Петролните пари и разпространението на радикалния ислям

Lee Kwan YewРазказва Ли Куан Ю (1923 – 2015), бащата основател и ръководител на Сингапур, който блокира ислямските и малцинствени тенденции в страната си.

Малайзийците (сингапурското мюсюлманско малцинство) бяха много отворени за различни теории, идеи и мнения, светски хора по време на британското управление. Ядяха свинско, в столовата сядаха до колегите, които не са мюсюлмани и т.н. Но с увеличаването на петролните пари, саудитите и други, започнаха да ги канят на конференции и да им казват: вижте, вашият ислям не правилен. Ние сме златния стандарт. Молете се пет пъти на ден, жените трябва да са покрити и да не са виждат. И така постепенно мюсюлманските жени по света започнаха масово да слагат забрадки.

Всяка религия, която те кара да се обличаш като ескимос, при всякакви метеорологични условия, включително в тропическа жега, заслужава шивашка и духовна критика от страна на здравия разум.

Един ден министър-председателят на Мавриций се отби на връщане от Австралия през Сингапур. Попита ме: „Дали вашите малайзийци, тук в Сингапур, стават различни?“ Един от моите министри каза: „Защо питате?“ Той отговори: „Нашите мюсюлмани изведнъж се промениха. Саудитите построиха джамия, красива джамия, и им изпратиха проповедници. Сега те се сегрегираха от нас„.

Аз виждам петролните пари и сплотяването около уахабизма в мюсюлманския свят. В годините преди петролния бум, когато ходиш на Хадж, отиваш в страна от Третия свят. Сега, отиваш в страна от супер първа класа, с чисто нови огромни сгради, магистрали, климатизирана, всичко. Mюсюлманите са зашеметени от това. И си казва, ако се държиш като правоверен мюсюлманин, Аллах ще ти даде петрол!

Ли Куан Ю (2010 година)

7 януари 2016

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12957

Posted by on ян. 7 2016. Filed under Гледна точка, Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24615 лв
 CHF =  1.70057 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23031 лв
100  RUB =  2.65 лв
 USD =  1.69571 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.