ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ПРЕЗИДЕНТ

КОЙ ДА ПРЕДВИДИ, ЧЕ СОФИЙСКИЯТ ЗАМЕСТНИК-КМЕТ ПО ФИНАНСИТЕ ГЕРДЖИКОВ, БИВШ ОФИЦЕР ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, ЩЕ ЗАБИЕ ТАКЪВ НОЖ НА НОВАТА СИ ПАРТИЯ ГЕРБ, ТЪКМО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ?
 
ЕВРОКОМИСАРКАТА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА, ТОЛКОВА МИЛЕЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА НИ ДОКАРА АРАБСКИ БЕЖАНЦИ


ОТ СЪБИТИЯТА В СЕВЕРНА АФРИКА ПЕЧЕЛЯТ САЩ И РУСИЯ, НИЕ САМО ГУБИМ

КРАЙНО ВРЕМЕ Е НЕДОРАЗУМЕНИЕТО СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ДА СИ ХОДИ, КАЗВА ОЩЕ ПИСАТЕЛЯТ

Интервю с писателя Петър Христозов

 

Читателите на романа ви "СПИРТ" споделят, че сте много жесток, описвайки съдбата на премиера след властта. Бойко Борисов ли имате предвид, или визирате друго?
Припознаването на действителни лица в героите на политическия роман е субективно. Образите са обобщения, изразители на тенденциите в обществото. И целта е колкото да се събуди общественото мнение, толкова и да се вразумят управляващите. Ето, в следващата ми книга – "КАРИЕРА", мнозина отново могат да видят настоящия премиер, но с друга съдба, и то докато е на власт. Аз имам син на годините на Бойко Борисов и няма защо да желая злото на хора в тази най-активна възраст. Чакам от тях успехи, здраве и дълъг живот. Но не мога да  спестя критиката за грешките. И в книгите си ги карам да се видят в очите на другите, в очите на читателите, които ги разпознават в героите ми.

През декември миналата година, когато казахте, че според вас Бойко Борисов ще е президент, някои се учудиха на предположението ви. Но сега този казус вече се обсъжда съвсем сериозно и мнозина осъзнават, че това е добър изход.
В България и в ГЕРБ нещата се развиват по-бързо от написването на книга. Кой да предвиди, че софийският заместник-кмет по финансите Герджиков, бивш офицер от Държавна сигурност, ще забие такъв нож на новата си партия ГЕРБ, тъкмо преди изборите? 50, 80, че и 100 % увеличение на местните данъци чрез безсмислено прерайониране. И няма да се учудя, ако ГЕРБ подкрепи социалиста Георги Кадиев за кмет на София. Отдавна границата между ляво и дясно е размита, а и трябват компетентни хора, които да вършат работа.

А къде ще отиде Йорданка Фандъкова?
Да се върне в образованието, и то като вице-премиер. Крайно време е недоразумението Сергей Игнатов да си ходи. Това ще вдигне рейтинга на Борисов. Но да се върнем на президента. Не виждам след Георги Първанов друг. И не защото няма кой да го замести, а защото президентската институция е до голяма степен безсмислена. Трябва парламентът да промени Конституцията. Може. Ние сме парламентарна република. Цялата власт на президента, доколкото я има, да премине в ръцете на министър-председателя. Тогава той ще е и върховен главнокомандващ. Ще отпаднат проблемите с посланиците, НРС и НСО ще са в ръцете му. На малка България й е много още една власт. И струва скъпо.

Кое събитие ви направи най-силно впечатление?
Бързата реакция на Бойко Борисов – за няколко часа той уволни и възстанови генералния директор на "Техноекспортстрой". Дори наглият телевизионен гений Бареков пропусна новината. Дано Бойко си е дал сметка кой е Емил Коцев за България, САЩ и Либия. И още нещо: само Русия, САЩ и Либия добиват лек петрол, т.е. с малко сяра. Аз не съм за Кадафи, но той балансира положението в Близкия изток и арабския свят. Не само в производството и цените на петрола… Борисов губи, че Николайчо Младенов задържа изпращането на посланик Радион Попов в Саудитска Арабия. Парите на тази страна разбъркаха кървавата каша в Северна Африка. Инженер Осама бен Ладен е от там, а брат му, също инженер, работи в САЩ. Къде да търсим "Ал Кайда"? От събитията в тези страни печелят САЩ и Русия, ние само губим. Защо мълчи Израел? Досега от там плащаха на Мубарак да поддържа мира сред арабите. Утре на кого ще се молят, на "Мюсюлманските братя" ли? А хората, които участват и ги разстрелват в тези протести, нищо няма да спечелят. Най-много малко гола свобода и нагласена демокрация. Нима у нас бе по-различно?

Какво бихте посъветвали премиера?
Това, което съм искал да кажа, съм го написал в романите си. Идеята е хората да осъзнаят грешките му и да го принудят да работи в полза на обществото. Най-добре е да направи радикални промени в кабинета, а не да си изпуска нервите, като застава зад глупаци и некадърници. Министърът на храните щял да озапти цените с проверки и глоби. Свещена простота! Друг преборил организираната престъпност. А обикновената по улиците и къщите? Под носа му откраднаха мерцедеса на друг министър, барабар с внучката. Бедата на България е в липсата на държавници, които да я ръководят умно, а не само да се показват. И на политици, които да не крадат.

А как гледате на света?
С тревога. Природата ни напомня, че сме нищожни, въпреки претенциите си да я управляваме. На 19 март 2011 г. Луната ще се приближи опасно близо до Земята. Случвало се е преди 500 години и е записано с разрушителни земетресения и  цунами. От дни това отново става – в Япония. Хората трябва да са солидарни, а не разединени. Тогава и управляващите ще се вслушат най-после в гласа им. Нали "министър" значеше "слуга"? А колкото до еврокомисарката Кристалина Георгиева, тя толкова милее за България, че може да ни докара арабски бежанци.

 
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3732

Posted by on мар. 12 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.