Петър Берон, зам.-шеф на ПГ на “Атака”: В парламента си е все така отвратително

НДСВ едва ли ще рискуват да излязат от кабинета, в коалицията всички са от една и съща кръвна група  
Петър Берон е роден на 14 март 1940 г. в София. Завършил е биология в Coфийския университет “Св. Климент Охридски”, н. с. (1969-1978), Д-р (1975), ст. н. с. II ст. (от 1978). По професия Зоолог.

Има специализаци по  биоспелеология във Франция (1967) и паразитология в Прага през 1970 г. Вече 21 г. председател на Българската федерация по спелеология. Ходи и досега по пещери и се спуска. Директор на Националния природонаучен музей от  декември 1993 г. до 11 юли 2005 г., когато е избран за депутат в 40-то Народно събрание. Всеки ден ходи в кабинета си и отделя време за музея.  Живее (по собствените му думи) с една млада дама с две малки момиченца, т.к. жена му е починала от рак преди 3 години. Заместник председател на Съюза на патриотичните сили “Защита”.
 

–  Г-н Берон, преди много години казахте, че животните са по-почтени от политиците?
–  Истина е, че е така. Истина е, че е по-приятно да се общува с животнити отколкото с политиците.
–  В тази връзка каква  е в момента атмосферата в българския парламент?
– Както винаги е била – обстановка на взаимно недоверие. Всеки гледа да измами противника, а главно и съратниците си. Както винаги обстановката е отвратителна.
– Управляващата тройна коалиция?
– Първо има разправии вътре в самата коалиция, след това разбира се разправии вътре в опозицията и разправии между коалицията и опозицията.
– В такъв случай възможно ли е НДСВ да излезе от коалицията?
– На тоя свят всичко е възможно, особено в политиката, но не ми се вярва скоро да го направят, тъй като ако излезе НДСВ от коалицията, ще увиснат. Теоритично може да се направи правителство само на БСП и ДПС, но то ще виси само на 2-3 гласа и ще може да се бутне по всяко време. Няма да рискуват. Те са от една и съща кръвна група всичките тия.
 – Колко реалистичен е Законът за национализация, който “Атака” внесе?
– Аз не съм участвал във внасянето на този законопроект. Той е изцяло на партия “Атака”, към която аз не принадлежа. Аз съм си казал мнението многократно, че тая работа не може да стане. Не само, че не е нереалистичен, а изобщо не може да стане. Единственото що-годе положително нещо около цялата работа е, че едно такова движение разбутва застоялата вода и предизвиква някакви дебати, обсъждания на това нетърпимо положение с  т.нар. приватизация. След като от километри се вижда, че някои от тия сделки са корупционни. Няма как да се отмени приватизацията, защото само “Атака” е за и то не цялата. Това не е 1947 година – да дойдат комунистите и един ден да ти оберат всички заводи и да те бутнат по лагери и затвори. Въпроса е каква държава искаме – правова или болшевишка. Важно е как става приватизацията. Примерно пивоварните предприятия, които най-бързо се приватизираха и по най-безшумен начин, но продължават да си работят напълно добре. Всички тях ги взеха големи концерни, които ги развиват добре.
Трябва да е ясно докъде е държавата и докъде частното. Държавата трябва да има контрол върху енергетиката, телекомуникациите. Не може да се харижат на някоя гръцка фирма. Това е нервната система на страната. Да не говорим за какви пари им ги продадоха. Трябва да има и някакъв контрол върху отбранителната промишленост. Другаде се приватизираха дружества с оглед да бъдат затрити, за да не правят конкуренция на други предприятия, както Соди Девня. Също както и с оръжейната промишленост. Такъв беше и случаят с “Балкан”. Гад Зееви няма нищо общо с въздухоплавателния бизнес изобщо. Разглеждането на всяка сделка е изключително труден процес. Те сам към 5000 сделки. Кой ще направи ревизия на тия сделки. Законът при тях е спазен. Самият акт обаче е неморален.
– По отношение на  американските бази? Обявихте им война.
– Там всички сме абсолютно единодушни. Абсолютно против. Не само американски, а всякакви чужди бази.
– Какво очаквате да се случи?
