ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕ

Ако не вярвате в съществуването на паралелни светове, помислете си пак! Наскоро открих, че живея в паралелна действителност, която няма почти нищо общо с реалната. По-точно наскоро се убедих в това окончателно. И преди много пъти са ми казвали „Как така не знаеш това? В кой свят живееш?”.  Все по-често се случва да питам и самия себе си: „Аджеба, в кой свят живея аз?”. И отговорът все ми се изплъзва.
Скоро си чатихме в skype с един мой приятел. Той ми прати някаква статия, в която се споменаваха салфетки. Ако и на вас често ви се случва да ви обстрелват с въпроси от рода на „Ти в кой свят живееш?”, е твърде вероятно вие също да не знаете за какво става дума. И аз доскоро не знаех. Научих съвсем случайно за ритуала със салфетките, който – оказа се – си е традиция по чалготеките от доста време. Прочетох за него в един форум за рок музика, където един от юзърите, не помня поради каква причина, спомена за това и отвори темата. В началото отказвах да повярвам. Мислех си: „Метъли си правят гавра с чалгари”. Оказа се всъщност, че самите чалгари си погаждат този номер на самите себе си. И намират това за особено експресивен белег на високоразвита модернистична светска култура.
Та накратко за какво става дума: влизаш в чалготеката, натокан, готян-мотян, и на входа си купуваш пакет салфетки. Най-обикновени салфетки! Е, може би с изрисувани доларчета върху тях – според вкуса (кое?) на конкретното заведение. Сядаш на сепарето, поръчваш си бутилка водка и започваш да мяташ салфетките по чекнещите се около теб полуголи момичета. Или пък по певачката, ако има такава. Вместо пари. Колкото повече салфетки купиш и хвърлиш, толкова по-голям гъзар си. А салфетките не са от евтините.
Е, аз съм слисан!
Слисан съм от неочакваното остроумие на почитателите на този възвишен и поетичен жанр в музката. Подобна перфектна салфетна алюзия на човешкото падение мога да си представя обрисувана по страниците на някоя книга на Вонегът, или пък в някой модерен антиутопичен роман. Но от самите чалгаджии никога не бях очаквал такава проницателност. Браво! Все пак мисля, че са се разминали на косъм с гениалността – трябвало е да заменят салфетките с тоалетна хартия. Но и така асоциацията е достатъчно близка.
Иде ми да напиша писмо. Старомодно писмо върху хартия. Или по-добре върху салфетка. То ще започва така:

Скъпи почитатели на поп-фолка,
моля ви от името на всички смотаняци в България, съберете всички свои ценности и привички в сборник. Издайте книга – наръчник на съвременния млад българин. Осведомете ни за света в който живеем.
Ще ви бъдем благодарни!
Подпис: Балъците
Светът, в който живеем… Колко идиличнo звучи. Утопично. Ех, Оруел, ех, Замятин, ех Хъксли, къде сте сега да си поговорим за дистопии.
Написах на моя приятел в skype:  „Ти осъзнаваш ли в колко димензионално различен свят живеем ние с теб? Живеем ден след ден, работим, пием бира и си говорим за нещата от живота. А всъщност нямаме никаква представа за повечето неща, които се случват около повечето хора в нашата държава. Неща, които за нас не съществуват и не подозираме за съществуването им, а те са ежедневие и рутина за повечето българи… Те са техният живот”. Ами започвам да се замислям, отвърна ми той, че наистина съществува някаква друга реланост. Или нашата реалност е нереалност. Или ако не е все още – скоро ще стане. Скоро всички ще живеем в силиконова реалност.
В Силиконовата долина! Където силиконовите цици ще бъдат най-малко силиконовото нещо. Силиконови мечти, силиконови съдби, силиконови животи. Все от някъде се започва. Или вече е започнало. Всъщност сега като се замисля Силиконова реалност звучи направо като добронамерено пожелание! Защото очевидно ние вече сме едно ниво нагоре. Вече сме в салфетната реалност…
Вече е странно да си стоиш в къщи в петък вечер, защото си изморен от работа.
Вече е странно да слушаш любимата музика на баща си.
Вече е странно да се обличаш както ти е удобно.
Вече е странно да четеш за собствен кеф.
Вече е странно да разговаряш за руска литература пред нощен клуб.
Вече е странно да правиш секс за пръв път чак на 18.
Вече е странно да се държиш почтено с жените. Или да оценяваш мъжете по човешките им качества.
Вече е странно да бъдеш себе си.
Вече е странно…
Вече. Вечен. Вечност. Ако тази вечност с многото „вече” вече е настъпила, предпочитам да си остана в паралелното измерение, в което живеем с моя приятел (и с други като него, разбира се). Ако ми позволят.
Темата за паралелните реалности във филмите винаги ми е била изключително интересна. В гимназията дори започнах да пиша роман, озаглавен „Паралелни светове”. Все още не е довършен. Стигнах до там, където група младежи се събуждат насред гола поляна, след като предната вечер са се напили в апартамент. В нашата реалност обаче напием ли се в тясна миризлива панелка – събуждаме се пак в нея. С махмурлук. Но Голата зелена поляна съществува! Тя е мястото, където обичам да разхождам душата си, докато прекарвам времето си в пиене на бира и разговори с приятели, в гледането на театър, в слушането на музка, в четенето на книги. Голата зелена поляна е моят паралелен свят, където има промишлени количества чист въздух, вместо атмосфера, съградена от милиарди атома суета. На Голата зелена поляна има място за всички и няма нужда от салфетки – защото няма с какво да се изцапаш. Нито по кого да ги хвърляш.
 


Последни публикации:

БЕЗ АЛКОХОЛ ПОД 21 ГОДИНИ Лаура ШЛЕЗИНГЕР

РОКО БУТИЛЬОНЕ: НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ЕВРОПА ВЕЧЕ НЕ Е ХРИСТИЯНСКА

ЗАТВОРИТЕ КАТО САНАТОРИУМИСюзън ЕСТРИЧ
  

ТИМБИЛДИНГЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА – Даниел ПАНЧЕВ

СЪЗДАВА СЕ НОВ ВОЕНЕН СЪЮЗ В ЕВРОПА ИНИЦИРАН ОТ ВАЙМАРСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК

В КРАК С ВРЕМЕТОЦветозар ЦАКОВ
 

ЧЕТИРИ ВОЙНИ ПО СРЕДАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ УПАДЪК – Едуард КОХ

ПОЛИЦЕЙСКАТА КОМИСИЯ НА ЛОС АНДЖЕЛИС ГЛАСУВА ЗА СПИРАНЕ НА КАМЕРИТЕ ПО КРЪСТОВИЩАТА

БЕН ЩАЙН: ПАРИТЕ СА ИЗВЪНРЕДНО ЕМОЦИОНАЛЕН ВЪПРОС

ТЪМНАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗИОНАТА РЕКЛАМА

ШВЕДСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ИСКАТ ПРОМЯНА В НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПОЛЗА НА МЮСЮЛМАНИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4077

Posted by on сеп. 19 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.