ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

Управляващите са в тежка политическа ситуация, доверието към тях намалява. Рай за всяка опозиция. Левицата се тресе от собствените си проблеми. Закономерно активите от ситуацията, под формата на нарастващо обществено доверие, трябва да отидат при Синята коалиция. Въпреки че статутът й все още не е много ясен – в опозиция ли е или в подкрепа на управляващите? Зависи от кондицията на ГЕРБ.

Логиката показва, че  Синята коалиция следва да иска да отиде на избори или поне да не се страхува от тяхното провеждане. Да, обаче, стенограмите от последното заседание на Правната комисия на парламента, относно новия Изборен кодекс, показват друго. (виж по-долу)

„Демократите” от СК отново са единствените, които се опитват да филтрират политическата система по свой си начин. Предложението им е паричен депозит от 10 хил. лева да има за всички участващи в местните избори догодина. Вероятно от Синята коалиция не вярват в добрия си политически шанс, а предпочитат да ограничат максимално достъпа до политическата система за нови субекти. Искат да векуват, което е нормално човешко желание. Само че няма как такива опитни политици (те, БСП и части от ДПС са най-опитни, защото стоят от 1990 година в парламента) да не са наясно, че с предложението си допускат до участие само себе си и т.нар. бизнес партии на дедесари, контрабандисти и местни мутри, които нямат никакъв проблем да извадят 10, 20 или 50 хиляди лева. От морал и демократичност в цялата ситуация не остава и помен, но пък кой е казал, че политиката е морален занаят.

Същевременно седмица след подмолните си действия „демократите” театрално приемат декларация осъждаща Възродителния процес отпреди повече от 20 години. Лицемерието в политиката винаги се плаща. Често и с  лихвите.

Широката коалиция или опит за влизане в нов кабинет с мандата на ГЕРБ, които си планират в момента, ще им донесат още една глътка въздух и максимум 12 депутати в следващото НС. Което си е вид дълга агония.

Извадка от работния доклад:

Раздел ІІ
Депозит за участие в изборите

         Чл. 78. За участие във всеки един от изборите за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България партиите и инициативните комитети внасят безлихвен депозит по сметка в Българската народна банка.

Предложение на нар. предст. Красимир Ципов, Юлиана Колева и Ивайло Тошев:
Създава се заглавие на чл. 78 „Внасяне на депозит”.

             Предложение на нар. предст. Екатерина Михайлова:
            В Чл. 78 след думите „и за членове на Европейския парламент от Република България" се добавя „и избори за общински съветници и кметове".

          Предложение на нар. предст. Георги Анастасов:
       Чл.78 – отпада.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

МИСИЯ „КОЛЕДНА ЕЛХА” ИЛИ КАК ДА СЪХРАНИМ ЗЕЛЕНОТО ДРЪВЧЕ

УРАГАННИЯТ ВЯТЪР И НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА ПРЕВЪРНАХА СТРАНАТА В ГИГАНТСКИ БОКЛУКЧАРНИК

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЕДНА РЕФОРМА СЕ ПРАВИ, ЗА ДА СЕ ИКОНОМИСАТ ПАРИ, А НЕ ДА СЕ ХАРЧАТ

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ Е МЪРТЪВ

ОНБ ПРИЗОВАВА ЗА БОЙКОТ НА ФИРМИТЕ ИЗЛЪГАЛИ В СТАНДАРТА „СТАРА ПЛАНИНА”

ДНЕС Е НУЖНО ОБЩОТО НИ СЪГЛАСИЕ КАТО ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА РЕФОРМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ: ИМА ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУНКЦИИ ОТ ДАНС КЪМ ГДБОП

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПЪЛНИ ХЛАДИЛНИЦИТЕ, ТО СЪЗДАВА УСЛОВИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3516

Posted by on дек. 9 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.