ОЧИТЕ СА ПРОЗОРЕЦ КЪМ ДУШАТА. КАК ДА ГИ ОПАЗИМ?

Работата на компютър натоварва очите ни и зрението ни може да се влоши.

За предпазването можем да използваме защитен екран или пък очила, но има и други начини, по които можем да облекчим работата си и да предотвратим главоболието в следствие на пренатоварените очи.

Преди всичко обърнете внимание, че екрана на дисплея трябва да бъде разположен малко над нивото на очите ви. По точи начин ще се разтоварват тези групи очни мускули, които са най-напрегнати при обичайната насоченост на погледа – надолу и напред. Очите се уморяват и от резките контрасти на светлината. Често в офиса човек работи с компютъра, а на бюрото стоят две силни лампи, които са насочени право в лицето му. Остра болка в очите, засилено сълзотечене, главоболие … – в точи случай е резултат от неправилната организация на работното място. Преди да седнем на компютъра трябва да проверим осветлението на работното място. Лампата, която стои на бюрото може да се закрие със син филтър, за да се доближи максимално нейната яркост до яркостта на екрана на монитора. Добре е стените около дисплея също да бъдат в син цвят. Напрегнатостта в зрението възниква и поради продължителна работа без прекъсване. На всеки 40-45 минути трябва да се правят упражнения, насочени към разтоварване на очните мускули. Компютърът, излежаването на слънце, ученето за изпити – всички тези така полезни занимания могат да причинят леки възпаления на очите, които най-често се изразяват в сериозно зачервяване, парене и сълзене. Заедно с това кожата около очите ви потъмнява, а ръбът на клепачите става така червени, сякаш сте изплакали всички сълзи на света. Още по-неприятно става, ако след час имате среща или пък ви остават още няколко часа работа, а очите ви просто отказват да работят добре. Вижте следните няколко начина, с които ще можете да успокоите очите и да върнете нормалния им цвят.

Упражнения

Спрете да гледате монитора и погледнете в далечината, най-добре е, ако има нещо залено наблизо. Тренирайте близко и далечно разстояние като ги редувате, за да възстановите нормалното си зрение. Също така можете да затворите очи и да завъртите погледа си по часовниковата стрелка описвайки кръг и отитвайки се да го направите възможно най-голям. После опитайте в другата посока.

Студена вода
Това е най-лесният начин – затворете очи и наплискайте лицето си със студена вода. Тя ще свие капилярите, ще охлади кожата и ще ви освежи като цяло.

Капки за очи

В аптеките се продават специални капки за очи, които свиват капилярите и овлажняват очите. Силно препоръчителни са за хора, които работят на компютър дълго време и очите им буквално “изсъхват” заради минималния брой мигания. Няколко капки в двете очи, няколко минути почивка със затворени очи и ще се почувствате като нови.

Студена краставица

Кръгчетата краставица на очите не само ще накарат тъмните кръгове да изчезнат, но и ще помогнат на капилярите в очите да се свият и зачервяването ще изчезне. Можете да използвате и кръгчета студен картоф.

Студено прясно мляко

Действа също като краставицата, успокоява очите и подхранва кожата. Натопете два памучни тампона в мляко и ги поставете на очите. Използвайте десетте минути, в които тампончетата трябва да стоят на очите ви за цялостна релаксация.

Очанка

Това е билка, която, както си личи от имато й, помага за успокояване на зачервени очи. Латинското й име е Euphrasia и може да се намери в добрите билкови аптеки. От две супени лъжици и две чаши вода се прави чай. Изчакайте да изстине и направете компрес на очите с помощта на памучни тампончета. Компресът трябва да остане десетина минути.

Голям брой билки могат да помогнат за облекчаването, тонизирането и запазването на блясъка на вашите очи.

Бляскаво око е особено полезна билка за редица проблеми с очите. От това лековито растение се прави много ефикасен компрес. В 150 мл. кипнала вода се слага 1 супена лъжица от нарязаната на ситни парчета билка.

Оставена докато изстине, сместа се може да се използва до 12 часа. За да направите компрес потопете два памучни тампона в студената смес, изстискайте и ги поставете върху клепачите ви. Останете така 10 минути, като намокряте памучните тампони щом станат топли (идеалното време да направите компреса е докато лежите във ваната). След като 10-те минути изтекат, измийте очите си със студена вода и ги подсушете с мека, чиста кърпа.

 

Смес от цвят от бъз, приготвена по същия начин, е слаб стимулант и може да бъде използвана за компреси облекчаващи и тонизиращи очите. От запарка от лайка се прави облекчаващ компрес, който е особено полезен при възпаления.

Чайове в торбичка-филтър от лайка или шипка са полезни за премахването на подпухнали, тъмни кръгове под очите. Потопете две торбички за три минути в кипяща вода и след това ги извадете. Когато изстинат достатъчно ги сложете върху клепачите си за 10 минути, като през това време може да отпивате от полезния чай.

Друг лек за подпухнали очи е настърган, небелен картоф, който се поставя върху клепачите за около 20 минути.

За да премахнете тъмните кръгове слагайте напоени със сок от краставица памучни тампони под очите си всяка нощ преди лягане.

Яжте в изобилие:

моркови, картофи и тъмно зелени зеленчуци – за бета керотин

плодове и зеленчуци за витамин C

морска храна и пшеничен зародиш за цинк

крехко месо (без тлъстини), пилешко, риба, ядки, семена и зелени зеленчуци за витамин B

aвокадо, зехтин и зърнено масло за витамин E

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=791

Posted by on окт. 18 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.