ОПЕРАЦИЯ САБЯ – ВРЪЗКАТА СЛУЖБИ-МАФИЯ-ПОЛИТИКА

Dusan MihajlovicНа 12 март 2003 година пред сградата на правителството в Белград, снайперист застрелва сръбският премиер Зоран Джинджич. Властите започват мащабна операция под название Сабя, чиятоа цел е прекършване на организираната престъпност в страната. Отрядът за специални операции (ОСО), начело на който стои Милорад Улемек-Легия е фактическото ядро на връзките политика-мафия и под шапката на държавата е безконтролна силова структура, която не се съобразява с никого. Между другото тя натрупва огромните си ресурси по време на режима на Милошевич, когато контрабандата е един от източниците на натрупване на огромни капитали. Връзката на клана с България все още не е установена, а българските му партньори са неизвестни за българската общественост.

Пряко отговорен за атентата е Замунският клан, начело на който стои Легия, Душан Маричич Гумар, Душан Спасоевич – Шиптъра. Арестувани са хиляди представители от криминалните среди и службите за сигурност, а някои са убити при полицейските акции по задържането. ОСО е разформирован. Правителството е обвинено в нарушаване на човешките права, като особено разтревожени от липсата на адвокати за арестуваните са Амнести интернешънъл и Хюман райтс уотч. Тогавашният външен министър Душан Спасоевич (на снимката) свидетелства пред Специалния съд в Белград през декември 2013 по делото. На него той каза, че това е групата, която е ръководела цялата работа, а отрядът се е използвал за злоупотреби. Министърът е имал информация, че мнозинството служители са третирани като роби. Фрапантното е, че ОСО действа като въоръжена група, която е трябвало да е най-вярна на правителството и държавата, а нейните цели са били чисто политически и в своя полза.  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8394

Posted by on ян. 5 2014. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.