ОТЕЦ ВАЛТЕР ГОРРА: ИМА КУЛТУРА, КОЯТО ИСКА ДА ПРЕМАХНЕ РЕЛИГИИТЕ, ВЯРАТА И ХРИСТИЯНСТВОТО

Отец Валтер Горра, свещеник, италианец, от 8 години и половина в България. От 7 години и 6 месеца енорийски свещеник в Катедралата „Св. Павел от Кръста” в Русе


Едно интервю на Теодора Куцарова

Какви са ролята и мястото на религията в България?
Много лесно мога да отговаря на този първи въпрос, но трябва да се разберем от къде ще погледнем въпроса. Ако се спрем на ролята на религията относно това, което касае социалните дейности, в измеренията на едно възпитание на хората за мир и любов, тогава, зависима от ситуациите, религията може да бъде полезна за братството и уважението между хората и народите. В този случай можем да намерим едно ограничено „място” за нея. Обаче, ако погледнем този въпрос в неговото по-пълно значение, тогава ролята и място на религия нямат ограничения. Човек е по природа и по призвание религиозно същество. Понеже идва от Бога и към Бога отива, човек може да живее пълноценен живот, само ако живее свободно свързан с Бога. Човек е създаден, за да живее в общение с Бога.В този случай религията т.е. вярата обхваща целия живот на човека и всяка негова област, в която не може човекът да се отдели от това, което е неговото естество.
Според Вас, вярват ли от сърце българите или позират за пред другите?
Четох в интернет едно интервю публикувано във в. Стандарт, на 8 март 2007г.,  в което Митрополит Йоаникий Сливенски каза „Държавата ни… Не знам дали е православна”. На тези думи журналистът Георги Мангинов му отвърна с този въпрос: „Как да не е православна, като над 80% от хората твърдят, че изповядват православна религия?” и Митр. Йоаникий Сливенски отговори: „Не всеки, който казва Господ, е православен. Трябва да го приемаш със сърцето и душата си. Да приемаш каноните, догмите. Това е доказателство, а не голите фрази.”
(http://www.pravoslavieto.com/books/abort/index.htm#gen5)
 И наистина е такава и не само за България, но навсякъде. Вярата не е едно знаме, което се издига над парламента или над общината и всички стават вярващи. Колко закони не са правилни според християнството, обаче ги имаме в Правото на Държавите? Вие питате за България, аз ще ви отговоря за целия свят, защото това е един общ проблем за вярата. И не искам да отговарям с мои думи, а с думите на Исус: „Не всеки, който Ми казва: „Господи, Господи!” ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен. (Матей 7,21).” Християнството не е една философия, която всеки може да промени както си иска. Християнството е живота в Христа за всеки човек. Когато говорим за живота в Христа, говорим за живота в Църквата, създадена от самия Исус и в която Той действа още и днес.
Тогава, ако въпросът е дали хората в България и навсякъде по света вярват или не, мога да отговоря, че сигурно всеки има вяра в нещо. Но ако въпросът е свързан с християнството, трябва да попитаме също дали вярват в Христос и в Неговото Тяло, което е Църквата, и дали изпълняват това, което Той ни учи и Църквата продължава да проповядва.

 
Ще се засили или ще отслабне вярата в България?
Не всички хора имат дар на пророчество, и аз съм един от тях! Ние служителите на Христа правим и ще правим всичко, което  прави възможно да достигне Евангелието до всяка твар, верни на заповедта на Исус: „И тъй, идете, научете всички народи” (Матей 28,19). Ние сеем Словото Божие, но после дали ще имаме плодове, само Бог знае.
Как виждате бъдещето на католическата църква в страната?
В момента един от проблемите, които ме притеснява е свързан с „бягството” на младежите и младите семейства от България. Виждам, че все повече хора изоставят Страната заради работа. И в момента това не е малък проблем за бъдещето на България не само за вярата, но за живота на този народ.
И също, за да отговоря и на този въпрос би трябвало да бъда пророк: мога само да кажа, че вече се „съгласих” да подготвя младежите: надявам се, че това което се опитвам да ги науча, да бъдат верни на Господа Исус, ще го живеят през целия си живот, на всяко място по света,  където и да бъдат.
Какво мислите за книгата „Шифърът на Леонардо”? Има ли ценни послания в нея?
Ще разгледам този въпрос в две части и ще отговоря много накратко.
Първо: Мисля и вярвам, че всеки професионалист в своята област показва ясно целта, която си поставя, когато изпълнява нещо, така че всички да могат да се ориентират в посоката, в която този човек върви. В този автор липсва точно професионалността. Вярно е, че за да бъде продаден един продукт, трябва да се направи така че да провокира интерес в хората. Но не можем да продаваме ябълки и да казваме, че това са круши! Така не може да продаваме един роман и да казваме, че продаваме един научен труд!
Второ: Това е и което ме притеснява и потвърждава моето мнение за една култура, която иска да премахне религиите, вярата и особено християнството. Християнската Църква от 2.000 години, сериозно и внимателно, дълбоко и професионално, със сътрудничеството на много експерти, разгледа всички материали, документи, свидетелства, които могат да се намерят, за да разкрие пълния образ на Исус. И всичко това е известно и разпространено с истински сериозни доклади издадени и от научни списания. И дискусията върху тези теми постоянно е отворена, но е важно да има за тази дискусия сериозна основа.
Освен това, ако някой иска да печели пари и не се интересува от наука, никой не може да го спре. Само очаквам от хората по-мъдро да гледат на нещата, вместо да паднат направо в мрежата на рибарите.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8

Posted by on окт. 29 2007. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.