Орлин Георгиев: Фирмите трябва да се обединяват, за да оцелеят

Орлин Георгиев е на 30 години, роден в гр.Варна. Завършил е ИУ-Варна със специалност “Счетоводство и контрол” през 2001 год. Работи в частния сектор като кредитен консултант. Председател е на МПДС и Зам.-председател на НПО”Младежка инициатива за развитие-МИР”.


Кои са най-големите пречки пред частния бизнес в България?
Най-големите пречки можем да ги разделим на две. При големите фирми и големия бизнес пречки няма. При тях нещата стават бързо. Но в България, а и в световен мащаб бизнесът, в голямата си част около 80%, е малък и среден бизнес. Основната пречка аз я обособявам на една единствена дума бюрокрацията, бюрокрация и пак бюрокрация. На всеки един етап от стартирането на малък и среден бизнес има бюрократични процедури, лицензионни решения, страхотно много документи. При започване на бизнес в България, при един строителен обект, магазин, при една лафка, дори за да отвориш едно кафене са необходими минимум три месеца  процедури. И това, според мен, е най-голямата пречка. Второ – в днешно време вече, за да стартираш бизнес, трябва да са налични и финансови средства. За съжаление в България са все още плахи стъпките за финансиране на т.нар. рискови проекти, т.е. първите проекти за стартиране на бизнес. Много малко са банките, много малко са изобщо финансиращите организации, които отпускат такъв род средства и за съжаление много е малка информираността на малкия и средния бизнес как може да се възползва от прословутите европейски фондове, за да стартира малък и среден бизнес. Основните проблеми са бюрокрацията и липсата на информираност за това как да се прави този бизнес.
Забелязвате ли някаква тенденция в развитието на частния бизнес в България? Каква?
Тенденцията е една и това е окрупняването. Все повече фирми оценяват, че за да оцелеят в т.нар. глобален пазар малките единици са обречени. Единственият шанс да оцелеят е да се обединят в някаква форма. Нещо модерно и европейско, което започна и в България да се налага, е именно кластирите. Фирми от даден бранш се обособяват и започват да работят заедно, за да оцелеят, т.е предлагат един цялостен продуктал. Например в строителството – от фирми за недвижими имоти, фирми с проектиране, фирми със строителство, продажби, обзавеждане се обособяват в един кластир. Този кластир има възможност да кандидатства и по структурни фондове за своето развитие и това е единственият начин да оцелее. Не са ли обедини, работи ли на парче, както е до момента в България, нищо добро не ни чака.

Какво е бъдещето на големите градове?
Големите градове ще продължават да се разрастват все повече и все повече, те са естественият магнит за хората от страната. Това е процес не само в България, в цял свят е така. Предизвикателството ще бъде да се изградят комуникациите, да се изградят и инфраструктурата, тъй като е явно, и Варна и София не могат да поемат наплива на граждани, наплива на фирми, изобщо не могат да отговорят на изискванията да правене на бизнес, тъй като ако вие имате фирма за дистрибуция и разнасяте, пределно ясно е, че за да обслужвате всеки втори обект в София, ще  ви отнеме много време. Даже имаше такава статистика колко много време се губи и това са милиони, милиони левове в гориво и загубено време. Така че градовете ще продължават да растат и ще са естествен магнит за повечето фирми от страната.

Как се развиват големите градове като София и Варна?
И в двата града – бързо строителство. За съжаление с един основен проблем през изминалите 17 години и двата града нямат общоустройствен план и не напразно най-големите скандали във Варна и в София са в строителството, застрояване на междублокови пространства. Това е основният проблем, който и в двата града е  №1. Във Варна да приемем, че и туризма…, проблема е същия. Златни пясъци стана квартал на Варна, не и курортен комплекс. Така че това са основните приоритети, които се развиват в големите градове. Това, което трябва да се промени, ако говорим конкретно за Варна, е да се променят заплатите, тъй като във Варна в момента има дефицит на работна ръка. Не напразно вече се говори, че ще идват да работят от Виетнам, от други държави, тъй като няма подходящ персонал. Не може да има, защото един сервитьор, един администратор, едно пиколо в хотел във Варна взема 350-400 лева. След като България е в ЕС, нормално е всеки да замине да работи в Европа. Така че, ако тези два големи града искат да се развиват, трябва да се мисли за инфраструктурата, за развитието на града и така кадърните хора да бъдат задържани в този него.

Удачен избор ли беше К. Тренчев за водач на листата на политическото движение „Социалдемократи”?
Аз съм твърдо убеден, че това е един удачен избор, тъй като Д-р. Тренчев беше първият, който каза, че бъдещето се крепи на формация от обединени социалдемократи, тъй като в един модерен свят и в САЩ, и в Европа синдикати и социалдемократи работят заедно. На социалдемократите трябваше такава обединителна фигура и аз не виждам нищо лошо и нищо по-естествено от това един синдикат да е катализатор на такъв тип поведение социалдемократи, тази коалиция проработи на тези избори, за съжаление, с незадоволителен резултат. Така че аз съм твърдо убеден, че това е техен добър избор, с оглед на българската политическа система и с това което сме свикнали да виждаме, резултатът не ме учудва.

