ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ГЕРБ НЕ Е ЛИЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ НА ПРЕМИЕРА

МВР ПРИВЛИЧА ЗА СВИДЕТЕЛИ ВЕРОЯТНИ КРИМИНАЛИ, ВЪЗ ОСНОВА НА ПОКАЗАНИЯТА НА КОИТО ПРОКУРАТУРАТА ОБВИНЯВА ДРУГ КРИМИНАЛ
 
 

Господин Христозов, в предишното интервю изказахте мнения за ситуацията около “Октопода”, които не само коментаторите от форумите подкрепиха, но като че ли и действителността потвърди. Сега какво мислите след последвалото развитие?
Не виждам някакви светли переспективи. Нещата са по-дълбоки. Мисията на Международния валутен фонд до първи март трябва да направи оценка и прогноза за развитието на икономиката. Това, което вече бе оповестено, е, че при предишната мисия са препоръчали на правителството да ограничи бюджетните харчове, за да удържи дефицита. А финансовият министър  призна, че ако държавата се беше разплатила с фирмите, на които дължи пари в края на 2009 г., дефицитът наистина е можел да достигне критичното ниво от 3,5 процента. Такова признание буди недоумение. Излиза, че правителството не спазва законите, а действа на принципа “Целта оправдава средствата”. Не подлагам на съмнение правилността на препоръката на мисията. Удивлявам се от подхода на правителството. Вярно, финансовият министър много години е живял в чужбина, но той се е заклел в Конституцията. Ами да вземе да я прочете. Освен че действията му, ако се сезира прокуратурата, могат да се окажат незаконни,  той направи лоша услуга на правителството. Ако наистина искаха да покажат на народа и на света, че предишното правителство е причина за сегашното ни състояние, щяха да намерят друг начин, а не да смачкат реалния бизнес и само да отложат проблема. Една от причините да кажа в предишното интервю, че  изборът на  финансов министър е неудачен, е точно тази. Финансовият министър не трябва да бъде банкер, трябва да бъде управленец, мениджър. В този смисъл не влагам нищо лично срещу г-н Дянков – това знае, това мисли, така действа.

Казахте, че не одобрявате и избора на министъра на вътрешните работи и критикувахте г-н Цветанов.
Отново нищо лично. Критикувах го принципно, за начина му на действие, който не помага, а вреди на правителството.  Когато един министър определя публично срока на присъда, който трябва да постанови независимият съд, той, първо, прави лоша услуга на съда и второ, успокоява обвинените… За тях вече е ясно, че дори и да ги осъдят, престоят им в затвора ще бъде докато падне това правителство, т.е. най-много още три години, а при предсрочни избори – и по-малко …

А за Алексей Петров? Ще се възползва ли от ситуацията да помогне по някакъв начин по-скоро да падне правителството?
Не познавам лично  г-н Петров, но от това, което той говори публично, от това, което прочетох в публикуваното му досие, мисля, че  му е ясно, че и без негова помощ това правителство, в този му вид няма да изкара дълго. Той няма статус на политик засега, за да атакува политически. Мисля, че в него ще надделее разумът, или по-точно рефлексът на офицер от специалните служби, който служи на държавата, независимо кой е президентът и премиерът.

Но той е обвинен от свидетели за рекет.
Кога е обвинен? Сега. За рекет преди години. Когато е трябвало да бъде рекетьор, за да поддържа легендата, под която е на прикритие. А свидетелите? Те невинни душици ли са? Защо не се поразрови прокуратурата в тяхното битие? Кого рекетираш? Който е богат, когото има за какво да рекетираш. А как се ставаше богат? С честен труд? Тук се получи някакъв парадокс. МВР привлича за свидетели вероятни криминали, въз основа на показанията на които прокуратурата обвинява друг криминал. Само че обвинява легендата, създадена или използвана от МВР. Това е както се случи при мен. Бях обвинен и лежах в затвора като френски шпионин. Какво, да почна да крещя: “Чакайте, другари, не съм френски шпионин, съветски съм”. И какво? Мислите ли, че французите и още повече ГРУ ще ме оставят жив? Българският съд  осъди легендата ми, ама няма как да избягам от нея, животът ми е в нея. Та полежахме /заедно с прикритието ми/ осем години …

Да се върнем на политиката.
Всички са убедени, че ГЕРБ е личен политически проект на премиера, но не е така. Няма лични политически проекти. Винаги зад личността стоят конкретни интереси, било то икономически, политически, а в случая вероятно става дума и за геополитически. Когато се създава един нов проект, умните създатели първо оценяват, според както сочи науката, конкретната политическа обстановка. Структура, елементи, тяхното значение и относителна тежест и на основата на анализ и оценка, в зависимост от целите, създават новия политически проект. В България са регистрирани над триста политически партии, но истински са няколко, и то защото са създадени при такава технология. Другите са, за да има демокрация … Та за ГЕРБ …

 Досега защитавахте Бойко Борисов…
 Подкрепял съм го, защото мислех, че инженерът в него ще надделее и ще върви по проекта. Но направи доста грешки. След като по проект неговата личност е водеща, значи народът ще гласува за него, без значение кои други политици ще издигне. След завоюваната победа от него зависи кой къде ще бъде. И тук мисля, че той допусна някои грешки. Не просто в личностен избор, а в политически и управленски план. Намали броя на министерствата. Правилно, това е предпоставка за намаляване на държавните разходи, но реалният ефект ще се получи след година, година и половина. Реши министърът на финансите да е вицепремиер, за да го овласти чрез бюджета да управлява икономиката. По тази схема той става ежедневният премиер. Трябваше обаче да намери подходящ човек за тази нова функция. Врял и кипял. Предвидим. Две крачки напред, една назад е  танц, позволен само на първите три длъжности в държавата. Имаше вече ДАНС, ще не ще. За какво му бе министърът на вътрешните работи да е вицепремиер?  Да беше направил вицепремиер министъра на образованието или на културата.

Да разбирам ли, че съветвате премиера да прави ремонт на кабинета?
Кой съм аз, за да го съветвам. Него, като наблюдавам, май Иван Костов го съветва. Щом е решил да го слуша… Той пък какъв ремонт направи на правителството си преди години, ум да ти зайде… Първият период беше силният етап на неговото правителство. Вторият затри СДС. Сега се оправдава с „Мултигруп” и Симеон Сакскобургготски.

 

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДОКОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я РАЗОРАВАТ АНОНИМНИ ТРАКТОРИСТИ? ( 1 ЧАСТ)

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2965

Posted by on февр. 20 2010. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.