ОТ ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ ВСЕ ОЩЕ ОСТЪР СБЛЪСЪК ОБАМА – КЛИНТЪН ПЕЧЕЛИ МАККЕЙН

Интригата в първичните избори в САЩ 2008 при републиканците бързо бе убита. Джон Маккейн набързо се разправи със своите опоненти и не защото е толкова силен кандидат, колкото имаше слаба конкуренция. Републиканците се обединиха около неговата кандидатура и насочиха усилията си към сблъсъка с кандидата на демократите, който и да е той.

Друга е ситуацията при демократите, където отдавна не е имало толкова дълга и оспорвана битка. Битка, включваща в себе си елементи на черен PR, на опит за злепоставяне и оклеветяване на опонента, без да се подбират за целта средства и методи. На мнозина бе ясно, че изборът при демократите ще падне основно между Хилари Клинтън и Барак Обама. Безпокойствието се състоеше в това да не продължи прекалено дълго набирането на необходимия брой гласове за номинация, което да се превърне в своеобразен препъни камък за Демократическата партия, за разделение в нея и сред нейните привърженици. От 3 януари досега Обама успя да спечели повече делегати от Клинтън, а отскоро има и незначително предимство и сред супер делегатите, победата му над Клинтън не буди съмнение, въпросът е има ли смисъл да продължава агонията. Ако демократите искат следващия кандидат да е от техните редици, това трябва да спре колкото се може по-бързо. От продължаващия ожесточен сблъсък между Обама и Клинтън големия печеливш е Маккейн.

От щаба на Барак Обама отдавана разбраха, че не е важно кой ще е победителя между Обама или Клинтън, а дали ще спечели кандидатът на демократите президентския пост. От близо месец те дават положителни сигнали към Клинтън, отнасят се с уважение и достойнство към нея, признават, че е силна кандидатура, с една единствена цел да се спре напрежението и де се предотврати евентуално разделение. За съжаление Хилари Клинтън подминава тези сигнали и вярва, че може да спечели номинацията на демократите, което в средата на февруари можеше и да се случи, но в средата на май това е мисия невъзможна.

Демократите се нуждаят повече от всякога не от разделение, а от обединение, насочване на енергията и усилията си към спечелване на президентския пост, да привлекат от една страна повече гласове от колебаещите си, а от друга избирателите на Хилари Клинтън, който са жени, испаноговорящи и представители на ниските социални слоеве да дадат своята подкрепа на Барак Обама. Без тях демократите ще загубят надпреварата, а Джон Маккейн ще стане президент. И тогава ще стане вярна поговорката двама се карат трети печели.

От това дали ще бъде следващият 44 президент на САЩ демократ или републиканец е от значение, не само за САЩ, но и за целия свят, какъвто бе изборът между Джордж Буш-младши и Ал Гор през 2000 г.

 

Борислав Ангелов

Политолог

15 май 2005 г.

 


Последните 5:

СЛЪНЧЕВ БРЯГ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАПРИЛИЧВА НА КЛОАКА! 

САЩ ЗАДМИНАВАТ СЪВЕТСКА РУСИЯ ПО СМАЗВАНЕ НА ЛИЧНОТО

КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ТЪРСЕНЕТО НА РАБОТА?

НА КРАЧКА ОТ ЧЕТЕНЕТО НА МИСЛИ

СЛЕДЕНЕ ОТ ВЪЗДУХА

 

КИТАЙ И ИНДИЯ НАСТЪПВАТ – Г-7 МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СЪСТАВА СИ ДО 2050Г.  

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1089

Posted by on май 16 2008. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.