Кои са потенциалните партньори на политическото движение „Социалдемократи” днес?
Като млад човек със стремеж да мисли по правилния начин, по модерния начин, мисля че вече в България времето на войните идеологическите – сини, червени, националисти, според мен вече е отминало. Т.е. вече настъпва момента, в който трябва да стане борба на идеологии и борба на …, т.е. визия как да се управлява държавата, как да се управлява града, как да се управлява селото. Така че когато говорим за партньори, е абсолютно нормално да говорим за всички партии, които имат ясна визия какво искат да постигнат в своето съществуване. Партии, които залагат на олигархичния модел…, за съжаление, виждаме, че цялата страна зависи от избори и те вече се сформират. Т.нар. бизнес сдружения. Нищо против бизнеса, но аз съм категорично против такъв  тип формирования, защото те се формират на база местни избори и единствената им цел е как да си осъществят тяхното съществуване. Т.е тук не говорим за политика за хората, за мерки в здравеопазването, за образованието и другите проблеми, а говорим за интереси. Така че ще работим с всички и хора и неправителствени организации и с политически партии, които споделят модерната визия, че е важно да се работи по правилния начин, а не е важно какво ще се открадне в един мандат.

Какви са прогнозите Ви за местните избори?
Местните избори са едни интересни избори, които когато приключат, всички се обявяват за победители. Това си е ясно, защото в някои градове ще има коалиция примерно между ГЕРБ и БСП, между ГЕРБ и СДС, между АТАКА и БСП, това са нормални местни коалиции и Централите не могат да влияят върху този процес, тъй като обединенията са на съвсем различна основа. За мен ще е интересно да видя как ще се представят тези десни партии, които се сформират. Не съм специалист и не съм добър в прогнозите, тъй като винаги преди изборите всички дават прогнози, но на финала те излизат съвсем различни. Аз ще се радвам при надпреварата за изборите кандидатите  да са сред хората и да предлагат ясна визия. Ако станат общински съветници какво предлагат и какво наистина правят и за какво ще се борят да постигнат през следващия 4 годишен мандат. Защото хората не знаят. Хващат се за термина – ами един общински съветник какво ще прави, той може да направи много неща. Един кмет може да направи много неща. Видяхме примерно, фактът е, че определени личности постигнаха много неща и изкараха много неща на светло и скандалите с „Топлофикация” и т.н. Така че един общински съветник може да направи много неща. И за мен това, което се случи на последните парламентарни избори, това, което се случи на последните местни, а именно „гласувайте за нас, пък после ще видим какво ще стане”, е един много лош подход, който трябва да се изкорени. Вече няма дебат за идеи, няма дебат за програми, а за това кой какво откраднал, кой какво направил. Негативизъм. А това нищо добро не сочи.

Тъй като стана въпрос за дебати, как, според Вас, медиите ще отразят напрежението преди изборите и след изборите? Ще има ли нужния дебат?
Ще го отразят така както трябва според мен, т.е. това, което стана по време на вота за евродепутати, пределно ясно е, че който има бюджет да си позволи, той участва и по медиите. Аз очаквам дебатът отново да бъде скандален, отново ще има дебат кой какво е откраднал, кой какво е направил последните 4 години. Отново ще бъдат канени водещите политически сили, които се очертават с най-добри бюджети. Но надали ще има дебат какво точно са предложили при евентуално спечелване на мандата. Това  към дебатите. Което е лошата страна, което е важно. Може би ще има такива опити, но наблюдавайки последните парламентарни избори 2005 и 2001, аз никъде не видях такъв дебат. Само се говореше: „ние ще осъдим този, ще направим това, ще направим онова”. Тези неща естествено не се случиха, защото хората, които правят далавери, знаят как да направят нещата, че да не ги хванат и по такъв начин са обвързани кръговете, че няма как да ги вкарат в затвора. Така че дебатът най-вероятно ще бъде пак в тази насока. А след изборите  – всяко чудо за три дни. Абсолютно всичко бързо ще бъде забравено. Кой е победител, кой не е и до там. Аз искрено се надявам медиите да запомнят кой какво е говорил на през тази кампания и непрекъснато да задават тези въпроси. Например – „Вие господин „Х” обещахте на местните избори, че ако спечелите ще направите еди какво си, правите ли го това нещо”. И да се търси ясна и точна сметка къде отиват нашите пари.  За да няма дебати – „ние Ви дадохме 50 млн. за „Пирогов”, търсете си ги от шевовете”, после излиза и казва „ама, аз не съм имал точно това предвид”. Т.е ролята на медиите да бъде арбитъра на гражданите, защото гражданите в по-голямата си част нямат достъп до информация, но медиите имат и ми се струва, че е крайно време медиите да бъдат именно коректива и да пазят програмите, обещанията и дебатите и да изискват от политиците тяхното изпълнение.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Книгите, които чета са насочени към моето личностно усъвършенстване като бизнесмен, тъй като аз споделям мнението, че българското образование вече е тотално изостанало от  реалната пазарна икономика. Учебните планове са тотално остарели Отделно, толкова много университети бълват неподготвени кадри. За мен висшето образование е една финансова пирамида, тъй като се вливат милиони левове, а в крайна сметка се получава един нискокачествен продукт. И не са виновни студентите, а е виновна образователната система и там трябва много да се промени. Така че чета предимно такава литература, каквато да ми помогне в бизнеса. А любим автор ми е Артър Хейли. Друг любим автор и любима книга ми е на Рудолф Джулиани  – „Лидерството и аз” – горещо я препоръчвам на всички политически лидери, как се прави политика, тя е много важна, особено за днешните избори, на дълго и на широко един от най-успешните кметове на Ню Йорк подробно обяснява как се управлява един град като Ню Йорк и с всичките му проблеми успява да го доведе до това състояние. Така че препоръчвам на всички бъдещи съветници и кандидат кметове да прочетат тази книга.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=364

Posted by on юни 28 2007. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.