ОФИЦИАЛНАТА РЕЧ НА ПРЕЗИДЕНТА БАРАК ОБАМА ПРИ СРЕЩАТА МУ С БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР БОЙКО БОРИСОВ

Белият дом / Офис на прессекретаря

За незабавно публикуване

Овалният кабинет

Декември 03, 2012

15.05 часа (американско време)

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОБАМА:

Е, аз искам да кажа добре дошъл на премиер министър Борисов в Белия дом, както и на неговата делегация от България. Като начало трябва да отбележа, че България се доказа като един от нашите най-важните съюзници в НАТО.

Очевидно, между нашите две страни има много силни връзки, включително много българи-американци в моя роден град Чикаго. Това ни напомня за силните между човешки отношения между Съединените щати и България.

Имал съм възможност да работя и да дискутирам въпроси в премиер министъра в миналото, и той винаги е бил много ефективен лидер на световната сцена. И мисля, че за всеки е важно да знае, че той също така има черен колан, така че трябва да сте много внимателни ако му се изпречите. (смях)

Имаме много какво да обсъждаме по време на тази среща. Но първото и най-главно, искам да благодаря на премиер министъра за силното партньорство в НАТО. България е силен поддръжник на усилията в Афганистан, и ние ще имаме възможност да засегнем накратко прехода, който трябва да се случи там. Но аз искам да благодаря на него и на неговите приятели колеги сънародници за тяхната служба и саможертва.

Имаме прекрасно сътрудничество в области като криминалните разследвания, прилагането на закона, контратероризма – и най-вече искам да благодаря на Премиер министъра за неговото усърдно разследване на трагичната терористична атака при която бяха убити израелски граждани в България. Екипите по сигурността в България работят усилено и в дух на сътрудничество, за да  изправят извършителите пред правосъдието.

Но, разбира се, отношенията ни се базират само на въпроси на сигурността. България се модернизираща се страна, и аз зная, че Премиер министърът се интересува в редица реформи, да създаде открито и прозрачно управление, да подобри търговията между нашите две страни, като лидер на Балканите да придвижи напред европейската интеграция и останалите към световната икономика. Бяхме много впечатлени от прогреса, който е направен от прогреса, който е постигнат в България и аз очаквам да чуя от Премиер министъра как Съединените щати могат по-натам да подпомогнат тези усилия.

Така че, господин Премиер министър, добре дошъл. Очакваме този разговор. Американският народ изпраща своите поздрави до народа на България. И още едно нещо, което трябва да ви кажа е, че времето не винаги е толкова хубаво, така че трябва също да се насладите на някои от забележителностите докато сте тук.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5700

Posted by on дек. 4 2012. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.