ПЕСТЕНЕ ОТ МАЙКИ И БОЛНИЧНИ ИЛИ НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ

Националният осигурителен институт се похвали, че е успял да спести 10 млн. лева само за пет месеца от жените в майчинство, които получавали средно с 50 лв. по-малко. Това бил ефектът от по-високите изисквания, които въведе НОИ с мотив затягане на контрола срещу злоупотребите. На практика институтът успял да намали разходите си за обезщетения, изплащайки по-малко пари за болнични и майчински.
Основната причина за намалението е, че от 2011 г. сумата за обезщетението се изчислява от дохода на жената за последните 18 месеца, а не от 12, както беше преди това. Целта на повишаването на изискването била да се предотвратят случаите, при които жените започват да се осигуряват върху много по-висок доход, след като разберат, че са бременни.
Или казано по-просто – вместо да помислят как доходите на работодателите да излязат на светло и да не се налага осигуряването на работещите на по-нисък праг, от НОИ мислят как те да прецакат младите майки, а не майките тях. Въпреки че при обсъждането на промените организации на майките и експерти в областта на осигуряването възразиха с мотива, че така ще бъдат ощетени жените, които са започнали да работят преди по-малко от година и половина, то законовите промени станаха факт и от НОИ вече берат плодовете на този си труд.
В същото време все по-малко жени раждат и получават помощ от държавата. През първото тримесечие на тази година били отпуснати 8500 нови обезщетения, или с 24% по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. Отново казано по-просто – и демографската катастрофа се увеличава. Но нищо, важно е, че от НОИ са напред и дори се похвалиха на пресконференция с новите цифри. Освен това с новата си система института пести и от болнични – отново 10-ина млн лева. Чудя се не са ли се сетили, че могат да спестят още по-голям процент от болничните, ако бизнеса поеме и третия ден от хода на заболяването на работещия, а защо не и четвъртия. Ефектът ще е още по-голям, ако НОИ не плаща изобщо болнични. Така хем ще се събират пари, хем няма да се харчат. Болните ще престанат да си искат болнични. Лекарите ще спестят от администрация и консумативи и няма да има опашки пред кабинетите. Здравното министерство ще отчете значително подобряване на здравословното състояние на нацията. А Бойко Борисов веднага ще се похвали, че въз основа на неговото идеално управление, здравеопазването в България е на световно ниво. За което пък ще чуе бленуваното нон стоп „конгретилейшънс”.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДА НАВОДНИМ С ЧУЖДИ СТУДЕНТИ – ПОРЕДНАТА ИДЕЯ С ФАНТАСТИЧЕН ПРИВКУС

ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НОВО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ

МАГИСТРАЛИ И ПРАХОЛЯК

ШАХТИ ОЧАКВАТ СВОИТЕ ЖЕРТВИ

ЗА ЛИЧНИЯ ПРИМЕР И ВЕЧНИЯ ВАНДАЛИЗЪМ

СЛЕД ГОРИВНИЯ – И ЗДРАВЕН ПРОТЕСТ?!

ДЪРЖАВА И ОБЩИНИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ МЕДИИТЕ ГУБЯТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ СИ

ГРАТИСЧИЙСТВОТО В СОФИЯ КАТО НАРАСТВАЩ СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

КАРУЦИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СОФИЯ

НИТО БИРА, НИТО СОК…, А ВОДАТА КАК Е?

ТРИ УСЛОВИЯ, ЗА ДА НЕ СМЕ ХРАНИТЕЛНИЯТ БОКЛУКЧАРНИК НА ЕВРОСЪЮЗА

КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ МЕЖДУ АВТО-УИКИЛИЙКС И КВАРТАЛНОТО КАФЕНЕ

ИЗЛИЗА ЛИ ДЪРЖАВАТА ОТ КОНТРОЛ

ДА ВЪРНЕМ ПОЛИТИКАТА В ПОЛИТИКАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3953

Posted by on юни 23 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.