ОТГОВОР

ИЛИАНА БЕНОВСКА: БОЖКОВ МИ ПОИСКА 300 ХИЛ. ЕВРО

СОФИЯ Е ПОТЪНАЛА В МРЪСОТИЯ*

НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ: КЪМ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ РЕСПЕКТ ИМА ДОРИ
ТИМ, ЕДНА МНОГО МОЩНА ГРУПИРОВКАКоментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3291

Posted by on юли 8 2010. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.