ОТ НАЙ-ДОБРЕ ОХРАНЯВАНАТА ЮЖНА ГРАНИЦА В ИЗТОЧНИЯ БЛОК ДО РАЗГРАДЕНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА

На снимката: границата между Испания (Мелила) и Мароко

По време на Студената война южната граница на България беше външна граница на Варшавския договор. Днес, 20 години по-късно, нейната югоизточна част отново е външна граница, но този път на Европейския съюз. Разликата обаче е огромна. От блиндирания вариант на тоталитарната система, за съжаление, се стигна до гранична линия с по-скоро ювелирно-картографски привкус.

Само за последните седмици няколкостотин нелегални емигранти бяха заловени, кой пеша, кой скрит по тайници, да влизат в страната. Напливът от азиатци расте буквално лавинообразно и застрашава и без това крехкото етническо и икономическо равновесие у нас.

Примерите са десетки. Само преди дни 73-ма емигранти, включително жени и деца, от Афганистан, Пакистан и Шри Ланка бяха заловени укрити в тир. После транспортирани до домът за временно настаняване в Бусманци, където ще бъдат прегледани от лекари. Кой ще плаща на лекари, полиция, преводачи? Кой ще ги храни в продължение на месеци, години? С какво ще се занимават тези хора ако ги пуснат свободно в обществото? Въпросите са реторични. Но все пак защитниците на човешките права трябва да отговорят първо на тях, вместо да организират протести в Бусманци, за да подкрепят емигрантите и да поляризират обществото.

А българското общество въобще не е подготвено за подобно предизвикателство. Може би след 10-15 години, когато ни приемат в Шенген и нещата у нас се стабилизират трябва да се помисли за по-либерални мерки. Сега обаче не е моментът.

Само вчера нови 15 души бяха заловени да минават пеша границата от Палестина и Ирак. Колко са минали без да бъдат хванати или с благословията на корумпирани държавни служители е неизвестно. Резултатите обаче вече започват да личат около Женския пазар в София – мястото наподобява повече Близкия изток, отколкото нормален европейски град.

Превенцията е винаги по-доброто решение. В този смисъл възстановяването на граничния кльон от миналото е задължително.

В Съединените щати това се оказа единственото решение за трафика на наркотици, оръжие и нелегална емиграция от Мексико.

Да припомним на крайно левите либерали и друг пример.  Минните полета, от времето на Студената война, на гръцко-турската граница, от Свиленград надолу, си стоят. На границата с Албания  пък  гръцките граничари редовно откриват стрелба по всеки дръзнал да навлезе в територията им. Гърците може да са всякакви, но е добре известно, че винаги си пазят интереса. Нещо, което не е валидно за нас.

Проблемът с нелегалната емиграция у нас тепърва ще набира сила. Или ще се изправим пред него с цялата му сериозност или последствията ще са непредвидими. Инвестицията в гранични съоръжения ще се отплати много бързо. И ще позволи енергията на страната да се насочи към разрешаването на вътрешните й проблеми. 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

3 ПРОБЛЕМА НА РЕДА В СОФИЯ – ТАКСИТА МЕНТЕ, ПРОСЯЦИ, МАГРИСТРАЛНИ
ПРОСТИТУТКИ

ЖАДУВАНА РЕФОРМА

ГЕЙ ПАРАД В СОФИЯ – ДАДЕНО ПРАВО ИЛИ ТЪРСЕН КОНФЛИКТ

НЕДРУЖЕЛЮБНИ ХОРА, СПЕКУЛАНТИ, ОПЕРАЦИЯ ЧЕРЕША И ЗАЩО
НЯМА
БЪЛГАРСКИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ЗАЩО НЯМА КОНЦЕРТ ЗА ВИДИНСКО?

МАЙКА НА 62

ПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКА ОТ 4 ГОДИНКИ

НАСИЛИЕТО СРЕД УЧЕНИЦИТЕ – ВРАТА КЪМ УТРЕШНИЯ ДЕН

ЗА ЕДНИ 35 ЛЕВА…

А МОЖЕ БИ ТРЯБВА КАТО ШВЕЙЦАРСКИТЕ КРАВИ…

ДВА СЮЖЕТА В ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ НА МВР

ГРАЖДАНСКИ ПОЗИЦИИ БЕЗ ГРАЖДАНСКА КУЛТУРА

СКАНДАЛЪТ ГЕРМАНИЯ – ГЪРЦИЯ СЕ РАЗРАСТВА. ОТ НЕГО ЗАВИСИ
БЪДЕЩЕТО НА
БЪЛГАРИЯ

С УДАР ПО МАЙКИТЕ ЛИ ЩЕ БОРИМ КРИЗАТА?

ИМА ЕПИДЕМИЯ НА ГМО ПО МОЗЪЦИТЕ

ВДИГАНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ В РАЗГАРА НА КРИЗАТА Е
КОЩУНСТВО

ХРАНЕНЕТО НА БЪЛГАРИНА ДНЕС

НАПРАВИХА НИ НА МАЙМУНИ НА ГРАНИЦАТА, А СЕГА НИ ИСКАТ И
ПАРИ

ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ ЗА ПЕДОФИЛИТЕ – КОМПРОМИС НЕ БИВА ДА
ИМА

СТРОЕЖЪТ НА МАГИСТРАЛИ Е И КУЛТУРЕН ВЪПРОС

ПРЕФЪРЦУНЕНОТО СЪСТРАДАНИЕ ХАИТИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3316

Posted by on юли 24 2010. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.