ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ДО ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ ЗА ВЛАКА „СОФИЯ-КАРДАМ”

Една от дискутираните или по точно казано спекулирани теми е трябва ли да си подаде оставка министъра на транспорта Петър Мутафчиев, заради трагичния инцидент от 28 февруари 2008 г., с изгорелите два вагона от влака София-Кардам, отнел живота на девет души.

 


Оставката на министъра се иска под предлог поемане „политическа отговорност”, широко прокламиран от опозицията и една част от медиите. Ако за опозицията е разбираемо да не е в час или поне да се опитва да ни заблуди в нещо, за да се опита да извлече едни или други дивиденти, не подбирайки средства и способи затова. То за медиите неграмотността и некомпетността при определени ситуации буди най-малкото недоумение. Тази липса на компетентност не се случва за първи у нас и не може да се прикрива с фразата, че искат да се научи истината, а същевременно с това да се вкарва субективно мнение и коментар, което няма нищо общо с разследващата журналистика.

Безспорно е, че политическа отговорност се носи от висшите представители в една институция, за неговите действия или бездействия, последствия и поведение и то не само в определен момент. Редно би било в ситуация, като тази да се иска поемането на каквато и да е отговорност, да се извърши след изясняването на причините и обстоятелствата довели до един или друг инцидент, иначе си остава съмнението, че се цели нещо друго, а защо пък не и съвсем умишлено да се прикрият нещата, да се насочат погледите другаде. Нима не е ясно, че при един такъв инцидент и първите експертизи не могат да станат на секундата, ако това него осъзнават политиците, от опозицията, защото така им изнася, то поне на журналистите би трябвало да им е ясно.

Проблемите в БДЖ не са от днес или от вчера и това е ясно на цялото общество. Илюзия е да се мисли,както се опитват да втълпят това някой крайно пазарни икономисти, че приватизацията ще реши проблема, практиката и опитът показват съвсем различни неща в ЕС. Съществува публично частно партньорство, на отделни частни влакове, но железопътната мрежа не е частна.  Системата на железниците е част от националната сигурност на една страна и ролята на държавата е водеща и приоритетна, това е не случайно отрасъл подпомаган от държавата. Очевидно е, че министерството на транспорта не ги е страх от дебат и проверка, относно това, което се прави през мандата на това правителство в този отрасъл. Осъзнават, че не са идеални и е възможно да има пропуски, но и в най-високо развитите държави се случват инциденти. Други ги е страх, да се направи по-широк и задълбочен анализ на това, което се случва в този отрасъл и кой въобще има смисъл БДЖ да е на загуба, след като през миналата година за първи път от години насам излизат на печалба. Не напомня ли действията на разсипването на БДЖ от някой бивши правителства съдбата на редица отрасли и закрити предприятия или продадени на безценица, на дивотиите в селското стопанство и разбойническо мениджърската приватизация, наречена работническо-мениджърска или пък продажбата на структуроопределящи предприятия на цена от 1 долар.
Безспорно е, че в една такава ситуация всяко едно правителство трупа негативи, при трагедия не може да извличаш активи. Въпреки това, можеше да се реагира по много по различен и удачен начин. Ходът на министъра с готовността да си подаде оставка, като декларираш, готовността да поемеш политическа отговорност не бе толкова удачен. Още в началото той и шефът на БДЖ трябваше да излезнат в отпуск, за да не пречат на проверките и разследването или да си подадат оставка, а дали те ще бъдат приети е въпрос на преценка. Така щеше да се намали напрежението около случая, както и да се даде една възможност за по-удачни политически ходове и да не се допусне напълно безсмисленото създаване на поредната временна комисия на Народното събрание. След развитието на събитията от последните дни подадената от министъра на транспорта оставка след проверката на мобилните групи в БДЖ пред премиера е закъсняла, но въпреки това реакцията на Сергей Станишев е правилна. Действията след резултатите от проверката на мобилните групи от страна на министерството на транспорта е правилна с освобождаването на шест от висшестоящите ръководители на БДЖ, но показа, че контролът трябва да бъде една постоянна и изненадваща мярка. Не може да не се спомене, че за са състоянието и липсите на пожарогасители или замените им с празни, на огледала и на други вещи от вагоните, не са виновни само жп служителите, а и пътниците, едва ли не излиза, че трябва да има охранителни камери навсякъде или полицаи.

Сега не ни остава нищо друго освен да гледаме поредния сапунен сериал предложен ни от опозицията, в опитите и да използва времената комисия за влака „София-Кардам”  като средство за извличане на политически дивиденти, на популизъм и демагогия и да втълпи на обществото, че институциите не работят, че управляващите не си вършат работата, като се бяга от не по-малко важния въпрос, кои са виновни за това състояние на БДЖ и какво е направено и какво не е направено. За създаването на последните две временни комисии в Народното събрание изгода има само опозицията за да ги връща като тема на дискусии и дебати в медиите и сред обществото, именно това него разбра тройната коалиция и е принудена да се защитава. Вината не е в Народното събрание, а в изпълнителната власт, в нейното непредприемането на адекватни публични действия и маньоври при определени кризисни ситуации. Това не означава да криеш информация, а напротив да работиш открито и прозрачно с медиите и обществото, да ги направиш съпричастни с твоите действия, да се почувстват, че те са част от това и да приемат мерките ти, като правилни и конструктивни.


 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

 

СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е КОНТРОЛ НАД СЪЗНАНИЕТО

ПСИХОЛОГИЯ НА ИНВЕСТИТОРА

АНДРЕЙ ЗАХАРИЕВ: МАХАЛОТО В ПОЛИТИКАТА СЕ ЗАВРЪЩА ВДЯСНО

КОРУПЦИЯ

КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА МЕЧТА?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=887

Posted by on мар. 13 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.