ОТВОРЕНИ И ЗАТВОРЕНИ МАСИ

Едно, колкото загадъчно, толкова и универсално явление са масите, които ненадейно възникват там, където преди не е имало нищо или само няколко души са били заедно – пет или десет, или  дванадесет души, не повече. Нищо не е оповестено, никой нищо не очаква. Внезапно навред почернява от хора. От всички страни прииждат, като че улиците имат само една посока.
Повечето не знаят какво се е случило, с нищо не могат да отвърнат на въпросите ”какво става”, обаче бързат да отидат там, където е мнозинството. В тяхното придвижване има някаква решителност,която твърде много се отличава от обичайното любопитство. Смята се, че движението на единия се предава на другите, но не е само това: те имат една цел. Имало е я още преди да бъдат намерени думите за нея: целта е най-черната точка – мястото, където най-много хора са заедно.
Трябва да се каже нещо за тази крайна форма на спонтанните маси. Там, където възникват, в самото си ядро, те съвсем не са толкова спонтанни, колкото изглеждат. Но иначе, ако се абстрахираме от петте, десетте или дванайсетте души, от които водят началото си, те в действителност навсякъде са такива. Докато съществуват те искат да бъдат мнозинство.
Стремежът към нарастване е първото и най-важно свойство на масите. Те искат да обхванат всеки, когото могат да достигнат. Естествено възникналите маси са отворени: растежът им не може да се ограничава. Те не признават жилища, врати и брави, а онези, които се отделят от тях, изглеждат подозрителни. Тук, под отворени, трябва да се разбира, че те са навсякъде и нарастват във всички посоки. Отворените маси съществуват, докато растат – щом престанат, започва тяхното разпадане.
Защото масите се разпадат така внезапно, както са възникнали. Поради спонтанната си форма те са чувствително образование. В отвореността, която им дава възможност да растат, се корени и опасност – в тях винаги живее предчувствие за разпадането, което ги застрашава. Те се стремят да му се изплъзнат чрез бързото си нарастване. Приемат всичко докато могат. Но точно, защото приемат всичко, трябва да се разпаднат.
Противоположни на отворените маси, които могат да растат до безкрайност, които са навсякъде и тъкмо поради това предизвикват универсален интерес, са затворените маси. Те се отказват от нарастването и насочват вниманието си към устойчивостта. Онова, което бие на очи у тях е границата. Затворените маси се самоопределят. Те си намират място, в което да се ограничават – посочено им е пространството, което ще изпълват. То прилича на съд, в който се налива течност, известно е колко течност побира. Входовете и пространството се броят на пръсти, човек не може да попадне случайно в него. Границата респектира. Тя може да бъде от камък, от солидна зидария. Вероятно е нужен специален ритуал за нечие приемане в това пространство – вероятно трябва да се плаща определена сума за вход. Щом пространството най-после се окаже запълнено докрай, повече никой не се допуска. Дори когато то прелива от хора все още най-важни остават плътните маси в затвореното пространство,към които стоящите от-   вън всъщност не се числят.
Границата препятства безредното нарастване, но затруднява и забавя и разпръскването. Възможността за нарастване, която масите жертват по този начин,се компенсира с трайност. Те са защитени от външни въздействия, които биха могли да бъдат да бъдат враждебни и опасни за тях.Но те най-много разчитат на повторението. С вероятността да се съберат отново масите всеки път предварително преодоляват разочарованието от своето разпадане. Сградата ги очаква, тя съществува заради тях и докато съществува, те ще се събират. Пространството им принадлежи дори ако има отлив и в своята пустота то напомня за времето на прилива…

Подготвил за печат: Цветан АНДРЕЕВ
Цветан
Андреев е роден на 27 септември 1948 г. в Комощица, Ломско.  Завършва
Ломската гимназия, а през 1990 г. литература в София. Бил е секретар на
Клуба на дейците на културата в Михайловград (днес Монтана). Журналист,
писател, редактор. Член на Съюза на българските писатели и на СБЖ –
Подкрепа. Носител на няколко регионални и национални награди за
литература. Автор на няколко белетристични книги.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

МАСИТЕ – Елиас КАНЕТИ

УНИКАЛНАТА КОЛЕКЦИЯ НА БАНКЕРА ХАЙНРИХ ВАГЕНЕР ПРЕДСТАВЕНА В БЕРЛИН

СТАРТИРА ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ОНЛАЙН ПАРЛАМЕНТ

ПЕТЯ ПАВЛОВА: В БЪЛГАРИЯ НЕЩАТА СТАВАТ, НО МНОГО БАВНО И С ГОЛЯМ ЗОР

ЕДНА ПРИЧИНА В ПОВЕЧЕ ДА КАЖЕМ “HAPPY THANK YOU MORE PLEASE”

ОБЕДИНЕНИ В ОМРАЗАТА

ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 25 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА МАРК ШАГАЛ

НОВАТА КНИГА С РАЗГОВОРИ С ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

ОТКРИВА СЕ „МЕСЕЦ НА НЕМСКАТА КУЛТУРА“ В СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА

ШЕГИТЕ НА ДЯВОЛА ИЛИ МАЛКАТА ТЕРЦА НА САТАНАТА

СОФИЯ ДИША

МЛАДЕНКА ЛАНДЖЕВА: ИКОНАТА Е СВЯТ ОБРАЗ

ОНЯ ОТ ШЕСТО

АНА ПАПАДОПУЛУ: ЧУВСТВАМ СЕ КАТО В РОМАН НА ДОСТОЕВСКИ

ЛЮБОМИР НЕЙКОВ: ХУМОРЪТ НИ ОТИДЕ НА КИНО – В КИНОСАЛОНИТЕ С ФИЛМА “МИСИЯ ЛОНДОН”

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3885

Posted by on май 18 2011. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.