ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: БОЙКО БОРИСОВ ПО СТЪПКИТЕ НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ?

Интервю с писателя Петър Христозов по повод излизането от печат на последната му книга

Книгата ви "ПОДМЯНАТА" е вече под печат. В нея има интересни паралели между Стефан Стамболов, Левски и днешните ни управници…
Да, новият ми политически роман ще бъде по книжарниците на 2 април. В него наистина разглеждам непознати епизоди от нашата история и ги сравнявам с политическото ни настояще. Ето, тия дни премиерът заведе министрите си в Анкара. Някои ще видят в това осъществяване на идеята на Стамболов за дуалистична държава с Турция. Но времето е друго. Турция в момента е по-добрият партньор на Русия от България. Например, газът и за двете страни е руски, цените обаче са различни, и то не в наша полза. Южните ни съседи строят руски атомни централи, ние се чудим вече 10 години. Въпреки проблемите с кюрдите от Сирия, турската външна политика е настъпателна и и твърдо защитава националните си интереси. А воаяжите в Тунис и Катар само потвърдиха, че ние нямаме външна политика, дори когато става дума за чисто представителни мероприятия. Да оставим настрана обидата на семейството на кредитния милионер Николай Банев и на скандалната банкерка Петя Славова. Лошото е, че и по света вече знаят за новите ни милиардери – от корупция, контрабанда и организирана престъпна дейност, които при това са на власт Най-вероятно и затова ни обръщат гръб. Не е овладяна нито енергийната ни мафия, нито сивата икономика. А Стамболов и в това е бил по-добър управник – законът му за изтребване на разбойничеството е дал наистина големи резултати, както и мерките за насърчаване на родната икономика.

Такъв ли преврат очаквате от Борисов?
Да, промяна на цялостната вътрешна политика, а не поредната подмяна. Трайчо Трайков, както впрочем и Николай Младенов, са рожби на Иван Костов. Премиерът си назначи за президент милионер. Засега той работи за ГЕРБ – проучва другите партии, защото в България няма разузнаване и контраразузнаване. Борисов и Цветанов са сиамски близнаци, сраснати с властта и парите. Единственото, което правят, е да се показват и разпореждат, а злият им гений е Симеон Дянков. Борисов се скъса да тръби, че правителството му дава за здравеопазване над 3 милиарда. И нито дума за това колко от тях взема Дянков. А и най-бедните страни отделят от БВП не 4, а 8 и повече процента за здравето на нацията. Затова и старата ми идея – Кристалина Георгиева да оглави кабинета, си остава актуална, още повече при този изтърбушен бюджет. Никой сега не се интересува от бизнеса, а той единствен е в състояние както да подобри положението ни, така и да катурне властта.

Съюз с Турция, вместо с Русия?
Не това е дилемата. Трябва да сме в добри отношения и да си сътрудничим изгодно в икономическата област и с Русия, и с Турция. Бившият кмет на Истанбул, сега премиер на Турция е добър политик и нежен поет. Не виждам как такъв като Ердоган ще се разбере с Бойко Борисов.

В книгата си "ПОДМЯНАТА" правите виртуална среща на Левски с Бойко и Цветан, защото и Дякана е бил против руските шпиони ли?
Шпионинът не е политик, а професионалист на служба. Политиците ни вече 135 години разговарят с портрета на Левски гърбом. А Апостола е българското прозрение как да се управлява държавата ни и днес.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КИТАЙЦИТЕ ВБЕСИХА СВЕТА – БИТКАТА ЗА РЕДКИТЕ ЗЕМНИ МЕТАЛИ ЕСКАЛИРА

ГЕРБ И БСП ДРУЖНО ЗАКУСВАТ НА ОБЩАТА ЯСЛА В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ЗАПАДЪТ СЕ ОЗОВА В ЕДНА ЛОДКА С АЛ КАЙДА ПО ВЪПРОСА ЗА СИРИЯ

СЯНКАТА НА ВОЙНАТА СЕ СПУСКА НАД СВОБОДНИЯ СВЯТ    

КАКВО ЧУДО МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА НА БЪЛГАРИЯ

ИЗПЪЛНЕНА ЛИ Е МИСИЯТА?

НАРАСТВА ЛИ ЕТНИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ В ЕВРОПА. КРИЯТ ЛИ ОФИЦИАЛНИТЕ МЕДИИ ИНФОРМАЦИЯ

БОРИСЛАВ САНДОВ: ТОКЪТ ЩЕ СКОЧИ РЯЗКО С 25%, АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4382

Posted by on мар. 24 2012. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.