Опити за правене на нова държава на Балканите – Чамърия

chamariaНа 30 октомври т.нар. Всеобщ съвет на чамския и арванитския народ обяви в Хага, Холандия независимостта на Чамърия. Клоновете на тази организация в Албания се бяха събрали във Вльора, а клоновете в Косово, заедно с представители от Черна гора, Македония и Долината на Прешево (Сърбия), се събраха в село Коморан (Косово). Заедно с „независимостта” беше обявено и създаването на „правителство в изгнание”, както и на „въоръжени сили”. Новата „държава” претендира за около 18 000 кв. км площ и търси международно признание.

Чамският въпрос възниква след завладяването на Епир от Гърция по време на Балканската война 1912-1913 г. В тази територия са живеели много албанци – православни и мюсюлмани (чами). През лятото на 1944 г. мюсюлманското население е прогонено в Албания от гръцките националистически партизани заради обвиненията в сътрудничество с Италия и Германия по време на Втората световна война. В Албания функционира Партията за демокрация, интегритет и единство, която претендира да защитава правата на потомците на прогонените. В Епир почти не живеят потомци на чамите, докато арванитите, които имат албански произход и населяват от векове областта Атика, са почти напълно асимилирани в гръцката нация.

Зад обявяването на „независимостта” не стоят сериозни политически сили, но този акт на няколко неправителствени организации е още един показател за влошаването на отношенията между Албания и Гърция. Тази година организациите на чамите внесоха иск в Съда в Хага за признаване на събитията от 1944 г. за геноцид, заедно с признаване от Гърция на правото на завръщане на потомците на чамите и изплащане на обезщетения от гръцката държава за отнетото имущество. Между Албания и Гърция има и други трудни въпроси, като определянето на границата в континенталния шелф, положението на гръцкото малцинство в Южна Албания, желанието на Турция да ползва морски и военновъздушни бази в Албания и др.

По материали от албанските медии

31.10.2016

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13349

Posted by on окт. 31 2016. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.