„… ОСТАНЕТЕ С НАС И СЛЕД РЕКЛАМИТЕ!”

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО BTV ОТНОСНО ОФИЦИАЛНОТО ИМ ИЗВИНЕНИЕ ПО СЛУЧАЙ ОТРАЗЯВАНЕТО НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ

Скъпи служители на bTV,

Първо искам отговорно да заявя, че аз не съм представител на нито една медия (камо ли конкурентна такава), нито на правителствена организация, или пък обществена таква. Заставам само с името си на редовен български гражданин, но смятам, че говоря от името на всички трезвомислещи средноинтелигентни хора в страната. Наясно съм с това, че мислещите хора в България не влизат във Вашата таргет аудитория, заради която главно се славите с „огромно влияние в обществото” и въпреки това се чувствам лично обиден от Вас! Защото, макар и да не спадам към „милионите” Ви зрители, които започват и свършват деня си с Вашата програма, аз се числя към така наречения български народ, който напоследък всеки свикна да прави на идиот и след това да тръби наляво и надясно колко е горд с това (под формата на зле прикрит PR). И аз съм част от народа, който явно съвсем взехте за мезе….

С ръка на сърцето си признавам, че се радвах на Вашето появяване на малкия екран през далечната вече 2000 година и бях сред редовните Ви зрители в зората на ефирното Ви съществуване. Но, както е казал същият този народ, който Вие така бързо и лесно взехте на подбив – всяко чудо за три дни. Политиката Ви на информиране, отразяване и въобще на телевизионно програмиране еволюира значително – за мое съжалениев остро негативна посока. Не че не можеше да се очаква, но надеждата винаги умира последна, особено новозародилата се такава. За жалост: Вие бяхте първата национално значима телевизия, която допусна и наложи пагубната чалга култура на малкия екран, още във времето когато тя беше неизказано официално табу във всички уважаващи себе си медии, претендиращи за сериозност и обществена полезност. Вие наложихте на възрастните ни баби и дядовци (а и на дъщери и внучки) анадолската фалшива представа за хубав живот – и това е сравнително ок, но ни я натяквахте на нас по-младите в най-гледаното време (дори и на Националния празник!). Вие първи заляхте умовете на подрастващото поколение с малоумни риалити формати, които съвсем изкривиха и без това обърканото им съзнание и житейски ценности. Вие… Но да не продължавам, защото признавам и че не е само Ваша вината и не само Вие постъпвате така. Това е обичайна телевизионна практика, но по-скоро приемлива за някоя долнопробна кабеларка. Когато опира до национална медия, аз поне разбирам нещата малко по-друго яче. А и това не е поводът за този вопъл. Телевизията е едно от най-големите открития на човешката цивилизация и едно от най-мощните средтва за масова манупулация едновременно и няма нещо чак толкова лошо в това. Лошото е, когато доблестта напълно излинее и на нейно място се настани трайно и безочливо наглостта.

Защото така нареченото Ваше официално „извинение” по случая с отразяването на протестите срещу изменението на Закона за горите счупи всякакви известни на обществото нагломери!

Има къде-къде по-елегантни и майсторски начини да се замаже недоволството на хората и да се излезе с не (чак толкова) опетнено име от дадена конфликтна ситуация, от това, което bTV ни предложи. А то би могло да се нарече бутафорно смешно, ако не беше тъжно и жалко. И най-вече – обидно! След неистовия и невиждан по нашите географски ширини неодобрителен народен вой по посока на една конкретна медия, тя – медията – просто беше длъжна да се извини на хората, поне от чиста куртоазия. И действително го направи (макар и с голямо закъснение). Но (изненада!) в типично свой стил – следвайки линията на корпоративната политика на себеизтъкване и егоистично величаене, без по никакъв начин от думите й да личи и най-малка загриженост за чувствата на засегнатите. Без и най-малко да личи чувство на вина, на срам, или поне на взета поука от направена грешка. Напротив – въпросното извинение е поредната груба и нагла (изключително зле прикрита) самореклама на телевизията, която смята себе си за всесилна. В „извинението“ за извинение се говори в два реда, а в още пет абзаца отново и отново се изтъква колко мощна, влиятелна, професионална и мега-яка телевизия е bTV… И всичко отново се децентрализира и отклонява от същественото. Всичко отново се свежда до нещо, което няма никаква връзка и отношение с предмета на извинението. Или перефразирано: „Извинявай, народе, че се подиграхме с теб за пореден път, но сме толкова добри и готини, че можем да правим каквото си искаме. И виж колко сме рейтингови и влиятелни! Бъдете здрави… и останете с нас след рекламите!”  Смешно и жалко. Във факултета по журналистика (а и в университета на живота) се учи, че лоша реклама няма. Но трябва да можеш да различаваш тънката граница между рекламата и професионалната етика – когато рекламираш – рекламираш, когато се извиняваш – се извиняваш (пък макар и в две изречения, дори в една дума). Но когато дори не можеш да се извиниш като хората, след като си сгафил пред цял народ, значи не заслужаваш вниманието и подкрепата на същия този народ. Заслужаваш единствено презрението му.

За Ваше щастие, уважаеми служители на bTV (най-вече тези на ръководните постове – да ме извняват почтените хорица от екипа, защото съм наясно, че има такива), хората, които притежават и ценят качества като морал, етика и социална отговорност, отдвна не са Ваши зрители, така че рейтингът Ви и „доверието на зрителите” едва ли ще пострадат осезаемо. Покрай гюбеците, ракийката и мезцето се съмнявам думата „доверие” въобще да означава нещо. И – както изглежда – вие много добре знаете това.

С уважение (и съжаление),

Цветозар Цаков

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4585

Posted by on юли 2 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.