ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ВХОДА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗБОРИТЕ, А НЕ БЕЗСМИСЛЕНИ ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ

PapagaliПреди още да се конституира Общественият съвет на президента към бъдещото служебно правителство се стигна до скандали, компромати, цепения, интриги… Очевидно така няма да стане. Може би, защото някой трябваше преди това да си отговори на няколко въпроса.

Първият, кой носи отговорност при един такъв съвет?  Кой е субектът? Отговорът е, че няма такъв и следователно отговорността се размива, няма я.

Второ, кои са хората вътре и как са подбрани?  Отговорът е, че 90 % от членовете и организациите на Обществения съвет са членове на Обществения съвет на българското публично пространство, някои от тях от десетилетия. Те нямат проблем с достъпа си до медиите и до всеки един политик, за да изразят позициите си.  Останалите, т.нар. представители на протестиращите, все още са аморфна маса от всякакви идеи, искания и странни политикообразни хрумки. Тук може да се направи забележка по повод един от водещите аргументи, изказани по медиите от протестни лидери, който има необорима логика и можем да обобщим като: Който протестира от властта разбира!

Третият въпрос е какво може да свърши този орган в контекста на кризисна ситуация (която изисква бързи, динамични и категорични  решения, които не предполагат дълги и напоителни дебати за изясняване на базови политически постановки) и предпоставено краткия живот на едно служебно правителство.

Съдбата на Обществения съвет и опитът да се напъха в някакви лобистки, синдикалистки и неолиберални гащи е ясна. Въпросът е, че той няма да реши проблема с представителството на тези на улицата и на още няколко пъти по толкова, които са пред компютри и телевизори. Трябва да се улесни достъпа до изборите за политически партии, защото в момента той е по-тежък от този в повечето европейски страни и колкото и парадоксално да звучи от Русия. Премахване на вноските за участие (10 000 лева), драстично намаляване на подписите за регистрация в ЦИК, намаляване на купа документи за допуск. Ако на някой му пречи, че може да се появят нови партии или му се виждат много, спокойно може да излезе да протестира в подкрепа на еднопартийната или мажоритарна система. Ако пък друг иска да участва, може спокойно да отиде на избори и да предложи себе си и своите идеи. Така би трябвало да функционира демокрацията. Отделен въпрос е финансирането на партите, мафиотизирането на някои от тях и състоянието на медийната среда.

Автор: Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6247

Posted by on мар. 1 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.