Петър Стоянович: Десницата е изправена пред своята последна възможност

Петър Стоянович е роден през 1967 г. в София. Завършва столичната Немска езикова гимназия. Следва германистика в Софийския университет 1988-1989. Завършва история във Виенския университет 1990-1995. Магистър (1995) и доктор на философските науки на Виенския университет (1998).

Парламентарен секретар на МВнР и Началник на политическия кабинет на министъра на външните работи (1998-2001). Международен секретар на СДС, член на Националния съвет и зам.-председател на Областния съвет на СДС-София (юли 2001-юли 2003). Политически секретар на „Движение Гергьовден” (декември 2003). През април 2007 г. е избран за председател на „Движение Гергьовден”.

Как оценявате местните избори в София?

Като провал на партиите, родени по време или от самия преход. Въпреки некадърността на ОИК, въпреки манипулациите по секционните комисии, въпреки купуването на гласове и сплашването – резултатите са много слаби. Всички партии от десния център получиха ясен знак, че така повече не може. Че е нужен нов проект, сговаряне на нова база, поставяне  и преследване на обща цел. В това отношение съвестта на Гергьовден е чиста – ние от години предлагаме рестартирането на десницата по различни начини: по френски модел с разпускането, като „Нов Сговор” по принципа на 20-те и 30-те години на 20 век, като ново подобие на НКС на СДС… За съжаление не успяхме да надмогнем себелюбието и лъжливата уникалност на колегите в дясно и центъра. Но ще продължим!

Съдът отхвърли жалбата Ви срещу стъпването в длъжност на новия Столичен общински съвет. Как ще коментирате? Всеки човек с прилична съвест би се изчервил от начина, по който бяха проведени тези избори. Сякаш положението става по-лошо от година на година. Мърсуването на управляващите надмина обаче и най-дръзките притеснения на гражданското общество. Къде в цивилизования свят изборни резултати, преспали по домовете на своите контрольори се считат за действителни?! Защото в София така стана. Къде по света блюстители на правото и реда едва ли не с насмешка се гледат на факта, че хиляди бюлетини са пуснати в урните без пликове и са превърнати в недействителни?! Това става в Третия свят, става на други планети, не тук. Разбира се, че официална България ще прави всичко възможно да потули скандалните си избори, защото официална България ги е организирала. После се чудим защо българинът не вярва на своето правителство, на своя съд, на своите кметове. Как да вярва! Те даже не се стараят поне малко да го баламосват като го правят на маймуна. Не знам дали има европейска държава, в която държавността и редът да са стигнали такова дъно.

Какви са очакванията Ви за парламентарните избори? Ще бъдат ли представление като местните и ще гледаме ли постановката „Покупко-продажба на гласове и фалшифициране на изборните резултати”?

Очаквам три неща: левицата да се поразпадне и преформатира; ГЕРБ да опита да претопи каквото може в дясно и центъра; а десноцентристките партии да се явят успешно заедно – като коалиция, блок или дори нова формация. И докато първите две са почти сигурни, за третото трябва стискане на палци и най-вече много работа, взаимни компромиси и адско бързане. И ясното съзнание, че успехът на единия минава през успеха на другия, тоест през общата победа. Досега българската десница беше доказателство за факта, че Господ не чува молитвите на хората. Защото ако Бог чуваше молитвите на функционерите, всички партии от десницата щяха отдавна да са изчезнали, защото те никога не са преставали да си желаят от сърце злото една на друга…

Окопават ли се големите партии чрез административни мерки?

Видимо. Оправдават се, че така се управлявало по-лесно, с еднородни мнозинства. Спомнете си: най-калпав човешки материал е управлявал именно в пълни мнозинства. Боя се, че от същото е заплашено и новото мнозинство в София.

Ще има ли сътресение в политическата система?

Ако съдим с аршина на нормалността, в България отдавна всичко трябваше да е закрито. Но тъй като нормалността избягва нашите географски ширини, можем да се надаме на поредния трус, който – покрай милионната шлака – да изпрати на повърхността и няколко ценни хора, идеи и начинания. В този смисъл – надявам се на сътресение, иначе просто ще влезем в Гинес като анти-държава.

И тук ми се ще водещата роля да е на десния център. Отрадно е, че именно СДС подхвана инициативата – на тях ще се падне и най-голямата слава, и най-големите компромиси. Предстоят коалиционни разговори, Гергьовден отново няма да изневери на своята оригиналност и безкомпромисност. Пак ще помогнем да се скваси млякото на десницата. Боя се, обаче, че след този последен опит историята няма да ни пожали. Както казват децата в игрите: този път майка и баща.

В края, на границата на ловното поле на моята дружинка имаме една гора, която гоним за последно и при пълно разочарование. Нарекли са я „Последна възможност”. Днес десницата е в околностите на тази гора. Дали ще излезем от нея с трофей или безплодни – това е само в наши ръце.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=517

Posted by on ное. 22 2007. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.