ПАРТИЙНАТА АГОНИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

KliuchЗащо подобно твърдение? Защото на първи април (ден и на лъжата) завърши регистрацията на предизборните коалиции от партии. И сред тях няма нито една на протестиращите. Тоест протестиращите, които ще участват в парламентарните изборите ще го направят разединени, единствено чрез отделни малки партии.  Да допуснем, че избирателите искат да подкрепят само протестиращите и гласуват за регистрираните около 60 партии? Делим 6 000 000 избиратели на 60 и получаваме 100 000 гласа – приблизително 2%, което означава, че те автоматично се преразпределят на партиите, които са преминали 4 процентовия праг. Както се казва, честито на ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и/или Кунева. Българските избиратели начело с непримиримите активисти на протестите на 12 май ще ви поднесем властта на тепсия.

Разбира се, че посочените конкретни числа са спорни, но схемата е безусловно вярна. Дори да не гласуваме, гласовете също ще се преразпределят на тези над бариерата от 4%. И при ниска избирателна активност депутатите са пак 240. Въпросът защо така, защо не направим нещо, е съвсем ненужен. Има съзнателни граждани и експерти, които постоянно аргументираме, че всичко зависи от нашето просветено участие в общите ни работи. Тази статия е част от последователните усилия да разкриваме истината в контекста на индивидуалните права и съвременния стандарт на  всеки един гражданин.

Вчера партийната агония наистина ни обхвана напълно! И това не е интелигентска констатация, а предупреждение за опасност от висок порядък. Посочените по горе хипотетични 100 000 хиляди гласа не стигат, за да се влезе в парламента, но ще донесат на тези партии субсидии по около 1 500 000 – 2 000 000 лева от държавния ни бюджет. Това е причината да няма обединение на протестиращите. Техни лидери са получили обещания за част от тези пари, разбира се под благовидния предлог, че този парламент ще е кратък и с тези пари те ще организират още по-големи протести и ще влязат „на бял кон” в следващото управление. Доколко това ще стане, ще видим. Но сега е съвсем ясно: големите партии ще циментират своето разклатено положение във властта; някои от малките партии ще си оправят финансовото положение; лидери (лица) на протестите също ще получат финансови „благодарности” от нашите общи пари; а гражданите – поредното неосъзнато и безсмислено демократично гласуване.

Има ли друга възможност? Има, разбира се, въпреки много тежката (без)културна обстановка. Българският елит трябва да поеме своята неотменима рационална отговорност, да поведе гражданите и да се ангажира пряко в управлението и политиката. Време е съзнанието да победи примитивния бит. Призовавам регистрираните малки партии, да се откажат от своята формална регистрация в полза на общата кауза, да се обединим в една фактическа коалиция и да участваме на изборите обединени. Това е единственият рационален път за освобождаване от партийно-олигархичната  хватка.

02.04.2013 г.            Владимир Брезоев

 Vladimir Brezoev

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6370

Posted by on апр. 2 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.