ПЕЕНЕТО ПОДОБРЯВА ФИЗИЧЕСКОТО И ПСИХИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ

Независимо дали пеете на караоке, участвате в певческа формация или просто се надвиквате с  домашната уредба – пеенето е едно от най-добрите лекарства за самолечение.

Проучване разкрива, че пеенето от сърце може да се окаже много полезно за здравето, като се започне от подобряване на настроението и се стигне до преборване с хъркането нощем и дори с болестта на Алцхаймер.  Ако Ви харесва, не се стеснявайте, пред близките в къщи или насаме в банята, пред приятели в караоке-бар или като част от певческа формация, без значение е кой музикален стил предпочитате – единственото, което има значение е да изкарате максимума от гласа си навън.
Професор Греъм Уелч, завеждащ катедрата по музикално образование в университета на Лондон обяснява: “Тялото притежава интегрирана система на три мозъчни функции, които действат паралелно. Когато пеем, тялото е настроено положително и ендокринната система отделя ендорфини – нашите хормони на щастието – в отговор на тази дейност, която е приятна. Отделянето на тези хормони работи в тандем, за да донесе полза на имунната и нервната система.”
Много изследвания потвърждават тази теория и доказват, че пеенето подобрява здравословното състояние и имунитета. От университета на Франкфурт (University of Frankfurt), например, регистрират повишени нива на имуноглобулин А и кортизол, след като група певци са изпълнили Моцартовия “Реквием”. Междувременно, университета на християнската църква в Кентърбъри  установява, че членовете на хора са докладвали подобрение на дейността на белите дробове, дишането, настроението, стойката и намаляване на стреса като резултат от певческите им занимания.
Пеенето може да бъде наше основно оръжие в арсенала ни против остаряването, казва проф. Уелч, който е изучавал “музикална” медицина 30 години. “Способността на нашите мускули да поемат кислород намалява с възрастта, ако не се упражняваме. При пеенето се използват повечето основни мускулни групи в горната част на тялото – то е физическа активност, която ни кара да поемаме много повече въздух. Това приемане на кислород, от своя страна, помага за дълголетието на тъканите. Пеенето е чудесна форма на аеробна дейност, която може да практикувате сами или като част от група и която увеличава самоуважението ни, което пък от своя страна намалява напрежението.”
Който хърка – да пее преди лягане
Звучи невероятно, но се смята, че пеенето намалява дори хъркането. Подобно проучване е правено от университета Екситър, където установили, че 20 минути вечерно пеене в продължение на три месеца е намалило “шумните” симптоми у хъркащите. Тази неагресивна възможност за лечение съдейства за подобряване на мускулния тонус на мекото небце и горната част на гърлото – проблемните участъци, които стоят зад това състояние.
“Песен за съзнанието”
Така се казва седмичната сесия, провеждана за болните от Алцхаймер в Уест Беркшеър, Англия. Според основателката на групата, пеенето има дълбок ефект върху мозъка и може да послужи като ключ към него, връщайки надеждата в живота на болните.
Песента и музиката се възприемат по различен от речта начин в мозъка. За това говори факта, че една от пациентките, която дори не е можела да си спомни собственото име, е била способна да изпее различни мелодии, които не е чувала от години.
Песента е незаменима за децата
Пеенето е като магия за всяка възраст и особено за децата, както показва експеримент, проведен в болница в Бирмингам, чиято цел е била да повдигне духа на болните деца, а също и да помогне за развитие на лични и социални умения у тях.
Въпреки че успеха на този проект не е оценяван още в медицински аспект, персоналът и родителите на децата са забелязали, че децата са станали много по-спокойни по време на терапията с пеене. Психотерапевти също отбелязват, че когато терапиите с деца са комбинирани с музика и пеене, са по-успешни. Реалната житейска практика на много поколения пък недвусмислено показва ползата от приспивната песничка не само за най-малките, но и за по-големите деца.
Пеенето носи щастие
Това твърди ръководителката на певческа група за хора на възраст между 55 и 85 години във Великобритания. “Не може да се пее добре с опънато лице без усмивка”, казва тя. Така че, усмихвайки се заради песента, изведнъж човек започва да се чувства по-добре. Освен това, когато се използва вярната техника при пеене и се диша правилно, човек е в състояние да използва пълноценно белите си дробове и се научава да контролира дишането си. Както е известно, правилното дишане е в основата на много източни техники за релаксация

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=810

Posted by on юни 7 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.