ОЩЕ НЕЩО ЗА НАРКОТИЦИТЕ

Наркотичните вещества са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват според дозата усещане на психично и телесно успокоение, еуфория или опиянение и наркотичен сън. Такива са редица растителни вещества и техни производни (тютюн, алкохол, хашиш, кокаин, опиум и получените от него наркотични вещества, наричани опиати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин) и други. Всички наркотични вещества от тази група могат да създадат болестно влечение, известно като наркомания. Употребата, производството и вносът им в отделните държави се регулира от законодателни ограничения и правила. Друга група наркотични вещества представляват синтетични препарати, употребявани в медицината най-често като сънотворни средства (веронал, луминал, барбамил и други производни на барбитуровата киселина). В хирургията се прилагат за упойка някои наркотични вещества, които предизвикват пълна загуба на съзнанието.

Никотин: Наркотикът в тютюна. Към него може да се развие силна психическа зависимост. Тютюнът е на листа – от него се правят цигарите, пурите, може да се сложи в лула или да се вдишва като енфие. Пушенето води до много заболявания, включително рак и сърдечни болести (инфаркт, високо кръвно). Тютюнът е законен. Незаконно е продаването му на лица под определена възраст, различна в различните страни, за България -18г. (не че някой го спазва…)

Канабис: Обикновено се пуши. Среща се в твърда форма или на листа. Известен е като марихуана, джойнт, хашиш, трева, "джинджифил", мери, мери-джейн и др. Може да предизвика отпускане и силно приятно чувство. Предозирането му води до повръщане и диария. Продължителната му употреба влияе върху паметта и концентрацията. Пушенето уврежда белите дробове (не само). Продажбата и притежанието му са незаконни в повечето страни.

Екстази: Таблетки или капсулки. Предизвиква краткотрайно гадене, ускоряване на сърдечния ритъм, чувство за спокойствие, по-ярко възприемане на действителността. Много разпространен в дискотеките . Тялото се поти повече – загубата на течности и затоплянето на тялото може да доведат до сърдечен удар. Странични ефекти: диария, изтощение, депресия. Притежанието и продажбата му са незаконни.

 Хероин: Обикновено кафеникав прах. Може да се пуши или да се разтвори и инжектира. Предизвиква топлина и чувство на силно удоволствие. При продължителна употреба води до пристрастяване – физическо и психично. Симптоми при спиране на приемането на хероин: повръщане, болки, потене и изтощение. При купуване на хероин от улицата има опасност от инжектиране на примеси като гипс, тебешир, захар и още много подобни, което може да се окаже фатално. Продажбата и притежанието му са незаконни. Може да се предписва от лекар.

Кокаин: Фин бял прах. Смърка се или се инжектира. Повишава енергията, създава силно и приятно усещане. Ефектът е краткотраен – обикновено скоро след това се взема друга доза, за да се запази усещането. При продължително смъркане уврежда вътрешността на носа с последица постоянна хрема. Големите дози водят до затруднение на дишането, сърцебиене, понякога и до смърт. Крекът представлява твърди бучки, колкото грахово зърно, които се загряват и след това пушекът се вдишва. Честата употреба на кокаина и крека води до силна психична зависимост. Странични ефекти: изтощение, нервност и халюцинации. Притежанието и продажбата им са незаконни.

 Амфетамини: Стимулират нервната система и повишават кръвното налягане. Обикновено се гълтат – понякога се инжектират или вдишват. Карат човек да се чувства уверен и съсредоточен. Намалява се нуждата от сън. Продължителната им употреба води до раздразнителност, безсъние, тревожност, страх от другите. Законът забранява продажбата и притежанието им. Може да се предписват от лекари. Като всеки наркотик водят до зависимост.

 Барбитурати и други депресанти: Забавят определени функции на тялото. Действат отпускащо и намаляват стреса. Продължителната им употреба може да доведе до депресия, проблеми с паметта, повишена агресивност, невъзможност да се заспива без тях, затруднения в дишането. Примери: Секонал, Туинол. Предозирането им може да доведе до смърт, особено ако се вземат с алкохол. Транквилантите са по – леки депресанти – например Либриум, Валиум, Валериан и Валидол . Към всички депресанти може да се привикне. Повечето са законни, ако са изписани на рецепта.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ТОП 10 НА ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ

ТОП 10 НА НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ

КОВАРНОТО БЕЗСЪНИЕ

ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА ДЪЛЪГ И ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ- 2 ЧАСТ

ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА ДЪЛЪГ И ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1704

Posted by on ное. 20 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.