ПАЗИ БОЖЕ, ДА ИМАШ КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БСП – РЕКЕТЬОРИ ОТ НАЙ-ВИСША СТЕПЕН

От 1991 г. насам на БСП се гледа като на ракета носител, за да се докопаш до някое и друго уютно местенце – депутат, общински съветник, кмет, министър, съветник или друга блага длъжност в публичната власт. Сигурно цяла курсова работа няма да ни стигне за да напишем за сърденията, скандалите и претенциите към социалистите от нейните партньори в ляво. За тях се е изписало предостатъчно. Моделът БСП да не се явява сама на изборите, защото се смята, че не е желана от никой е лансирана от Александър Лилов и неговият екип по време на изборите за 36-то Народно събрание. 

Годината е 2009-та, БСП е член на ПЕС, на Социалистическия интернационал, криво ляво се реформира, не рядко по ленински „крачка напред, две назад”, но някак си стои стабилно и в момента няма алтернатива в ляво, но изнудването от коалиционните и партньори си остава и се извършва в най-висша степен. Обикновено те се активизират в периоди на избори и започват да предявяват искания за места в избираемата зона. Най-лошото е, че социалистите допускат това да се случва отново и отново, като след това единственият губещ и страдащ са именно те. Подредбата на листите е един от най-трудните периоди за една партия, а при коалиционните партньори на червените си е изпитание. Най-малкото несъгласие става медийно достояние, почват се пресконференции, интервюта и т.н. Вдига се вой до небесата, за да се притисне БСП и да кандиса на тяхното, няма никакво значение и не им пука, че след това ще трябва да се губи време и усилия да се обясни защо е сложен този там, защо е предпочетен пред един или друг социалист, който може да притежава много по-добри качества и потенциал. След това не е чудно, че от редиците й я напускат не малко хора и то подготвени, образовани. Какво им остава друго след като не намират реализация чрез нея в политиката. Да ги обвинява някой в липсата на лоялност е некоректно и неуместно, защото след като не може да те оценят на едно място е по-добре да търсиш реализация на друго, а идеите и уменията, който има човек няма как да му бъдат отнети, освен ако той не позволи това да се случи.
За липса на лоялност по-скоро може да бъдат обвинявани коалиционните партньори на БСП за последните осемнадесет години, не рядко са довеждали в ситуация, в която БСП ни най-малко е искала да бъде или пък да я споделя, но е принудена да се защитава и да се обяснява, без да е виновна в случая. На никой не му е удобно да го притискат, да го тикат в ъгъла или да го притискат до стената без да е виновен той.
В подредбата на листите за Европейски парламент и за 41-во Народно събрание ръководството отново ще гледа да угоди на някой и друг коалиционен партньор, за сметка на някой известен и популярен социалист, а замислените квоти за жени и младежи, крият опасността да бъдат за сметка на качествата, възможностите и потенциала на отделните хора, то излиза, че  БСП е най-големият враг на БСП. Което не е нещо ново, но е нежелателно и може да не се допуска при повече воля, усърдие, такт и умение.
И днес, партньорите на социалистическата партия показват много „големи” мускули, смятат, че носят на коалицията 200 000 гласа. Ако това е вярно, то БСП би трябвало да разчита на поне 1 100 000 сигурни гласа, да, ама не. Това са пълни врели не кипели. Действителността е съвсем различна. Структурите на тези партии са кухи, правят се често с подкрепата и помощта на хора от социалистическата партия, с обещания за постове и длъжности, който си остават неизпълнени. Ситуацията малко наподобява  на коалирането между СДС, ДСБ и останалите малки десни партии, което се извършва по отношение на оцеляването на техните лидери и желанието им да са във властта на всяка цена, а не да провеждат политика в полза на общото благо, което е й призванието на политика.
Коалиционната политика е изкуство. Много често, при нея 2 + 2 не прави автоматически 4, да не говорим за 5 или повече, а прави 3. Да правиш коалиция с някой, който вместо да донесе гласове, отблъсква избиратели, води до сътресения и напрежение и това е не само грешка, но и  недалновидно, освен ако не е стратегически оправдано. На този етап оправдано за БСП може да бъде единствено обстоятелството, че форматът на „Коалиция за България” от комунисти до социалдемократи не позволява да се оформи друга партия в лявото пространство, която да бъде парламентарно представена и да застраши по-някакъв начин хегемонията и в ляво. Това го знаят политическите формации в левия спектър на политическата арена у нас, както и знаят обстоятелството, че без да са в коалиция с БСП на този етап нито комунисти, нито социалдемократи, нито земеделци могат да влезнат по отделно няма как да влезнат в парламента, да се обединят по между си е немислимо и да се мисли, много са разнородни, обединителния център за тях е социалистическата партия, това е валидно при условие, че не се разцепи самата БСП или Георги Първанов не реши да прави партия, а такава индикации да се случи до изборите няма.
Доверието, последователността, уважението и лоялността на партиите в „Коалиция за България” не остава на заден план и не бива да се допуска да се случва, защото ще бъде пагубно. Отпадането на формации от нейните редици, води до изчезването им от политическата сцена и обратния път към нея е трудно възможен. БСП гълта и преглъща много от коалиционните си партньори, в политиката и в живота е така, но заедно с тях има възможността да не позволи на отделни лидери на партии, който си сменят позициите  да влизат и излизат от коалицията, когато на тях им е угодно и им изнася.

Борислав Ангелов
политолог


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

ИДЕИТЕ ЗА ПРОГРАМНИ ИЛИ ЕКСПЕРТНИ ПРАВИТЕЛСТВА Е БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ – Борислав АНГЕЛОВ

„УПРАВЛЯВАЩИ” ИЛИ „ПРАВИТЕЛСТВО”? Благовест ГЕРМАНОВ

БРЮКСЕЛ 3 В 1Калоян МЕТОДИЕВ 

ИДЕЯТА ЗА ПРОМЯНА И ЕФИМЕРНИЯ МАЖОРИТАРЕН ВОТКалоян МЕТОДИЕВ 

НОВИЯТ ДЕМОКРАТ – Калоян МЕТОДИЕВ

ЗА ИЗБОРИТЕ В ЕДИН ДЕН, МАЖОРИТАРНИЯ ЕЛЕМЕНТ И ДЕСНИЯ ПАСИАНС – АНКЕТА СРЕД ПОЛИТОЛОЗИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2119

Posted by on мар. 12 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.