ОТ ОЛИГАРХИЯ КЪМ ОХЛОКРАЦИЯ ИЛИ ОТ ЕДНАТА КРАЙНОСТ В ДРУГАТА

OlihokratziaДълго време у нас се обясняваше как олигархията управлява страната, как едва ли не без нея не може да се вземе нито едно решение, че те назначават правителствата, контролират партиите, овластяват един или друг. Не този начин на говорене доведе до голям скептицизъм към демокрацията, към нейните процедури и механизми на управление и представителност. По-скоро, ако се позовем на Аристотел, усещането у нас е, че управляващите не се грижеха за благото на управляваните.

Когато се говори за олигархия обикновено се има предвид, че властта е концентрирана в малък брой управляващи, богати, може да се основава и на аристократичност. Връзката й с демокрацията е привидна, където под управляващи се има предвид всички свободни хора. Тук е мястото и да споменем за железният закон на олигархията на Роберт Михелс, който като част от теорията на елита се наблюдава  във всяка една  социална организация, независимо от нейния първоначален вид – демократичен или автократичен, неизбежно води до власт на няколко избрани. От друга гледна точка няма да бъде пресилено ако кажем, че олигархия е власт на олигополите.

 Макар и редки, но вече се чуват определени гласове, които започват да определят, или поне да правят по един или друг начин намек, че тръгналите протести у нас, първоначално срещу сметките за ток, срещу монополите, които са справедливи, и политическото развитие на исканията на протестиращите започват да се квалифицирани като власт на улицата, на тълпата. Забелязва се един страх да не се казват нещата с инструментариума на политологията, защото рискът от анатемосване от протестиращите и квалифицирането като техен враг е огромен.

 Наблюдава се едно залитане от олигархия към охлокрация, от едната крайност в другата. Какво е охлокрация? Накратко казано това е власт на тълпата. В случая обаче не бива да се възприема, че тълпата е равнозначно на мнозинство. Това е форма изродена  демокрацията и се проявява  в кризисни и преходни периоди, включително в отделни етапи на революциите, в моменти на произвол и саморазправа. Характерното за нея е честата смяна на предпочитанията, на исканията, огромна роля оказва демагогията. На заден план отиват не само писаните и неписаните закони, но и държавата. Ключови елементи се оказват комуникацията и неинформираността.

Злоупотребата с управлението при демокрацията може да доведе до замяната й с охлокрация. Ако се позовем на Русо, това се случва, когато волята на всички замества общата воля. Като цяло охлокрацията не може да съществува дълго време и не случайно не се разглежда като самостоятелна форма на осъществяване на политическата власт, а само като един етап в бурно време, след падането на едно управление и замяната му с ново, повече или по-малко организирано. Крайностите в политиката сами по себе си грешни, рано или късно те изчезват, разумът и обединението надделяват, но въпросът е на каква цена.

Автор: Антон Боянов

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6279

Posted by on мар. 4 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ОТ ОЛИГАРХИЯ КЪМ ОХЛОКРАЦИЯ ИЛИ ОТ ЕДНАТА КРАЙНОСТ В ДРУГАТА”

  1. Илия

    Според мен медиите (всичките) са основната причина за това – в търсене на сензации и на пари те раздуват до неузнаваемост новините и случващото се и повтарят като папагали една след друга случките, които в голям процент са измислени. Между другото това е и в основата на рекламите – повтаряне до втръсване.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.