ОТ ИЗБОРИТЕ ЛИ ОГЛУПЯВАМЕ ИЛИ ИЗБОРИТЕ СА ЗА ГЛУПАЦИТЕ

Две седмици от началото на предизборната кампания за местни органи на властта се случват такива събития, че човек с право да се чуди от изборите ли оглупяваме или изборите са за глупаците. Като настане време на избори, нещата са толкова динамични, нелогични и несмислени.

Най-малката беда в тази кампания са обещанията за рай на земята, който дават различните кандидати. На тях май не вярват и самите кандидати. Ето затова няма и смисъл да ги цитирам. Излиза, че колкото са общините в България, най-малко толкова щвейцарии може да имаме. Май всичките ни кандидати са завършили училища за магьосници.

Несъмнено местни избори 2007 се движат под мотото на учителските протести. Там не са едни драми, трагикомедии, какафонията е пълна сътворена от синдикати, учители и министри. Да се чуди човек на уж „най-интелигентната” част от обществото, от къде може да използват такъв език, да горят чучела , да бълват такава омраза и злоба, на мач между Левски и ЦСКА е по-спокойно. Обвиняват учениците, че не са възпитани, а какво да кажем за тях и техните деяния. Преговори с ултиматум не се водят. Така са се заинатили, че все едно около тях се върти Вселената. Това е най-малкото седянка и загуба на време. Защото са нужни компромиси и отстъпки, реалистични и изпълними искания. Стачката все повече заприличва на избиване на комплекси и несбъднати политически амбиции на синдикалните ни лидери. Парламентарната ни десница толкова е закъсала. Добре, че са протестите, за да напомни за себе си и да потвърди, че за нищо не става. И малки и големи гледат с интерес как протестират учителите и какви ги вършат родните ни министри, какви ти тука реалити шоута, при протести по време на избори. Шоуто е пълно.

Най-забавно е обаче в София. БСП взе, че се събуди. Бриго Аспарухов каза някоя и друга истина за един кандидат. Бойко Борисов припозна себе си в това и почнаха едни обиди и хули. Кой кретен, кой мутра, кой истински генерал, имало ли среща или нямало. Всякаш се води не кампания за избор на кмет на София, а за избиране на председател на ОЧЗ (Организацията на чудовищата и злодеите), от анимационния филм „Приключенията на мечето Ръкспин”. Наблюдаваме всичко друго, но не и борба на идеи. Бойко Борисов започна да използва толкова заплашителна реторика, каквато в началото на 90-те години на миналия век нямаше. Стилът му е: не разсъждавай, а марширувай. Играта срещу Бойко е на един фронт, а не екипна и от всички страни и е предварително обречена на провал, колкото и да е справедлива.

Знайни и незнайни социологически агенции съобщават незнайно как получени резултати от проучвания, медиите ги публикуват и после почват спорове: верни или неверни са. Отговорът идва и от същността на спора. След като не се говори за това какви тенденции и настроения показват, значи са неверни. И целят манипулация и определено поведение на избирателите. Кой е виновен, този който ги прави или този който им дава гласност? Въпрос на който отговор няма. А защо?

Толкова сме цъфнали и вързали, че от какъв зор ще купуваме самолети, фрегати и хеликоптери. При положение, че сме страна-член на НАТО, САЩ ще имат бази у нас, член сме на ЕС. Ще слагаме на гол тумбак чифте пищови ли или ще воюваме с някой? Само да не ми пробутват тук номера, че който не храни собствената си армия, ще храни друга.

При цялата олелия никак да не е чудно, че избирателната активност ще е ниска и народа ще предпочете да гледа и коментира зрелищата, а не да гласува на изборите.

Борислав Ангелов

Политолог

11 октомври 2007 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=713

Posted by on окт. 12 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.