ПАВЕЛ ШОПОВ: ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ Е ОТУПАНА, КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ


ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТНИЯ ИЗЛИШЪК СА ПОТЪНАЛИ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ

 

Павел Шопов е роден през 1955 г. в Пловдив. Завършил е право и до 1989 г. е бил съдия. Шопов е сред основателите на СДС, бил е депутат в 36-ото Народно събрание. Народен представител в 40-ото Народно събрание от групата на АТАКА. Кандидат за вицепрезидент от партията на националистите на последните избори. Зам.-председател на ПГ и член на комисиите по бюджет и финанси и по правните въпроси.

 

 
Как се готви „Атака” за предстоящите парламентарни избори?
 

„Атака” не се готви специално за изборите. „Атака” непрекъснато осъществява и реализира принципите, с които влезе  в 40 – то Народно събрание и тя го прави  не кампанийно, не с оглед на някакви предстоящи събития или избори, a защото това е в нейната същност да осъществява своите идеи, своята кауза.


Как ще коментирате думите на президента Георги Първанов, че срещу него неколкократно се прави черен
PR?

Ако говорим за черен PR, това е черният PR срещу „Атака”. Няма по – черен PR сигурно в годините на прехода срещу политическа сила, партия, парламентарна група и най – вече срещу нейния лидер от това, което се прави по отношение на „Атака” и то не от една страна, прави се и от много посоки. Това се прави от послушници, политически сили и имиджмейкърски политически конструкции или групи, които са в пряка връзка и със самия президент Първанов. Черният PR е приоритет и  специалитет на противниците на „Атака”, един от които е самият президент Първанов.

За пръв път след последните местни избори „Атака” има свои представители в местната власт. Как се справят по места и останаха ли всички лоялни към партията?

Този въпрос предполага да се даде отговор, след по-дълго време. Работата на общинските съветници и кметовете избрани от „Атака” е процес, а не еднократен акт. До този момент е изминало около половин година, даже и по малко от половин година, за да се докажат и проверят тези хора, и като политици на места и като представители на „Атака” и като членове на „Атака”. Въпросът е, че до този момент могат да се дадат много положителни оценки за много от хората, които влязоха в местна власт. Виждаме това, което става в Бургас, което става в Русе, в Шумен, в Пловдив, в много други градове. Можем да говорим за много положителни, действия на представители на „Атака” в местната власт до този момент. Но твърде рано е да даваме генерални оценки.

Как ще коментирате коалицията между партия „Лидер” на Христо Ковачки и ВМРО, начело с Красимир Каракачанов?

В публичното пространство непрекъснато се появяват подобни съобщения. Аз мисля, че не бива да се надценява тази новина. Сами по себе си нито едната, нито другата партия, са струкуро–определящи за българския и политическия живот, за да им отдаваме, кой знае колко голямо значение. Такива неща се случват или не се случват и от тях не могат да настъпят някакви сериозни и важни последици в политическия живот на България.

Не е тайна, че мнозинството участници в опозиционния митинг срещу правителството миналия месец бяха от „Атака”. Какви изводи си направихте от него?
 

Да, така беше. Ние много пъти сме  казвали и сме го доказвали, че само „Атака” е в състояние да събере хиляди хора в центъра на София или в който и да е голям или друг български град. Това е така, защото ние сме единствените или от малкото, а другата е може би ДСБ, които имаме стройни разгърнати структури в цялата страна.

Това, което казах „Атака” за един месец го доказа три пъти. Първият път стана на 19 февруари, втория път на опозиционния митинг по време на вота и третия път на 3 март.

А вие задавате въпроса обаче за вторият път и всички задават този въпрос, защото просто тогава това не можеше да се скрие. Двата предишни случая и за 19 февруари, и  за празника на Левски традиционното събиране на „Атака” и за 3 март. Никой не задава въпроса макар, че на 3 март хората бяха значително повече, отколкото бяха на опозиционния митинг. Никой не задава въпроса, защото това беше мероприятие само на „Атака”. Тогава за първи път се забеляза и се призна за това, какво може „Атака”, като събиране на хора.


Къде затъна бюджетният излишък от 2007 година? Какви са плановете  за 2008 година според Вас?

Аз мисля, че не само за 2007, а и за предишните бюджетни излишъци, най – добрите отговори ще бъдат дадени тогава, когато в България на власт бъдат достойни и честни българи, които ще поставят ребром тези въпроси и които ще търсят отговор: Къде отидоха парите? Тогава ще се види, че тези пари са потънали в нечии джобове,  в по голямата си част са „отклонени”или в прав текст казано ограбени от  обръчите от фирми около ДПС и  БСП. Само тогава можем да дадеме адекватен и точен отговор на вашия въпрос. При всички случаи за мен обаче, толкова не са отишли по предназначение, както се твърди от управляващи и те са потънали, като вода в пясък.

Спряха от ЕС субсидиите, заради корупцията в републиканската пътна инфраструктура, а голяма част от бюджета отиде там, но няма резултати. Как ще коментирате?

Всъщност това е битката на всичките кандидати за управленци и за управляващи на държавата, за да могат да „усвоят” евро-фондовете. Държавата вече е отупана, като брашнян чувал, останала е не много за приватизиране, т.е за кражба, защото приватизация в България е равно, почти във всички случаи на кражба. Погледите днес са насочени към евро-фондовете, те са най – перспективните за „усвояване” и то точно от  ДПС, които са най – големите майстори в краденето на България.. С еврофондовете ще се случи подобно на онова, което се случи с държавната собственост при приватизацията.  Няма да помогнат нито ОЛАФ, нито бдителното око на Евросъюза.  До там българският политически елит, и в центъра и по места, е затънал в безчестия и в кражби, че корените  са толкова дълбоки, че трудно някой може да ги прекъсне. Оттук нататък започва агонията по т.нар еврофондове – ще се краде, ще се оправдава. От време на време ще гърми някакъв дребен бушон, като Вальо Топлото в онзи смисъл, в който стана. При липса на адекватна на нуждите на България  съдебна власт, прокуратура, главен прокурор, контролни механизми и институции не може да бъде по-различно.

България все още няма позиция за Косово. Какъв е Вашият коментар?

Въпросите са два. Каква е позицията на управляващите? Те много пъти са е казвали, че са за признаване на Косово. И не само управляващите, тези които са им опозиция, т.е всички. България има една единствена политическа сила, която решително, категорично и аргументирано е против признаването на т.нар държава Косово и това е „Атака”. Рядко има някакъв отделен гражданин, интелектуалец или общественик, който да има такава позиция. Въпросът за останалите е, не е дали да се признае Косово, те  обслужват  чуждите господари, за да им  се харесат. Виждайки безпочвеността на тезата си, на правната конструкция за признаването на независимо Косово, която конструкция е несъстоятелна от където и да я погледнеш. Това е невъзможна кауза. Юридически казус, който е нерешим съобразно правилата на международното право и на ООН. Те задават въпроса, кога, как да стане, т.е как да излъжем, как да извършим греха или безчестието, как да осъществим злодеянието и кога да го направим, така, че да не ни падне грях на душите, едва ли не. Така не може. Въпросът тук е, или „за” признаване на Косово, или „против”, или всеки трябва да си каже ясно. Така, че същественият въпрос е: кой е „за”, и кой е „против”. И пак повтарям против признаването на Косово стройна, организирана, парламентарна, отговорна, опозиционна политическа сила е единствено „Атака” и няма друг.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=897

Posted by on мар. 22 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.