ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДОКОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я РАЗОРАВАТ АНОНИМНИ ТРАКТОРИСТИ?

РОЛЯТА НА СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ Е ДА ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ. РЕШЕНИЯТА ГИ ВЗЕМАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАЗВА ОЩЕ ПИСАТЕЛЯТ

Г-н Христозов, арестът на Алексей Петров предизвика обществения интерес и веднага започнаха да се изказват мнения от политици, социолози, общественици, а Вие отказахте в първите дни да коментирате. Защо? Не може автор на политически романи  да няма мнение. Да не би и Вие като някои  да кажете, че сте изненадан, че не сте очаквали и прочие?
Напротив, двадесет години пиша за срастването на престъпност и политика. Ако разровите книгите ми, ще видите, че отдавна съм обрисувал героите на прехода. Нарекох Национална служба сигурност търговско дружество – определението май ще се окаже меко. Мисля, че няма основания да променям мнението си нито за Алексей, нито за Бойко Борисов, нито, за съжаление, за Цветан Цветанов.

 

В какъв смисъл?
Историята често се повтаря като фарс. Писал съм преди време, че Тодор Живков много държеше на Милко Балев, но точно той му нанесе най-много удари, макар и не за да му навреди. Напротив, Милко Балев винаги е бил убеден, че помага на Тодор Живков… Да се стараеш е добре, но да се престараваш винаги води до срив…

Може ли по-конкретно за сегашната ситуация?
 На пръв поглед – пълна победа на МВР над “ОКТОПОДА”. Даже американският посланик поздрави акцията. Но има и друг план. Цветанов доста години е работил в МВР, но му личи, че когато е постъпил, е имал възможност, но не е минал през школата на генерал Григор Шопов. Когато искаш да постигнеш ефект в полза на шефа си, а не обратно, не дай Бог, помисли малко, пък тогава действай. Ами ако не това е “ОКТОПОДЪТ”? Май, че на Юрген Рот му е по-ясно кой е “ОКТОПОДЪТ” в България, отколкото на вътрешния ни министър. А и финансовият му колега му го подсказа с това, че щяло да има още разработки – “СКАРИДИ”, “КАЛМАРИ” и прочие морски продукти… И той щял да помага чрез митниците, чрез НАП. Похвално, особено ако захапе митата и акцизите на някои течни въглеводороди… Ако е имал пред вид Алексей, да беше кръстил операцията “Тетевенски баири”. И защо беше нужен толкова показен арест? Ще кажат – ама той е бивша барета, обучен, подготвен, с голи ръце може да пребие поне четири човека… Ще кажат  лекоатлетите, за да се оправдаят  пред …, хайде от мен да мине, пак пред лекоатлетите. Един министър на вътрешните работи би трябвало да знае какви клетвени декларации са подписвали някога хората от специалните служби и особено пък тези, които са обучавани на бойни изкуства. Гледах клипа. Алексей каза: “Спокойно, момчета”… Какво е очаквал Цветанов? Че ще започне да се съпротивлява? А може би това е провокирал?… Алексей е умен човек и перфектно подготвен български офицер, а не контрабандист, да го гръмнеш с гранатомет около Свиленград… В предишното интервю не случайно направих аналогия между Жан Виденов и Бойко Борисов. Скоро четох, че Жан си е все така беден, както преди да стане министър-председател. Беден, но жив… и да е здрав! Бил напуснал и БСП. Пожелавам и на Бойко да е жив и здрав, дори и беден, не дай Бог. Но за разлика от него не може да напусне партията си ГЕРБ…

Естествено, тя без него ще се разпадне. Мрачна Ви е аналогията.
Напротив. Има и по-мрачни варианти. Имахме министър-председател, който даде рамо на определена групировка. Както казват, апетитът идва с яденето. „Мултигруп” реши да лапне държавата. Основната й пречка естествено стана този, който най-много знаеше за нея и дейностите й – Андрей Луканов. Жан благоразумно си подаде оставката и остана жив…

Какво искате да кажете? Да не би да подсказвате на Бойко Борисов да си подава оставката, докато не е станало късно…
В никакъв случай! Това в момента ще е пагубно за страната!

Тогава? Какъв изход има от ситуацията?
Изходи има винаги и умният политик, преди всяка своя дума, преди всеки свой подпис, трябва да предвижда поне два възможни изхода. Като лисицата, която за разлика от другите животни винаги си прави дупката с два отвора.
Въпросът всъщност е един – къде е ГРАНИЦАТА и от коя страна си. Има ли вечна граница? Каква е съдбата на тези, които трябва да я преминат, за да се борят с престъпниците? Или, след като мафията се интегрира с държавата, няма нужда да се борим с нея?
СДС и Иван Костов разградиха държавата, за да я приватизират. Сега искат всички служби и Бойко Борисов да ги слушат. Гнома и протежето му Иван Драшков отново застанаха в позата на чисти и невинни блюстители на законността. Ролята на службите за сигурност е да дават информация. Решенията ги вземат политиците.
Намеквал съм го и в предишни мои интервюта. Ако  Бойко иска да пребори мафията, кадровите му решения щяха да бъдат други – и за МВР, и за финансите… Но май не може сам да взема решения… Политиката наистина е мръсна игра.

 
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2931

Posted by on февр. 14 2010. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.