ОСЪЩЕСТВИМ ПРОЕКТ ИЛИ УТОПИЯ Е СЪЗДАВАНЕТО НА ЕВРОНАЦИЯ?

Италианският премиер Марио Монти наскоро обвини лидерите на двете най-големи европейски икономики – Германия и Франция, че дават лош пример на останалите, като не спазват фискалните правила, за въвеждането на които самите те са настоявали. На пръв поглед, това обвинение може да изглежда като прехвърляне на отговорност за европейската криза. Обаче, някои аспекти от него не са напълно погрешни. За съжаление, Монти забрави да обвини същите тези лидери, не само за това, че не спазват собствените си финансови правила, но и за това, че пренебрегват неспазването им от страна на големите и важни банки в своите държави. Те, в известна степен, принудиха някои от европейските икономики да се притеснявят от фалит, чрез безотговорното даване на големи парични заеми.

Крайната цел на едииния пазар, когато е създаден през 1957 година, е да постигне политическо обединение на страните членки посредством икономическо сътрудничество. Има много причини за желанието да се трансформира Европа от историческо бойно поле в земя на мира и да се създаде трета световна сила в противовес на доминацията на Съединените щати и Съветския съюз след края на Втората световна война. Частта от проекта за „Икономическото сътрудничество” донякъде се оказа осъществима.  Когато, обаче, лидерите на първоначалните страни членки се опитаха да създадат Евронация чрез „разширяване” и още по-натам с налагане на единна валута за тази нова нация, проектът от осъществим се превърна в утопичен. Причината е ясна. Историческите факти, геостратегическите позиции, традициите, културата и човешките фактори на старите и нови членове са толкова различни един един от друг, че създаването на „Евронация” изглежда нереално. Като добавка, заради различните идеологии на правителствата в различните страни и в резултат на коренно различните им парични и финансови политики, които прилагаха, налагането на единна валута не беше реалистично. Последната криза го доказа. По  време на кризата, неспособността на Европа да създаде общо разбиране за сериозността на дълговите проблеми и да излезе с ясно решение за спасяване на някои колабирали национални икономики, стана очевидна. Нещо повече, европейската криза вече не е регионална. Тя започва да оказва огромно влияние върху световната икономика като цяло, докато европейската дългова криза показва политическата слабост на Еврозоната. Някои хора естествено започват да мислят, че Гърция стана изкупителна жертва.

Лидерите на Европа поискаха въвеждането на строги икономии в страни, които трябва да избегнат икономическия фалит. В същото време ги натискат за силен икономически разтеж, чрез който да решат икономическите си проблеми. Не само икономистите знаят, че тези две политики са в конфликт една с друга.

От друга страна, не е лесно политически да наложиш мерки на икономии в една демократична държава без да вземеш под внимание възможните реакции на хората и техните условия на живот. Последните данни на Евростат показват, че безработицата в Еврозоната е нарастнала до 10.8 %, което означава, че броя на безработните е достигнал 17.1 милиона души. Немалък брой от тях днес живеят на палатки, което напомня за ситуацията в Съединените щати след кризата от 1929 година.

Една последна бележка: Жан-Клод Трише, бившият шеф на Европейската централна банка, наскоро каза в едно интервю, че Европа се нуждае от единство. После обясни причините за това свое настояване, които са добре известни на всяка власт в Европа, но не са приемани от всички. Това е причината, която притеснява хората – осъществимостта на проекта за създаване на Евронация.

В. Хюриет


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ТУЛУЗА: ТЪМНАТА СТРАНА НА МНОГООБРАЗИЕТО – Пат БЮКЯНЪН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4406

Posted by on апр. 17 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.