ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЗАЩО СЕ КРИЕ ИСТИНАТА ЗА ЛИБИЯ? КОЛКО НИ СТРУВА ИРАК?

Интервю с писателя Петър Христозов

Някой каза, че диктаторите си отиват, но народът остава. Българин допълни, че после идва "демокрацията" и народът си отива. Какво ще кажете вие?
Доживях интересно време. Падна Берлинската стена и социалистическата система рухна. Обичах историята и съм запомнил, че шедьоврите на изкуството  и ценностите в музеите са ни оставени от империите. Днес на власт е цар Петрол. Само преди няколко години президентът на САЩ Буш наложи на света войната срещу диктатора Садам Хюсеин – него го обесиха, а САЩ напълниха опразнените си резервоари с петрол. България принесе свидни жертви, но не си върна нито милиардите, които имаше да взема от Ирак, нито иракчаните получиха демокрация. Никой не може да ме обвини в любов към новия нацелен диктатор Муамар Кадафи. Напротив, в любов до вчера му се кълняха Саркози и Берлускони. Мисля, че утре и двамата ще си отидат. Минах преди повече от четиридесет години през Триполи, днес го гледам по телевизията – разликата е огромна! А диктаторът Кадафи, с българите от "Техноекспортстрой", даде на либийците сладка вода за пиене. Тя беше и е по-скъпа от петрола. Представете си какъв подвиг е в равнина, в пустиня да изградиш язовири с милиони кубика сладка вода! За народа на Либия това е повече от богтството на Медичите – платеното с техни пари изкуство.

Сравнявате събитията в Северна Африка с краха на бившия съветски блок?
Могат да се намерят и прилики, и разлики. Основната прилика е, че  НЯКОЙ ПЛАЩА. Но докато в Източна Европа САЩ търсеха главно пазари, в Северна Африка основната притегателна сила е петролът. И всичко това под лозунгите за демокрация. А бежанците, които се насочват към сърцето на Европа? А стотиците милиони араби и други африканци? След трагедията в Япония, която вече струва над 200 милиарда долара, да не държиш сметка за отношението на Китай и Русия към войната в Либия, е глупост.

Защитавате макар и плахата позиция на премиера за Либия, а как виждате ГЕРБ в изборите за президент и кметове?
Бойко Борисов този път реагира адекватно, в интерес на България, но не държи сметка на министрите си, които са заслепени от властта и работят срещу бизнеса и хората. Мисля, че ГЕРБ ще загуби тези избори. Какво ви говори фактът, че повечето българи, работещи в Либия, предпочетоха да останат в размирната страна, вместо да се върнат в родината ни? Там ги заплашват бомби, тук – безработица и мизерия. А що се отнася до САЩ – какво са ни дали и какво правят за България – попитайте удобния за тях човек от времето на Тодор Живков до днес. Това е Георги Пирински. А уж социалист…

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3761

Posted by on мар. 22 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.