ПАРТИИТЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ПЕРИФЕРИЯ НАБИРАТ СИЛА В ЕВРОПА

Miting Marine Le PenФренският президент Франсоа Оланд предупреди, че Европа е изправена пред риска от „регресия и парализа“ ако евроскептиците и националистите вземат най-много гласове на европейските избори през май 2014 година, след като за пръв път социологическите проучвания във Франция дадоха значителна предина на антиемигрантската партия Национален фронт спрямо всички останали партии във Франция.

Изслеването на Ifop дава на партията на Марин Льо Пен – 24 % в евро-надпреварата, цели 5 % пред социалистите начело с Оланд, което е 4 пъти повече от това, което крайно дясната партия постигна на последните европейски избори през 2009. Народната партия на Саркози има 22 %.

Възходът на крайната десница във Франция идва на фона на нарастващите страхове сред елита на ЕС, че крайните партии от десницата и левицата могат да направят силно представяне на евроизборите през май.

Партията на независимостта на Найджъл Фарадж се представя добре и е възможно да стане най-голямата британска партия в Европейския парламент, а  Гирт Вилдерс, холандският анти-емигрантски и анти-ислямски популист, също се радват на високо одобрение според социологическите изследвания.

Германски анализатори и политици очакват, че новата партия – Алтернатива за Германия, която е срещу единната европейска валута, ще спечели своите първи места на национално гласуване. Крайно десните в Полша, Австрия, Унгария и България също може да отбележат успехи, според сегашните прогнози.

„През май Европейският парламент може да в голямата си част да се състои от анти-европейци. Това би било регресия и заплаха от парализиране“, предупреждава Оланд.

Изказването му е ясно насочено към Националния фронт у дома, но също засяга един по-голям проблем в Европа след 4 години на финансова криза. Оланд очерта и една двойна заплаха пред Европа – тази от силите на „национализма и популизма“.

Той каза: „Нека сме честни, Европа е свързана – грешно е да се каже – с отворени граници и така за имиграция. Национализмът избуява от липсата на перспективи и общата динамика, добавете страха от упадък, и определени страни, които болезнено изживяват сблъсъка с глобализацията“.

France veil 2Оланд свързва нарасналата роля на национализма с „отношенията с исляма“, „със страховете на работещите от индустриалната реорганизация“ и „консерватизмът, който отчасти е свързан със застаряването на населението“.

Френският президент добави: „Ксенофобията върши останалото“.

Бивш европейски министър, който е в близки отношения с социалистическо ръководство каза, че антуражът на Оланд е „много изплашен“ и очаква Льо Пен да стане победител на изборите. „Това е пробуждане за Оланд. Той е прав. Следващите европейски избори ще донесат голяма победа на национал популистите отдясно и отляво“.

Според други, обаче, 8 месеца преди изборите е твърде рано за правене на прогнози. Повишаването на крайно-десните е огледално на това на крайно левите в някои части на Европа. Социалистите в Холандия могат да извлекат ползи, а се очаква комунистическата партия в Чехия да се представи добре на националните избори този месец и да влезе в влезе в управляващата коалиция за пръв път след рухването на комунизма през 1989 година.

В опустошената от кризата Гърция, лявото движение Сириза се очаква да постигне добри резултати. В Германия, след последните парламентарни избори, които се проведоха по-рано този месец, крайно лявата Ди Линке, съставена от напуснали социалдемократи и бивши източногермански комунисти, сега е трета политическа сила в парламента, като измести Зелените.

Допълнителни фактори откриват големи възможности пред анти-европейците от крайно дясно и крайно ляво. Европейските избори често служат като заместител на редовните избори и възможност за протестен вот срещу управляващите. Избирателната активност е изключително ниска, а крайните партии е по-вероятно да мобилизират подкрепа за себе си. С изключение на Германия, в цяла Европа има голямо настроение за протестен вот срещу правителствата на власт.

Нарасналата подкрепа за френската крайна десница се отчита само 10 дни преди втория тур на частните местни избори в град Бригнол, регион Вар в Южна Франция. Кандидатът на Националния фронт взе смайващите 40.4 % на първия тур.

Ален Делон, един от най-прочутите френски актьори, изрази подкрепата си за Националния фронт, като каза, че одобрява възхода на партията.

В интервю за швейцарския вестник Ле Матин  той каза: „От години Льо Пен баща и дъщеря се борят, но водеха самотна битка. Сега, за пръв път, те вече не са сами. Французите са с тях.“.

Mari Le PenНационалният фронт бавно набира популярност във Франция от 2011 година, когато Марин Льо Пен пое председателството на основаната през 1972 година партия от своя баща Жан-Мари льо Пен, известен с ксенофобията и реториката си оспорващата Холокоста.

Стив Брио, генерален секретар на Националния фронт, обяви: „Французите показват желание да вземат съдбата си в своите ръце и да върнат суверенитета на страната“. Той обещава „безпрецедентно земетресение“ на европейските избори.

Жан-Ив Камю, който работи в Института за международни и стратегически отношения в Париж и е експерт по европейската крайна десница казва: „Всички показателите водят към това, че Националния фронт ще постигне по-висок резултат, откогато и да било както на местните, така и на европейските избори следващата година“.

„Европейските избори ще дадат шанс да хората за изразят своето недоволство от всичко свързвано с Европа, глобализацията, аутсорсинга и т.н.“

В. Гардиън. Автори: Ким Уилшер (Париж) и Ян Трейнър (Брюксел).

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7252

Posted by on окт. 25 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.