Пари на вятъра

Разяснителна кампания “Пусни гласа си” започна Министерството на държавната администрация и административната реформа. Целта на инициативата била да се повиши информираността на българските граждани относно ролята и функциите на Европейския парламент и на българските представители в тази институция.

Въпросът е, дали целта оправдава средствата в този случай. Всички бяхме свидетели колко се повиши информираността и след кампанията “100 въпроса за ЕС” и други подобни, които не достигнаха до крайния потребител, а милиони лева отидоха на вятъра.

Доказателство за горната теза е и тестът, който всеки може да си направи на сайта и да си провери знанията за ЕС. Ясно е, че на подобен род въпроси в интернет отговарят интелигентни и предимно млади хора. Какво обаче сочат резултатите? От общо попълнили теста близо 1 000 човека, само 41 са отговорили вярно на всички 16 въпроса, а повечето от потребителите на интернет са допуснали по 6 грешки и нагоре…

Най-добре е първо да си зададем въпроса, ефективни ли са този тип кампании и как трябва да се организират те, за да представляват интерес и да останат за по-дълго отговорите на верните въпроси в съзнанието на потребителите.  Също така кое поражда апатията и не допуска заинтересоваността на гласоподавателите към този вид кампании и послания?!! Има ли интерес някой, чисто и просто да се усвояват едни пари, без те да достигат до крайния бенефициент. Трябва ли всички да сме евроексперти или някой си играе с нашите и без това високи данъци?!
В същото време МДААР било избрало нестандартен начин, по който да бъде привлечено вниманието на минувачите в различни градове на страната – актьори са поставени в специални прозрачни кутии, напомнящи урните за гласуване, и са облечени в блузи с мотото на кампанията – „Пусни гласа си!”. Ако това е капацитетът на министерството – горко ни! Всъщност като се замислим, родните ни политици през годините доказаха, че най-добре владеят изкуството да ни въведат в поредния спектакъл.

Интересно е и друго. На сайта на кампанията всеки може да зададе и допълнителни въпроси за работата на законодателния орган на ЕС, но няма никаква информация за много по-простички неща, които вълнуват българина – как ще се гласува на тези избори, що е то преференция и кога става валидна тя и т.н.
Да не говорим, че информацията за ЕС там е точно три изречения. Социолози изразиха мнение, че кампанията не би трябвало да се провежда под егидата на МДААР. Те твърдят още, че въпреки кампанията и този път избирателната активност сред младите няма да надскочи постиганите до момента 7-8%. Толкова се е отчуждила, капсулирала и омешала политическата “ни” класа, че съвсем се е откъснала от обществото и реалния живот. Прави си нещо, което прави само и единствено за себе си.

Е, оправдава ли целта средствата, е въпросът?


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Евтин популизъм или безмозъчност

Местата за евродепутати с 12 по-малко от апетитите на партиите

Крачка

Великден

“VIP”

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=53

Posted by on май 3 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.