ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДА, ИМА ОКТОПОД! НО ТОЙ Е В ПАРИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ. ЗАЩО ГО ТЪРСЯТ СРЕД КАЛМАРИТЕ?

В миналия ни разговор изразихте съжаление, че в художествената литература от 20 години героите са мутри, отявлени гангстери, кредитни милионери и назначени банкери и бизнесмени, както в миналото бяха партийните секретари. Такива вестници и книги се купуват, а техните „подвизи” развращават градущото поколение. Какво да се направи повече, след като министър Цветанов днес ги громи?
Това е мимикрия. Когато Иван Костов и ген. Атанас Атанасов бяха още бедни, а край тях вече беше забогатяла организираната престъпност от миналото и след падането на Тодор Живков – мними застрахователи, а всъщност рекетьори, привилегировани от властта контрабандисти, измислени приватизатори, а отявлени крадци и дълбоко корумпирани държавни чиновници, тия работи съм ги подчертал. Тогава двамата назначиха Алексей Петров като офицер на прикритие в НСС, за да се справи с тях. Защо днес се крият зад него? Някога комунистите искаха да експроприират капитала, а станаха капиталисти. При доморастлите ни демократи не е по-различно и вкупом си мълчат кой кара Трактора. Кога НАП ще си прибере парите от нефта и газа? А изнесеният без контрола електрически ток? Комунистите не признаваха комисионната и направо си я прибираха в джоба. Днес тя отново не се облага с данък. И това са милиарди за халтавия ни бюджет, отделно пропуснатите. За съжаление откраднатото се легализира и амнистира. И няма да видим скоро осъден олигарх!
 

Не се ли изкушавате да ползвате тези богати сюжети, с „величави” герои, като олигарси в романите си?
Има достатъчно автори, които превръщат престъпленията в приключения и тези книги се четат и купуват най-много. Изпитвам срам да се занимавам с подвизите им, защото са предмет на прокуратурата, а зле възпитават младите. Но като публицист страдам от истината, която е ужасяваща.

Споделете с нас най-фрапантния случай, който знаете с олигарх, който е за съда и вече недосегаем за закона?
Неговите съграждани от ученическите му години са го кръстили Минко Апашина. От 20 години властта и банките разчитат на парите му. Той наистина е изключително инициативен човек. Няма глупав измамник! Днес дава работа на хиляди българи. И не става дума за първия му милион, а за престъпления, които продължават. Министър Цветанов се е заел с него, но ще му се скарат.

Защо? Толкова ли е силен?
Медиите го обявиха за олигарх, жълтата преса се занимава с любовните подвизи на сина му. Но това е в бита на богатите днес. Минко Апашина някога, е един от спиртните босове сега. А иде реч за две страшни негови престъпления, свързани с убийството на двама души. Първият е човек, който той прегазва с колата си, заведено е дело. И прокурорът изчезва, заедно с доказателствата в Австралия. И при комунистите имаше подкупни магистрати. С парите си престъпникът купува и властта в района. Държи я и в момента, независимо от цвета на партиите и правителствата. Превръща се в нагъл нарушител на закона и до минимум свежда плащането на данъците си. Как? Цар Алкохол! Произвежда милиони бутилки без или с фалшиви бандероли. Митниците и ГДБОП го залавят, но той се откупва щедро и те си затварят очите. Предупреждават го и му стават съучастници, крият колона от тирове в горите наблизо или потапят стотици хиляди бутилки в местен язовир, скритите бутилки са повече от шараните. Забавно, нали? И бракониерите риболовци са доволни. Ако няма риба, вадят уиски. Всички съграждани на Минко Апашина виждат и знаят, а си мълчат. Страх ги е, цар Алкохол е над закона! Но почти, както при залавянето на Ал Капоне, някакъв началник на товарна гара в Карнобат е записвал и дава на данъчните броя на цистерните с меласа, от която се прави спирта на СИС Индъстрис и далаверата лъсва. А за разлика от САЩ, където алкохолният бос и гангстер Ал Капоне е арестуван и съден за неплащане на данъци, у нас е убит жалкият записвач от товарна гара Карнобат. Достойно за черен роман. А за мъртвите олигархът ще си плати ли?


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЩЕ ИМА СЪТРЕСЕНИЯ ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НА
ДОСЕГАШНИТЕ ИГРАЧИ В ЕНЕРГЕТИКАТА

СЛУЧАЯТ ИЛИ ЯВЛЕНИЕТО МАРГЕНИТЕ

ЛЕОН ПАНЕТА?

ЕСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

ВОДА ГАЗИМ, ЖАДНИ ХОДИМ

ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЗАЩО ГИ Е СТРАХ ОТ ГОЛАТА
ИСТИНА И
ПРЕДОЧИТАТ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНАТА ЛЪЖА

ПЕТЪР
ХРИСТОЗОВ: НАГЛИТЕ, ОКТОПОДИТЕ, МЕДУЗИТЕ СА САМО ГАДНАТА
МИРИЗМА ОТ РАЗЛАГАЩИ СЕ МЕКОТЕЛИ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ ЗА ОТНОШЕНИЯТА БОЙКО БОРИСОВ – АЛЕКСЕЙ
ПЕТРОВ

КУХАТА СЪЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИНАНСИ

РУСЕ ОСЪМНА С ДОНОСИ СРЕЩУ КМЕТА, ТОЙ МЪЛЧИ

ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: БРОЯТ НА РАЗОЧАРОВАНИТЕ ОТ
УПРАВЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧАВА

ЕВРОЗОНАТА ДА ПРЕОСМИСЛИ РОЛЯТА СИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ
ВАЛУТЕН ФОНД

ОТСВИРИХА АНТИПОД НА МИТНИЧАРЯ-ОКТОПОД

ДВА ВЪПРОСА, КОИТО ЧАКАТ ОТГОВОР

ИЛИАНА БЕНОВСКА: БОЖКОВ МИ ПОИСКА 300 ХИЛ. ЕВРО

СОФИЯ Е ПОТЪНАЛА В МРЪСОТИЯ*

НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ: КЪМ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ РЕСПЕКТ ИМА ДОРИ
ТИМ, ЕДНА МНОГО МОЩНА ГРУПИРОВКА


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3285

Posted by on юли 4 2010. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23646 лв
 CHF =  1.68128 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18663 лв
100  RUB =  2.64111 лв
 USD =  1.67595 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.