– Нищо. Това предателско управление ще си им даде базите. Те изпълняват чисто каквото им се каже. Господин Байерли какво им нареди по телефона цялото правителство скача като маймуни и изпълнява точно каквото му се нареди. За отбелязване е, че благодарение на тая гюрунтия, която се вдигна, полека-лека започват да променят първоначалното съвсем безусловно предаване. Както в Румъния, където даоха базите безусловно – водете колкото хора искате, ходете си където искате, нападайте си който искате. Тук не е така. Ние настояваме, ако се дадат бази, да се иска решение от Народното събрание за нападение на трети страни.
 – Темата Бойко Борисов?
– Темата Бойко Борисов е много интересна. Поради няколко непремерени изказвания на Димитър Стоянов главно се наложи един облик на “Атака”, че е против ЕС и НАТО. Излизането от НАТО явно не може да стане. Ние не сме протива ЕС, както казва и Бойко Борисов. Това съвпада изцяло и с моите виждания, че ние трябва са сме с НАТО и ЕС, но с достойнство. Той дори се изрази още по… тия пачаври дето ходят по Брюксел. Аз биологично ги наричам така. Това са едни стоножки, които пълзят. Ние не сме против влизането. Митко Стоянов е против. Аз бих казъл да влезем, пък там ще се оправяме.
– За президентска или парламентарна република сте?
– Зависи кой е президентът. Ако са такива боклуци като последните двама президенти, в никакъв случай права на президента. По принцип сме за парламентарна република. Поне аз, но на “Атака официалното становище е, че президентската институция е само парадна и няма особено значение. Аз смятам, че трябва малко да се позасилят правомощията на президента без да се стига до президентска република, т.е. да не може да уволнява правителството, обаче да може да налага вето, което да може да бъде връщано с 2/3 от депутатите, а не със 121 гласа. Това подкрепям аз лично. Има и недомислици в Конституцията. Върховен главнокомандваща! Кого командва? Дет се вика, той един войник не може с непоряд да накаже. Правителството решава да прати войски в Ирак. Той какво може да направи.
– Какво ще кажете за досиетата – вие станахте жертва?
– Аз съм го казъл. Трябва да се затвори тая глава. Аз преди 3 години бях проверен основно от комисията “Андреев”. 3 пъти за една година. Може да питате самия Андреев, той е жив и здрав, дали са намерили нещо за мене. Ако има нещо за мене, което да ме уличава да го публикуват във всички вестници. Така че не става въпрос за мен, но като цяло съм за унищожаване на досиетата. Защото каква полза има сега преди 15 години кой за кого какво е разправял. Накои неща при отварянето се направиха много неправилно. Военното разузнаване ги набутаха при т.нар. доносници и това е едно пълно безобразие, тъй като тия хора това са работили. С риск за живота си и като ги изтъпаниш по вестници и ги заклеймиш, какво става с мрежите от сътрудници. Те много лесно ли се изграждат? Сега наново искат да рекрутират тайни агенти, ами то не може без такива. Кой ще влезе да стане такъв, като утре ще го изкара доносник.
–  Предстоящите президентски избори – какво да очакваме от “Атака”?
– Какво да ви кажа – колкото вие знаете, толкова и аз. Нямам никаква представа. Ако се съгласи Волен Сидеров…. питайте го.
– Успявате ли да следите последните новости в зоологията, спелеологията, биологията?
–  Щом ми остане малко време от политическите неща сядам и пиша. Имам много книги започнати. Не мога да ги зарежа. Събирам 45 години материали от цял свят. Всичко това трябва да се обработи и аз работя от сутрин до вечер. Аз съм на 66 години, нямам много време за размотаване.
– Какви книги четете? Имате ли любим автор?
– Отдавна вече не чета художествена литература, защото първо съм чел много навремето и ми е горе-долу достатъчна. Сред днешните книги наскоро четох “Шифърът на Леонардо” и беше интересно. По-скоро чета такива книги, които имат някакви елементи на познание. А разни такива кой в кого се влюбил, кого разлюбил, кой на кого изневерил, разни такива като сапунените сериали – това ми е абсолютно нетърпимо.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=410

Posted by on мар. 23 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.