Очаква се черен пазар на досиета

На президентските избори през есента се очаква и черен пазар с досиета, защото ги има и търговците, и стоката.

О.з. полк. Серафим Стойков е офицер от МВР. Директор на Дирекция “Информация и архив” в МВР (1992 – 1994), (1997 – 2005).

Не е тайна, че през 1990 г. уж бяха унищожени много документи от действащия оперативен отчет на бившата Държавана сигурност (ДС). Голяма част от тези документи бяха изнесени неправомерно от оперативните работници на ДС.  Както съобщава един бивш служител на службата и зам. директор на НСС от няколко месеца насам в София се разнася едно “мистериозно” куфарче , което съдържа оригинални печати, образци, бланки, с които е боравела бившата ДС и забележете – хартия от 80-те години.   
Показателен е примера с бившия началник на 6 отдел на VI-то управление, който ни съобщава, че един известен български журналист е бил сътрудник и е правел доноси за свои състуденти.  Това е прецедент. Бивш оперативен работник по Държавна сигурност да разкрива в медийното пространство сътрудник на службата. Няма гаранция, че и друг с недобър морал бивш оперативен работник няма да извади на показ свой сътрудник.   
Не е тайна, че в българското общество в момента има много силна носталгия  по времето отпреди 1989 г. Тази носталгия може да бъде превъзмогната, само когато българите прочетат истината за най-новата си история, съдържаща се в документите на бившата Държавна сигурност. Само така може да се пресече възможността на някои неморални бивши служители да злоупотребяват с информацията, която знаят и да я използват подборно за защитаване на свои лични интереси. И трябва да се разсекретят,  за да спре политическия и морален рекет срещу лица, които са били ангажирани като сътрудници на бившата ДС. Този рекет започна в началото на 90-те години с разпространяването на документи за сътрудниците: “Димитър”, “Павлов”, “Николай” и “Бончо”.  
За да се ликвидира този позор, единственият начин е да се осигури открит достъп до разсекретените вече през 1994 г. архивни документи на бившата ДС.

 

О.з. полк. Серафим Стойков

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=420

Posted by on май 11 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.